Hopp til innhold

fra oikos.no

God attest fra Vitenskapskomiteen for Mattrygghet

Forskningssjef på Folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer, representerte Vitenskapskomiteen for Mattrygghet, sa "Jeg må nok korrigere deg" da programlederen i TV2 åpnet med å si at økologisk mat ikke er sunnere.

TV2 tok nylig opp temaet økologisk mat og helse på God Morgen Norge. Forskningssjef på Folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer, representerte Vitenskapskomiteen for Mattrygghet. Hun møtte daglig leder i Oikos - Økologisk Norge, Regine Andersen. - Jeg må nok korrigere deg, sa Meltzer da programlederen i TV2 åpnet med å si at økologisk mat ikke er sunnere.

Media feiltolker funnene

Meltzer deltok i litteraturstudien som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) publiserte i april 2014. Studien undersøkte forskjeller på økologisk og konvensjonell mat med hensyn til helse og dyrevelferd. I etterkant skrev mange aviser at økologisk mat ikke er sunnere. Dette var ikke en riktig tolkning av funnene, påpekte Meltzer i studio hos TV2. På God Morgen Norge fikk hun som representant for VKM mulighet til å korrigere medias feilaktige framstilling.

Regine Andersen var takknemlig for denne framstillingen, sa hun i innslaget. Oikos – Økologisk Norge har kjempet en ensom kamp for å vise hva som faktisk sto i rapporten fra VKM, og at mediene hadde tolket dette feil. Nå ble det bekreftet fra VKM selv.

 

Se innslaget på God Morgen Norge, etter to reklameinnslag.

Mer forskning med positive resultater for økologisk mat

Meltzer la vekt på at de ikke hadde grunnlag for å konkludere sikkert i rapporten for et år siden, fordi det er lite forskning på helseeffekter av økologisk mat. Hun viste imidlertid til at det i ettertid er kommet spennende ny forskning fra den norske Mor og barn-undersøkelsen (MoBa). Over 28 000 gravide kvinner har vært med i MoBa-studien, som viser at det er 20 % lavere risiko for å få svangerskapsforgiftning når man spiser økologiske grønnsaker ofte. Flere spennende resultater fra studien er underveis.

Meltzer la også vekt på at VKM fant at økologisk mat har flere gunstige næringsstoffer av bestemte slag og langt mindre sprøytemidler. Hun viste også til en enda ferskere internasjonal metastudie som bekrefter nettopp dette.

Regine Andersen sa at dersom myndighetenes kostholdsråd fortsatt står ved lag, og at det er sunt å få i seg antioksidanter, vitaminer, gunstige fettsyrer og mineraler, så må jo økologisk mat være sunnere. Økomat inneholder mer av disse stoffene.

Endelig korrekt framstilt

Innslaget ble sendt på TV2 tirsdag 20. januar. Oikos har nå fått tilgang til klippet fra TV2, og deler det her. - Med dette innslaget har vi endelig fått en korrekt framstilling av resultatene fra VKM, sier Regine Andersen i ettertid. – Det var helt feil å hevde at VKM mente økologisk mat ikke er sunnere. Vi setter stor pris på at VKM med dette har tatt grep for å korrigere bildet, sier Andersen. - Vi hadde gjerne sett at dette kom da det stormet som verst, men selv om bekreftelsen kommer sent, kommer den likevel godt, avslutter hun.

 

Lenker til noen av våre tidligere saker om temaet:

Ny kunnskap om økomat og helse 

Opptak av debatten "Hvor sunn er økologisk mat?"

Mattilsynet forstår Oikos' bekymring

Økologisk mat er best i test

 

Tilbake til toppen