
God økologisk jul!
Vi ønsker våre medlemmer og samarbeidspartnere en riktig god jul og alt godt for det nye året.
Vi ønsker våre medlemmer og samarbeidspartnere en riktig god jul og alt godt for det nye året.
Jula nærmer seg med stormskritt, og for stadig flere av oss blir adventstiden brukt i et evig jag etter den perfekte gaven til de som har alt.
Selv om det meste av nøtter i Norge er importert, kan både hassel, valnøtt, kastanje og mandel vokse på nordlige breddegrader. Les om nyttige nøtter og mer til i vinterutgaven.
Om lag hundre deltakere fikk med seg ny og nyttig fagkunnskap om levende jord og karbonlagring, da Landbrukets Økoløft arrangerte fagmøte i Aurland 22. november. Vi har opptak fra møtet.
– Tida er mer moden nå, sier Kolbjørn Anda i Randaberg i Rogaland. – Jeg møter større forståelse for økodrifta nå, enn da jeg la om for 20 år sida.
Matsikkerhet, solidarisk økonomi, og agroøkologi var blant temaene da det internasjonale nettverket for andelslandbruk; URGENCI, møttes i Thessaloniki i Hellas. Nær 300 representanter fra 40 ulike land var tilstede.
Økologisk melkebonde Kjersti Hoff fra Løten ble i helga valgt til ny leder i Norsk Bonde og Småbrukarlag. Økologisk Norge gratulerer Kjersti med vervet og NBS med valget.
Landbrukets Økoløft samlet jordbruk og reiseliv på Valbjør gård i Vågå.
En ny stor studie finner klare indikasjoner på at det kan være en sammenheng mellom økologisk kosthold og redusert risiko for kreft. Økologisk Norge etterlyser mer forskning på dette området.
Flere får øynene opp for læringspotensialet i åkeren. Mange andelslandbruk går i front ved å inkludere skoler, barnehager og asylmottak i landbruksdriften.
Vi søker etter en prosjektleder (vikariat) i 50 – 100 % stilling med tiltredelse slutten av januar/ begynnelsen av februar 2019. Er det deg? Søknadsfrist er 15. november
– Å drive økologisk setter krav til agronomen. Når man begynner å få til vekstskifte og bedre avlinger er det artig, sier økobonde og landbruksrådgiver Anders Eggen.
– Tenk praktisk heller enn raske løsninger, sier Anne Katrine Jensen, økologisk melke- og kjøttprodusent. Hun satte opp stærkasser og ble kvitt problemer med larver som spiste opp grasrøtter.
Er du øko-forbruker? Vil du bidra til forskning for bedre økologisk produksjon? To SIFO-forskere ønsker kontakt med deg. Send dem en e-post, så kan du kanskje få være med.
– Alle bønder kan ha nytte av å se mulighetene i det en har, mener bonde Bodil Raustein i Randaberg. – Vår steinrike jord blir for eksempel tidlig varm.
– Mellomleddene i markedet er den største utfordringen, sier økobonde Runar Sørli fra Sarpsborg i Østfold. Han etterlyser mer «draiv», kreativitet og vilje, hos de som skal selge økobøndenes varer.
Forbrukere etterspør kortreist og økologisk mat, og handler stadig mer mat gjennom alternative salgskanaler. Er dette starten på småbrukernes comeback? Kom på seminaret Småbrukernes comeback 2.0 og finn det ut.
– Det var litt tilfeldig at eg byrja med økofrukt, seier #Inspirasjonsbonde Marianne Bøthun, – men eg har alltid vore interessert i økologisk og vart inspirert av sambygdingar med økodrift.
Høsten er her og det betyr at det er tid for Økouka, en årlig landsdekkende feiring av økologisk og biodynamisk mat og landbruk. I år skal #økoheltene løftes frem.
I snart 30 år har ekteparet Swärd dyrket økologisk. De lærer stadig. Bøndene på Vestre Aschim gård er #økohelter.
Økosalget i dagligvarehandelen fortsetter å øke jevnt melder Landbruksdirektoratet i halvårsrapporten for 2018.
– Skal du lykkes med surdeigsbaksten bør du velge økologisk mel, anbefaler bakerne på Godt Brød. Baker Henrik Sand er vår #økohelt.
