Hopp til innhold

fra oikos.no

Svensk kjemikalie-ekspert: Kjøp økologisk og miljømerket

Hvordan kan man beskytte seg og sine barn mot miljøgifter? - Bruk mest mulig ferske, økologiske råvarer i maten, særlig til barna, svarer tidligere generaldirektør for den svenske Kemikalieinspektionen. 

Kjøp økologisk og miljømerket, er det klare rådet fra Ethel Forsberg, tidligere generaldirektør for den svenske Kemikalieinspektionen. Hun gjestet nylig det svenske frokost-TV-programmet Gomorron Sverige på SVT for å fortelle om hva man selv kan gjøre for å slippe å utsette seg for de giftstoffene det er mulig å unngå på en enkel måte.

Mat og drikke

SVT tok opp spørsmålet etter flere oppslag i svenske medier om PFOS-forurensninger som var blitt avdekket i drikkevann. Vi får miljøgifter inn i kroppen på mange måter, men mat og drikke er fortsatt en viktig eksponeringskilde, og den kan vi selv ha en viss kontroll over.
- Barn er særlig utsatt, siden de spiser mer mat pr kilo kroppsvekt enn vi voksne, forklarte Forsberg for de svenske seerne. – Dessuten er barn og unge mer sårbare for hormonforstyrrende stoffer, fordi deres eget hormonsystem er under oppbygging.

Små doser lurer kroppen

- Tidligere har man trodd at mengden stoff er avgjørende for hvor giftig noe er, men med hormonforstyrrende stoffer tror forskerne nå at det kan være de små dosene som er farligst, sier Forsberg i SVT-innslaget. – Små doser hormonhermere ser ut til å kunne lure kroppen til å tro at de er kroppens egne hormoner, og da kan de gjøre stor skade, forklarer hun.

Kan beskytte oss

Kjemi-industrien kjemper for å få fortsette å produsere og selge sine produkter. Det tar mange år med forhandlinger for hvert enkelt stoff, før de kan stoppes, forklarer Forsberg til SVT.

- Drikkevannet kan vi ikke så lett unngå, men en del enkle valg i hverdagen kan redusere risikoen man utsetter seg og barna for, sier Forsberg.  – Velg miljømerkede klær, eller vask nye klær minst to ganger før du tar dem i bruk. Og lag maten av ferske økologiske råvarer, da unngår man en hel del.

 

Les mer HER

Tilbake til toppen