Hopp til innhold


Sprøytegift i mat

Økologisk er fortsatt best i test. Får du ikke tak i økologisk? Velg norsk!

Vi heier på den norske bonden, og vil selvsagt at folk skal spise mer frukt og grønt. Dessverre inneholder mer enn halvparten av maten vi spiser, påvisbare rester av sprøytegifter. En av tre matvarer inneholder rester av to eller flere stoffer. Verstingene er importerte varer.

Sprøytegifter, særlig når de kombineres, kan selv i små doser gi alvorlige skader på mennesker og miljø. Nordmenn er i verdenstoppen når det kommer til antall miljøgifter i kroppen.

Velg heller giftfri, økologisk mat

Vi lanserer nå vår oppdaterte liste over sprøytegift i mat. Vårt mål er at forbrukerne kan få mer kunnskap, og kan være med og påvirke slik at vi får mer økologisk og mer norskprodusert mat i butikkene. Mattilsynets nyeste tall for rester av sprøytegifter viser lite tegn til bedring når det gjelder sprøytegiftrester i konvensjonell mat. Importerte varer tar de fleste av topplasseringene i årets liste. De verste kommer øverst.

Listene er basert på Mattilsynets overvåkning av sprøytegifter i mat. Vår rangering er basert på utprøvd metodikk fra "Dirty Dozen" i USA og England.

Rester av sprøytemidler sirkulerer i kroppene våre etter at vi har spist dem. Nivåene faller drastisk om vi endrer til økologisk mat.
Ernæringsbiolog Marit Kolby

Importerte varer er mest problematiske

Importert rips tar førsteplassen blant varene med høyest innhold av sprøytegifter. Alle de ti ripsprøvene som ble tatt, inneholdt to eller flere sprøytemiddelrester, opptil ni ulike i en og samme prøve.

Rosiner, druer og sitrus er de varene som fyller opp de neste topp-plasseringene. På den positive siden kan vi melde at alle prøver av barnemat, spirer, bygg og havre, samt hodekål og rødbete var uten funn av giftrester.

Hvorfor har listen skiftet navn?

Vi har valgt å endre navn på listen vår, fra Skitten Nitten til Sprøytegift i mat. Vi har fått tilbakemeldinger og bekymringer fra bransjen om at de mener at vi påvirker forbrukere til å spise mindre frukt og grønt, og at vi ved å bruke ordet «Skitten» undergraver produkter fra konvensjonelt norsk landbruk. Ingen av disse tingene er noe vi ønsker, og vi er lydhøre overfor kritikk. Derfor velger vi å endre navn på listen.

Vi står stødig i ønsket om å opplyse folket om hvordan de kan velge best mulig mat for sin egen helse og for sine nærmeste. Derfor fortsetter vi å publisere resultatene fra Mattilsynets rapporter og fortsetter å opplyse om at folk må utvise forsiktighet i omgang med sprøytegifter fra maten de spiser.

Vil du støtte Økologisk Norge i arbeidet for å få mer mat uten sprøytemidler? Klikk her.

Er sprøytegifter så farlig da?

Ja, stadig flere eksperter mener det er grunn til bekymring. Halvparten av testene til Mattilsynet inneholdt en eller flere giftrester. Nyere forskning viser også at når slike stoffer kombineres i kroppene våre, kan gjøre de være skadelige, også langt under grenseverdiene.

Vi ser også at nye sprøytegifter stadig blir forbudt, slik som nervegiften klorpyrifos som nylig ble forbudt. EU sitt godkjenningsorgan har også fått intern kritikk for de baserer seg for lite på uavhengig forskning når de setter grenseverdiene.

Hvorfor mer økologisk?

Den største befolkningsundersøkelsen vi har gjennomført i Norge viser at et kosthold med mer økologisk mat minsker risikoene for helseskader. Tilsvarende studier i fra Frankrike viser at de som spiser mest økologisk mat har mindre risiko for kreft, diabetes og fedme.

Men det er masse andre gode grunner enn helsa for å velge økologisk mat: Mindre klimautslipp, bedre dyrevelferd, mindre skader på naturen og livsviktige insekter som bier.

Velger du norsk, økologisk mat vil du også kunne øke inntektene til norske bønder som ofte tjener altfor lite. De kunne produsert mer av den økologiske maten vi i dag importerer fra utlandet. 

Men først og fremt mener vi i Økologisk Norge det er et politisk ansvar å legge til rette for mat som er bra for oss mennesker, miljøet og dyra og insektene. Vi mener det offentlige må gå foran og kjøpe inn mer økologisk mat, slik de har gjort i Sverige og Danmark.

Lurer du på de neste 20 i listen?

I årets liste har vi ikke skilt mellom frukt og grønnsaker. Én samlet liste gjør det lettere å vise hvordan importerte varer troner på toppen, og at det er der vi finner de mest problematiske antall og typer av sprøytegifter. Er du derfor nysgjerrig på de neste 20 kan du finne dem her:

21. Blåbær
22. Chili
23. Mynte
24. Oregano
25. Sellerirot
26. Pastinakk
27. Bønner (tørkede)
28. Epler
29. Aubergine
30. Fersken
31. Bønner med belg
32. Gojibær (tørket)
33. Bjørnebær
34. Bringebær
35. Rosenkål
36. Slangeagurk
37. Melon
38. Granateple
39. Spinat 
40. Gressløk

 

Vil du gi oss større gjennomslag? Bli medlem og få vårt prisvinnende magasin Ren Mat i posten fire ganger i året.

Støtt oss

Din støtte gir oss større gjennomslagskraft. Vi jobber praktisk og politisk for:

  • Ren mat, uten sprøytegifter. Bra for helsa, miljøet og pollinerende insekter.
  • Bedre vilkår for den norske bonden og alle som vil dyrke mer bærekraftig.
  • At alle barn skal ha tilgang til en skolehage og gratis, sunn skolemat!
  • Å redde matjorda og naturen fra nedbygging og forurensing.
  • Bedre dyrevelferd, særlig for husdyr som ku, kylling og gris.

Om du blir medlem får du også vårt prisvinnende magasin Ren Mat gratis fire ganger i året.

Sammen dyrker vi mulighetene!

Vil du vite mer om sprøytegifter?

Økologisk Norges magasin, REN MAT, har mer innsikt, der du kan lese følgende artikler:

Tilbake til toppen