
God økologisk jul!
Vi ønsker alle våre medlemmer, samarbeidspartnere og støttespillere en riktig god jul og alt godt for det nye året.
Vi ønsker alle våre medlemmer, samarbeidspartnere og støttespillere en riktig god jul og alt godt for det nye året.
Landsmøtet i Økologisk Norge vedtok i juni 2020 at medlemskontingent vil endres fra 2021.
Samisk mat bugner av bærekraft og respekt for naturen. Ren Mat gjør et dypdykk i en matkultur som besitter en taus kunnskap som må synliggjøres og brukes for å ivaretas.
Vil du gi bort en gave med mening i år? Gled noen med en gave som støtter vårt arbeid og bidra til mer økologisk mat og landbruk i Norge.
Kjenner du noen som helhjertet går inn for å fremme økologisk landbruk? Landsstyret i Økologisk Norge etterlyser gode kandidater til Årets Meitemark 2021.
NM-vinner Ask gård foredling samarbeider med Økodemo i butikk. Slik får kundene mulighet til å oppleve hvor godt bærekraftig økogris kan smake. Ask gård bruker økologisk frilandsgris i sine produkter.
Fortsatt rovdrift på verdens naturressurser, med tap av biologisk mangfold, er veien til flere og verre pandemier. Økologisk bærekraftig matproduksjon basert på egne ressurser vil redusere risikoen for nye pandemier.
Vi er stolte av at to av våre prosjekter er nominert til Matprisen 2020 – en hedring av bønder, kokker og de som jobber for bærekraftige måltider.
Økokalenderen 2021 viser vakre bilder av økologisk mat og jordbruk. Dessuten kan de gjenbrukes som postkort. En fin og bærekraftig gave til noen du vil glede. Bestill nå!
Matmeldinga, en samling tekster om utfordringer og løsninger i fiskeri- og jordbruksnæringa blir lansert av fellesinitiativet for norsk matproduksjon: Ta havet tilbake og jorda i bruk. Følg med digitalt.
Biologisk mangfold er sterkt truet – også her i Norden. Årets miljøpris fra Nordisk Råd viser at ildsjeler kan gjøre en viktig forskjell for det økologiske samspillet i naturen.
Økologisk produksjon av soya og mais gir like store, eller større avlinger, enn konvensjonell produksjon, viser nyere forskning fra Iowa State University.
Fra i dag kan du høre medlemsmagasinet vårt Ren Mat sin helt nye podkast der du hører på podkast. Gled deg til ti episoder som graver litt dypere i matjorda.
I inspirasjonsbutikk Coop Mega Madla var ikke Økouka lang nok. Nå har de feiret øko-maten tre uker til ende.
Både flydropp med mat etter katastrofer og solide bidrag til å bygge et varig bærekraftig matsystem basert på lokale ressurser, er blant WFPs arbeidsoppgaver. Økologisk Norge gratulerer WFP med fredsprisen.
Økologisk Norges hederspris Årets meitemark ble delt ut i kveld til Marianne Leisner og Linda Jolly - pionerer innen arbeidet med skolehager i Norge.
I likestillingslandet Norge utgjør kvinnelige bønder bare 16 prosent. Hvorfor er det slik?
Sunn, allsidig og veldig god. Endelig er de norske økologiske gulrøttene på plass i butikk.
Gjennom en økologisk og bærekraftig drift, kan bondens arbeid øke både norsk matsikkerhet og karbonbinding i jord, samtidig som det biologiske mangfoldet styrkes.
Sitter du hjemme under Økouka? Fortvil ikke! Alt dette kan du få med deg på nett.
Kvinnelige norske bønder utgjør kun 16 prosent. Hvorfor er det slik? Det skal vi se nærmere på under denne viktige temakvelden 23. september – få din gratisbillett og bli med!
Er du klar for årets største feiring av økologisk mat og landbruk? I uke 39 arrangeres ØKOUKA 2020 over hele landet.
Nå er det bevist. Gjødsel som har vært solgt som «økologisk», inneholder ugrasmiddelet klopyralid som brukes i konvensjonelt landbruk. – Fullstendig uakseptabelt, mener Økologisk Norge og krever innskjerping av reglene.
Sikringskost og festmat: Høstens utgave av magasinet Ren Mat ser nærmere på den store kålfamilien. Hva er historien og fremtiden til norske kålsorter og hvordan kan vi dyrke dem økologisk?
Økologisk Norge er, sammen med sine nordiske søsterorganisasjoner, nominert til Nordisk Råds miljøpris 2020, for arbeidet med å styrke biologisk mangfold i Norden.
