Biomangfold fra gård til gaffel
Vi vil inspirere barn og unge til å verne om det spiselige biologiske mangfoldet.
Ved å ta i bruk gamle kornsorter, rare poteter, og hardføre husdyrraser, vil vi verne dem for fremtida. Hvordan? Ved å spise dem så klart!
Utviklingen av det moderne jordbruket har drastisk redusert det biologiske mangfoldet. Også den delen som er spiselig. Mange lokalt tilpassede sorter av matplanter og husdyrraser er gått ut av bruk i moderne jordbruk, blitt utrydningstruet eller er allerede tapt. Disse artene, sortene og rasene representerer ikke bare kulturhistorie, men også genetisk variasjon som kan bli avgjørende i møte med et endret klima.
Med midler fra Sparebankstiftelsen skal vi lage en kokebok, vi skal lage flotte plakater og undervisningsmateriell, og vi skal ta med barn og unge på gårdsbesøk.
Spis det - ikke mist det
Til tross for at vi i dag har et mer variert kosthold og har tilgang til flere typer matvarerer enn det generasjonene før oss hadde, baserer mesteparten av verdens matproduksjon seg på noen få planteslag, nemlig mais, hvete, ris og soya. Vi dyrker ikke lenger mat som er tilpasset lokale, klimatiske forhold, årevis med målretta planteavl har gitt oss et begrenset antall sorter, som kan gi store avlinger ved rette betingelser. Eldre husdyrraser har også blitt erstattet av moderne og mer produktive raser, og mange eldre husdyrraser har forsvunnet.
Det ensrettede landbruket gir oss større avlinger på kort sikt men gjør oss mer sårbare. Moderne plantesorter er mye mer homogene enn før, noe som kan redusere motstandskraften mot sykdommer og ekstreme værforhold. Eldre sorter og raser har større genetisk variasjon og bedre evne til å tilpasse seg klimaendringer.
En del lokale sorter og raser er blitt bevart, takket være dedikerte bønder og ildsjeler som har forstått verdien av dem. Men for at bønder skal kunne fortsette å dyrke og avle disse gamle sortene og rasene, må de bli spist. Derfor er våre matvalg viktige - både for oss og de som kommer etter oss.
Vil du ta vare på en sjelden matplantesort, er det beste du kan gjøre å spise den. Kjøper flere mat av lokale sorter, kan bønder dyrke mer av dem.
Vil du gi oss større gjennomslag? Bli medlem og få vårt prisvinnende magasin Ren Mat i posten fire ganger i året.
Bli medlemDitt medlemskap gir oss større gjennomslagskraft. Vi jobber praktisk og politisk for:
- Ren mat, uten sprøytemidler. Bra for helsa, miljøet og innsekter som bier.
- Bedre vilkår for den norske bonden og alle som vil dyrke mer miljøvennlig.
- At alle barn skal ha tilgang til en skolehage og gratis, sunn skolemat!
- Å redde matjorda og naturen fra nedbygging og forurensing.
- Bedre dyrevelferd, særlig for husdyr som ku, kylling og gris.
Sammen dyrker vi mulighetene!
Les også
Aktuelt
Vi lager kokebok!
...og søker barneskoler som vil pilotere den!
Fra gård til gaffel
Hvordan ta med seg kunnskap fra gård til skole, og så til matbordet? Vi deltok på økologisk buffet i regi av den neste generasjonen.
Har vi nok jord?
Jorda gir oss mat. Likevel må altfor ofte den beste matjorda vike for andre hensyn, både harde økonomiske krav og ekspanderende byer. Hvordan tar vi da vare på matsikkerheten?
Fra gård til skole
Hvordan smaker ferskt mel? Kan man bytte ut importerte matvarer med norske? Og hvordan er det egentlig å bli kjent med dyra som etter hvert skal ende opp på kjøkkenbenken?