– Jeg er egentlig mest interessert i planteproduksjonen, men siden garden er som den er, måtte det beitedyr til, sier Georg Smedsland i Audnedal. – Da falt valget på sau.
Langt inne i skogen, nesten helt mot grensa til Sverige ligger en gård med 150 dekar dyrket jord. Den er drevet av Lene Stangnes, biodynamisk bonde i snart 20 år.
Det som en gang var ulovlig hjemmesyssel er i dag et sofistikert og smakfullt produkt. Norsk sider har kommet opp fra mørke kjellere og er i vinden.
Har du fem minutter? Svar på leserundersøkelsen for medlemsbladet vårt Ren Mat og bli med i trekningen av en økologisk gavekurv og ett års gratis abonnement på Ren Mat.
– Eg har inntrykk av at stadig fleire konvensjonelle gardar nyttar metoder frå det økologiske landbruket. Eg trur fleire kan ha glede av det, seier #Inspirasjonsbonde Kai Valbjør i Vågå.
– Det finnes ganske gode alternativer til å sprøyte, sier #Inspirasjonsbonde Audun Flåtten. På Lefsrød gård i Re kommune i Vestfold, har han 390 dekar med økologisk korn og åkerbønner.
– Vi skal være Norges beste på økologiske grønnsaker dyrket i levende jordsmonn, sier #Inspirasjonsbonde Anders Hørthe fra Sylling.
– Økologisk drift er det eneste alternativet for meg. Det krever ikke mye ekstra, og jeg kan ha litt bedre samvittighet, sier birøkter Heidi Midtflå, fra Skotselv i Buskerud.
Faglig nysgjerrighet, markedsmulighet og godt nabosamarbeid var bakgrunnen for å starte omlegging til økologisk dyrking, forteller Jens Edvard Kase i dette intervjuet.
Fôrsituasjonen er prekær flere steder i landet og mange får for lite vinterfôr. Økologisk Norge oppfordrer alle økoprodusenter som har potensielle fôrressurser tilgjengelig, til å ta vare på det fôret.
Andelslandbrukene er viktige allierte for norsk landbruk, for bevaring av den verdifulle matjorda. Jordvern fikk ekstra fokus på årets nasjonale nettverkssamling for andelslandbruk, som ble holdt i Trondheim i juni.
Kjersti Skar Staarvik er ansatt som redaktør i REN MAT på print og nett, og tiltrer 1. august.
Vi har gitt dem kallenavnet ”sære bær”, fordi de neimen ikke er lett å oppdrive. Likevel er de sunne og byr på nye smaker og muligheter.
Magasinet REN MATs oppstarter og redaktør, Wanda Widerøe, slutter etter syv år i redaktørstolen.
Naturen blir mer robust og mindre sårbar for klimaendringer med stort artsmangfold. Også hagen blir mindre sårbar for sykdommer med et større mangfold av pollinerende insekter. Du kan hjelpe dem.
Fredag 1. juni på DIGS i Trondheim er det duket for årets viktigste møteplass for alle som er involvert i eller nysgjerrig på andelslandbruk i Norge. Meld deg på nå!
Mat er tolmod. Mykje kan gå gale. Avlingane kan tørka bort, regna bort, eller verta etne opp. Viktig lærdom. Respekt for mat. Respekt for bonden sitt daglege arbeid. Unikt samarbeid.
Kuslipp er blitt en publikumsmagnet. Fem tusen møtte opp på Skjetlein sør for Trondheim for å se skolens kuer danse av glede over å komme ut på enga igjen.
Kuslipp: På lørdag får endelig alle de førti melkekuene på Skjetlein vgs komme ut og møte våren. Kom og se kuene hoppe og danse i ren våryrhet og glede!
Raet ved Oslofjorden ble avsatt av innlandsisen for mer enn tolv tusen år siden. Vestvendt morenejord ned mot fjorden, dyrket i uminnelige tider, er perfekt til økologisk epledyrking.
Hedersprisen Årets Meitemark 2018 er tildelt gartnerne Jasper Kroon og Tom Boersma, som driver firmaet Solhatt økologiske hagebruk. De foredler, dyrker og omsetter økologiske og biodynamiske frø. Økologisk Norge gratulerer!
Økologisk Norge har hatt et godt landsmøte på Røros i helgen. Vi har tatt en prat med tre av deltakerne for å finne ut av hva som engasjerer dem.