Drømmer du om å høste grønnsaker fra egen kjøkkenhage? Over hele Norge finnes det god matjord. Det eneste du trenger å gjøre er å dyrke den. Vi viser deg hvordan.
I ØKOUKA feirer vi det bærekraftige landbruket. For med jorddekke, grønngjødsling og omtanke for den levende jorda, er de økologiske og regenerative dyrkingsmetodene i ferd med å endre matproduksjonen vår.
Siw Ørnhaug mener at den maten du dyrker selv alltid smaker bedre. I hagen bygger hun sitt eget, spiselige prydparadis.
Økologisk Norge får starte 30 nye skolehager på Østlandet. Mange tusen barn vil få oppleve praktisk læring, mestring og arbeidsglede gjennom å få dyrke sin egen mat. Bli med!
Regelverket for økologiske gjødsel-produkter er for dårlig, og både forhandlere og forbrukere misforstår. Forhandlere kan tjene godt på det, mens økogartnere risikerer store tap. Økologisk Norge krever opprydding.
Gir økologisk produksjon mindre avling enn konvensjonell? For #inspirasjonsbonde Brit Mjåland er det helt motsatt. Hun høster to og et halvt tonn øko-jordbær på målet.
Norske jordbær du spiser i dag kan være sprøytet for tre dager siden. I 2019 fant Mattilsynet giftrester i 94 prosent av prøvene av norske jordbær. Giften er inni bærene.
Jo nærmere vi er matproduksjonen, desto mer innlysende blir det å ivareta jordas ressurser skånsomt. Sommerens Ren Mat er derfor fylt med urbant landbruk – straks på vei til medlemmer.
Advarsel: Økologisk Norge har fått henvendelser om at flere typer flytende plantenæring kan inneholde gift som skader planter. Noen av dem selges som «Økologisk» og med KRAV-merke.
Lørdag 13.juni avholdt Økologisk Norge sitt første digitale landsmøte for rundt 60 deltakere fra hele landet. Jostein Trøite ble gjenvalgt som styreleder.
Økologisk Norge stiller seg bak initiativet "Ta havet tilbake og jorda i bruk", som vil ta bonden og kystfiskeren i mer bærekraftig retning. I høst lanserer nettverket en egen matmelding.
Økologisk Norge løfter fram de dyktige øko-selgerne og 16 dagligvarebutikker over hele landet er valgt som inspirasjonsbutikker. Disse skal vise resten av dagligvarebransjen veien til økt økosalg.
– Vi lever i en verden der 70 prosent av befolkningen ikke kjenner økologi, men likevel spiser, sier Andrew McMillion. Han er selvforsynt med grønnsaker ni måneder i året.
EU-kommisjonen anerkjenner økologisk landbruk som en viktig del av klimaløsningen og vil tredoble øko-arealet før 2030.
Stor suksess med videokurs om skolehage. Flere hundre lærere og andre har fått med seg enkle, men gode pedagogiske grep å ta med til uteskolene framover.
Er du byboer og lengter etter mer kontakt med jorda og et praktisk arbeidsfellesskap? Eller er du økobonde som trenger hyggelig og rimelig hjelp? Kanskje WWOOF kan være løsningen?
Vil du dyrke dine egne poteter? Nå blir det enklere å få tak i små mengder med kontrollert og sertifisert settepotet. Økologisk Norge etterlyser også økologisk sertifisert settepotet.
En ny gårdsfilm fra Landbrukets Økoløft er på trappene. Opptak til filmen ble gjort denne uka. Den skal være ferdig i løpet av våren. Følg med!
– Denne kampen må bønder, fiskere og forbrukere ta i fellesskap, sier daglig leder Børre Solberg. – Fiskeressursene langs kysten vår er en viktig del av det norske økologiske matfatet.
Økologisk Norge lanserer en serie ukentlige live-videoer der du som er lærer kan få gode, praktiske tips til hvordan du kan starte et lite dyrkingsprosjekt med elever ute i skolehagen.
– Økologisk Norge opplever at økolandbruket blir tilgodesett med pene ord, men vi trenger også flere konkrete tiltak for varig bærekraftig utvikling av norsk matproduksjon, sier daglig leder Børre Solberg.
Økologisk Norge ber avtalepartene i årets forenklede jordbruksforhandlinger om å sørge for bedre lønnsomhet for økologisk produksjon. Økobønder går foran og viser vei til en varig bærekraftig norsk matproduksjon.
Ensidig konvensjonell kornproduksjon har blitt erstattet med økologisk korn, potet, grønnsaker, bær og kjøtt på Melhusgården Øvre. – Det langsiktige målet er kretsløp på egen gård, sier inspirasjonsbonde Astrid Sæther.
