Hopp til innhold
Ren Mat

Høstens Ren Mat i postkassen

Det som en gang var ulovlig hjemmesyssel er i dag et sofistikert og smakfullt produkt. Norsk sider har kommet opp fra mørke kjellere og er i vinden.

Høstutgaven av Ren Mat er på vei til medlemmer og abonnenters postkasser. Ren Mat har fått smaken på norsk sider. En økning på 127 prosent i salget på Vinmonopolet forteller at det ikke bare er oss. Men hva er egentlig norsk sider? Hva har vært de norske tradisjonene? Og hva er egentlig "ekte sider"? Ren Mat har dratt vestover på besøk til den økologiske siderprodusenten Balholm ved Sognefjorden for å lære mer. Er du nysgjerrig på å legge egen sider kan du lese om hvordan du lager spontangjæret sider uten tilsetningsstoffer og hvilke epler som egner seg godt. 

På morenejorda langs Oslofjorden er forholdene optimale for epledyrking. Eplene blir til smakfull økologisk eplemost på Dyregård. Eplebøndene Anne Lene og Hans Olav Bjerketvedt er like innstilt på marked og vekst, som miljø og økologi. Les om gründerne i På besøk-spalten.

Økologisk mat i offentlig storhusholdning er også på agendaen i høstnummeret. Kystvakten på Håkonsvern i Bergen har en prisvinnende kantine med en høy andel økologisk. Ren Mat har tatt en prat med kjøkkensjef Århus og løytnant Hoff på marinebasen om den økologiske satsningen. 
– 15 prosent-målet er historie. Nå er det opp til oss som forbrukere å sørge for utvikling av økologisk produksjon og forbruk i Norge. Med din hjelp kan det offentlige også bli en stor og viktig økoforbruker. Er du med? spør Børre Solberg og Marit Grinaker Wright i utgavens Aktueltspalte.

Kokken Heidi Bjerkan har en kompromiss­ løs innstilling til råvarer og hvordan de dyrkes, og en stor ydmykhet for håndverket og menneskene bak. På restauranten Credo viser hun fra­-jord-­til-­bord i praksis. Les om Bjerkan i portrettet.

På Tøyen i Oslo blomstrer levende kulturminner. Planter med en historie, planter som vekker til live glemte minner og planter som mister rotfeste i vår tid. Ren Mat har vært på besøk i Oldemors hage, i Botanisk hage i Oslo.

I Valdres tar de gårdsdrømmen på alvor. Prosjektet Huga på gard jobber målrettet med å få tomme gårder og småbruk ut på markedet, og ikke minst finne rett arvtager til rett gård. Ren Mat har tatt en prat med prosjektleder Anne Live Garvik og lykkelige gårdskjøpere.

Ikke minst kan du finne inspirasjon i smakfulle høstoppskrifter, bokomtaler og en grønnere hverdag.

Vi ønsker våre lesere en riktig god høst!

Ren Mat nr. 29
Ren Mat nr. 29 "Sider" FOTO: Nadin Martinuzzi

 

 

 

Som medlem mottar du medlemsbladet vårt Ren Mat fire ganger i året. Bli medlem her.

Tilbake til toppen