Årets fagdag i tilknytning til Landsmøtet bød på besøk hos flere av Fjellregionens økobønder og hos Rørosmeieriet. De 70 deltakerne fikk både kunnskap og inspirasjon av regionens suksess med øko-omlegging.
Økologisk Norge er i dag blitt vedtatt som nytt navn på organisasjonen.
#Inspirasjonsbønder og andre fagfolk la fram sine erfaringer og ny kunnskapsutvikling omkring jordfruktbarhet og økologisk landbruk på et åpent fagmøte i Buskerud nylig. Temaet samlet full sal av engasjerte deltakere.
– Fagkompetanse og godt faglig fellesskap er viktige faktorer for å lykkes, mener Einar Kiserud i Spydeberg. Han er økologisk melkebonde i hjertet av Østfold og satser på egendyrka proteinfôr.
Vår nytilsatte redaktør har dessverre valgt å si opp stillingen sin, fordi det har oppstått en krevende situasjon i nærmeste familie. Vi søker derfor igjen etter ny redaktør.
Med tjue års erfaring fra sykehus, gjorde Cecilie Røli et valg da hun ble bonde i 2013: Hun ville produsere helsefremmende matkorn, med omsorg for forbrukeren. Det ble økologisk urkorn.
– Erfaringar i økologisk dyrking vil med tida koma til nytte også i konvensjonell drift, meinar fruktbonde Lars Nå i Hardanger. Han dyrkar vel 20 dekar med økologiske plommer.
I 2017 fantes det endelig andelslandbruk i alle landets fylker og hele 8600 forbrukere fikk være med å dyrke og spise lokalprodusert økologisk mat.
– Vi ønsker å servere økologisk mat med lokal forankring. Vi vil jo ta vare på og bruke kulturlandskapet, sier bestyrer ved Gjendesheim Turisthytte, Marius Haugaløkken.
Med 750 mål økologisk jord på Stange i Hedmark, er familien Narum klare med konklusjonen: Vekstskifte er avgjørende, kornavlingene blir bra og lønnsomheten er bedre med økologisk korn.
Inspirasjonsbøndene i Landbrukets Økoløft har blitt et forsterket lag med nye tilskudd og er klare til å dele kunnskap og erfaring til bønder som ønsker å legge om.
Vårens utgave handler om de små og smarte.
Kathrine Kinn overtok som ny prosjektleder for Økouka 1. mars, etter Markus Brun Hustad som tok over ledelsen i Landbrukets Økoløft ved årsskiftet. Vi ønsker henne velkommen!
Februar er vårslepp for nye produkter i dagligvarehandelen. Vi har sjekket nettsidene til kjedene for å se hvilke økologiske nyheter de har kommet med.
Endelig er 2. utgaven av Håndboken her! Håndboka er et bidrag til deg som vurderer å starte et andelslandbruk, og et oppslagsverk for deg som allerede er godt etablert.
Etterspørselen etter økologisk melk og meieriprodukter er i sterk vekst. 28. februar samles bønder, agronomelever og andre på Åpent møte om økologisk melk- og kjøttproduksjon i regi av Landbrukets Økoløft.
Kjenner du noen som helhjertet går inn for å fremme økologisk landbruk og meitemarkens trivsel? Styret i Oikos – Økologisk Norge etterlyser nå gode kandidater til hedersprisen Årets Meitemark 2018.
Har du tre minutter? Vi trenger dine innspill! Fortell oss hva du bryr deg om innen økologisk mat og landbruk.
I 2015 fantes det ingen andelslandbruk i Agder. Det har mange lokale ildsjeler ville endre, og i 2016 og 2017 er det etablert totalt 5 andelslandbruk i Agderfylkene.
– Produksjonen må stå i forhold til ressursene på gården, sier Mats Hegg Jacobsen. På få år har han bygd opp en allsidig produksjon av økologisk mat langt mot nord.
De ville produsere noe godt og begynte med bringebær. Ti år etter leverer Eiketoppen gård et bredt mangfold av smakfulle råvarer til trofaste kunder.
Markus Brun Hustad overtok ved årsskiftet ledertrøya i det store samarbeidsprosjektet Landbrukets ØKOLØFT. Initiativtaker og tidligere leder Aina Bartmann takker av og samler kreftene i arbeidet for GMO-nettverket.
Landsmøtet 2017 ble holdt i Fredrikstad.