Forvirret av Folkeopplysningen?
Økologisk matproduksjon blir belyst i NRK-programmet Folkeopplysningen. Føler du deg bare mer forvirret når du har sett programmet? Les gjerne vår utdypende gjennomgang av temaene her.
Økologisk matproduksjon blir belyst i NRK-programmet Folkeopplysningen. Føler du deg bare mer forvirret når du har sett programmet? Les gjerne vår utdypende gjennomgang av temaene her.
Media trakk kjapt helt feil konklusjon etter presentasjonen av VKM-rapporten om forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat. Rapporten viser at økologisk mat er best for helse og dyrevelferd.
Bytter du om fra vanlig til økologisk melk og kjøtt i kostholdet, økes inntaket av viktige omega-3-fettsyrer med nesten 50 prosent, uten økning i inntaket av kalorier og mettet fett.
Økobønder bruker vesentlig mindre nitrogen både per dekar og pr kilo levert melk og kjøtt, og de utnytter også nitrogenet betydelig mer effektivt enn de konvensjonelle, viser ny norsk landbruksforskning.
Systematisk fusk med forskningsfakta kombinert med fri fantasi, er offentlige karakteristikker av danske Bjørn Lomborgs påstander om økologisk mat og landbruk. Han har også tyngden av internasjonal forsking mot seg.
Etter VKM-rapporten i mai sendte Oikos brev til Mattilsynet der vi uttrykte bekymring for manglende samsvar mellom rapportens innhold og konklusjonen VKM presenterte. I svaret viser Mattilsynet forståelse for bekymringen.
- Rapporten om økologisk mat som ble lagt fram av Vitenskapskomiteen for matrygghet (VKM), trekker fram mange positive fordeler med økologisk mat, sier Regine Andersen, i Oikos – Økologisk Norge.
Det finnes etter hvert mye dokumentasjon om fordelene med økologisk mat og landbruk. Oikos – Økologisk Norge presenterer her viktige forskningsresultat på områdene som VKM vurderer.
- Konvensjonelt landbruk er som oljen: Før eller seinare er det slut. Vi bør først som sist søka betre alternativ, skriv styremedlem i Oikos Vest, Tore Bergum i ein kommentar.
Det finnes ikke etablerte metoder for å risikovurdere kombinasjonseffekter når flere stoffer opptrer samtidig. Forbrukerrådet mener at VKM skulle vært tydeligere på kunnskapshullene og behovet for mer forskning.
Med økologisk mat får du i deg mer sunne antioksidanter og mindre giftig kadmium og sprøytemiddelrester. Dette viser en ny stor vitenskapelig analyse, basert på 343 fagfellevurderte publikasjoner.
Økologiske melkeproduksjonsgarder har et tettere næringsstoffkretsløp enn de konvensjonelle. Det betyr mindre tap av nitrogen og fosfor, og dermed lavere risiko for forurensning av miljøet.
Vi påstår ikke at økologisk landbruk pr i dag er hundre prosent ideelt og har funnet alle svarene, men vi baserer oss selvsagt på vitenskap og ønsker mer forskning velkommen.
Forskningssjef på Folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer, representerte Vitenskapskomiteen for Mattrygghet, sa "Jeg må nok korrigere deg" da programlederen i TV2 åpnet med å si at økologisk mat ikke er sunnere.
Nationen hadde et oppslag fredag 26. september hvor de kom i skade for å blande begreper og framstille noen resultater på en feilaktig måte.
Hvordan kan man beskytte seg og sine barn mot miljøgifter? - Bruk mest mulig ferske, økologiske råvarer i maten, særlig til barna, svarer tidligere generaldirektør for den svenske Kemikalieinspektionen.
En rekke forskningsrapporter peker på at økologisk mat kan være sunnere, og vi går ut fra at VKM vil løfte fram disse forskningsresultatene, sier daglig leder i Oikos, Regine Andersen.
I mai ble grenseverdien for 18 sprøytemidler økt. Tre måneder senere forslår Mattilsynet å øke grenseverdiene igjen. – Uakseptabelt, mener Oikos – Økologisk Norge og en rekke andre organisasjoner.
Professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Jon Øyvind Odland, mener det er på tide at Mattilsynet tar cocktaileffekten på alvor, i stedet for å tillate mer gift i maten.
Det norske økologiske miljøet, med NORSØK i spissen, har fått IFOAMs prinsipper for økologisk landbruk oversatt til norsk. De ble vedtatt av IFOAM i 2005.
For første gang, etter det Oikos - Økologisk Norge er kjent med, er det påvist risiko for såkalte negative samspill-effekter av sprøytemidler her i landet.
En ny stor metastudie publisert i British Journal of Nutrition konkluderer: På mange områder er økologisk mat sunnere. Lederen for studiene, professor Carlo Leifert, presenterer funnene her.
Leder av VKMs delrapport om økologisk mat og helse, Margaretha Haugen, reagerer på unyansert bruk av rapporten i NRK-programmet "Folkeopplysningen" og i kronikker av danske Bjørn Lomborg.