I en felles uttalelse argumenterer URGENCI, nettverket for andelslandbruk internasjonalt, for at korte verdikjeder og direkte samarbeid om matproduksjon og distribusjon er viktige løsninger i dagens og fremtidens matsystemer.
Kristoffer Svalastog Skinnes mener alle bønder kan ha nytte av å prøve ut regenerativt landbruk: Det har så mange positive effekter på jorda og for økosystemtjenester, som er gratis.
Hvordan kan vi støtte norsk matproduksjon etter utbruddet av en verdensomspennende pandemi, og hvilke begreper er det viktig å merke seg i tiden som kommer?
Et økologisk andelslandbruk nær deg er matberedskap i praksis. Du får sikker, lokal tilgang på gode råvarer, og du får verdifull kunnskap om hvordan du kan dyrke maten selv.
Etterspørselen etter økologiske mat- og fôrvarer økte i 2019, mens norsk produksjon gikk ned, viser Landbruksdirektoratets rapport. – Dette gir markedsmuligheter for bønder som vil legge om, mener Økologisk Norge.
– Løsninger som spiller på lag med naturen blir bare mer og mer viktige, sier Tore Jardar Wirgenes. Han er bonde på Virgenes gård, i Lågendalen i Larvik kommune.
Ti skoler har fått den gledelige beskjeden om at de er med i vårt nye skolehageprosjekt. Byskoler og grendeskoler i Oslo og Viken er blant de utvalgte.
Norske økoprodusenter på frukt og grønt leder an i å utvikle dyrking uten syntetiske plantevernmidler og kunstgjødsel. Men de møter betydelige markedshindre. Forbrukerne fortviler. De finner ikke økovarene i butikk.
Økologisk Norge følger rådene fra myndighetene og er med på dugnaden, ved at alle ansatte jobber fra hjemmekontor. Vår kapasitet til å svare på henvendelser kan derfor bli noe begrenset.
Økologisk Norges landsmøte og fagtur, som skulle vært avholdt i Stavanger 20. - 22. mars er avlyst. Styret håper vi kan avholde landsmøtet før sommeren.
Nå er vårutgaven av medlemsbladet vårt Ren Mat er på vei til postkassene. Ren Mat setter i denne utgaven søkelyset på økologiske drikkeprodusenter, dalende melkesalg og likestilling i jordbruket.
– Regjeringens tilslutning til 4 per tusen-initiativet er svært gledelig, et steg i riktig retning, sier daglig leder Børre Solberg, – jordbruksoppgjøret må sørge for at ordene blir konkret handling.
Frøene er kjøpt inn og bøndene er i full gang med å planlegge årets avling. Nå er tiden for å bli andelshaver.
– Nye tiltak for å bedre jordhelsa i Norge, må komme inn som en viktig post i årets jordbruksoppgjør, sier Børre Solberg i Økologisk Norge og sender ballen til avtalepartene.
Velkommen til økologisk fagdag og fagtur med debatt, innlegg og besøk hos produsenter i Stavanger, Randaberg og Rennesøy fredag 20. mars. Dagen starter og avslutter på MS Sandnes i Stavanger.
EU-forbudet vil beskytte også norske forbrukere mot rester av to insektgifter, som hyppig påvises i importert frukt. Økologisk Norge er glade for forbudet, men er kritisk til godkjenningsprosedyrene for sprøytegifter.
Nå kan du bli en del av økolaget. Interessant, lærerik og givende stilling er ledig for rett person. Kanskje det er deg?
Landbrukets Økoløft har invitert dagligvarekjedene til å velge ut inspirasjonsbutikker som lykkes i salg av norske økologiske varer. Prosjektleder Marte Guttulsrød har tro på eksemplets makt, etter suksessoppskriften med inspirasjonsbønder.
Økologisk produksjon og marked øker stadig, viser IFOAMS nyeste tall. Bare i Europa økte det økologiske markedet med 8 prosent på ett år.
– Den store oppslutningen om Økologikongressen Øko2020 viser at vi har skapt en god økomøteplass med faglig tyngde, uttaler daglig leder i Økologisk Norge, Børre Solberg.
Landbrukets økologikongress #Øko2020 formidler fagkunnskap vi trenger for å levere bærekraftig matproduksjon også i framtida. Økologisk Norge og Bondelaget er samstemte her. Økologisk landbruk tråkker opp løypa for hele landbruket.
God jordhelse er helt essensielt for å ivareta mattrygghet og forsyningssikkerhet over tid. Foran årets dyrkingssesong samles over firehundre deltakere på Landbrukets Økologikongress, der jordas helse er et sentralt tema.