Hopp til innhold
Økouka

Er du klar for Økouka?

Høsten er her og det betyr at det er tid for Økouka, en årlig landsdekkende feiring av økologisk og biodynamisk mat og landbruk. I år skal #økoheltene løftes frem.

På hele femten steder rundt om landet finner vi Økouka-arrangementer i år, fra Tromsø til Agder, fra 21. til 30. september. Årets Økouka-feiring blir med dette den største markeringen hittil. En uke med gårdsbesøk, foredrag, smaksopplevelser, markvandring og Øko-orientering ­­­– Økouka er en gyllen anledning til å lære om økologisk landbruk og smake på økologisk mat.

#økohelter

Inspirerende hverdagshelter, eller #økohelter, skal hedres under årets Økouker. Folk, bedrifter og initiativer som satser på økologi og arbeider for en sunn matjord og bærekraftig matproduksjon skal løftes frem i Økoukas kanaler. Matjorda er en knapp ressurs. Økologisk jordbruk har i mange år fungert som en spydspiss for hvordan vi forvalter matjorda vår med sitt fokus på naturlige samspill mellom livet i jorda og mangfoldet av planter, dyr og insekter.

Økouka er et samlingspunkt for bønder, bedrifter og forbrukere som har forstått eller er nysgjerrige på hvilken rolle det økologiske jordbruket kan og bør spille. Derfor skal disse #økoheltene løftes frem og deres historier og begrunnelser for hvorfor de satser på økologi forteller.

Følg med ØKOUKA sine kanaler i tiden framover for inspirerende #økohelter:
okouka.no – InstagramFacebook

Ny prosjektleder

Ny prosjektleder, Kathrine Kinn, ser fram til å feire norskprodusert økologisk mat etter en lang og tørr sommer. Kathrine Kinn overtok som prosjektleder for ØKOUKA mars 2018, etter Markus Brun Hustad som tok over ledelsen i Landbrukets Økoløft. Kathrine Kinn har én fot i jordbruket, én fot i miljøbevegelsen og en hånd i akademia. Det kommer godt med i det tverrfaglige samarbeidsprosjektet Økouka. Hun er masterstudent på Universitetet i Oslo, har erfaring fra miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire, Alliansen ny Landbrukspolitikk og Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Unikt samarbeid

Økouka er et initiativ fra 13 aktører og organisasjoner som arbeider med økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk, regionalt og nasjonalt, mot bønder, privatforbrukere og storhusholdninger. Med på laget har også Økouka samarbeidspartnerne Cultura bank og Coop Mega. Skogen er byttet ut med Oslos gater når Cultura bank arrangerer økoorientering 29. september. Gjennom en spennende løype mellom Oslos økologiske forretninger kan du utforske butikker innen blant annet mat, drikke, klær og annet. Cultura Bank er også med på å arrangere foredraget Framtidens forutsetninger – en økonomi for miljø og mennesker på Litteraturhuset i Oslo 23. september.

Smak deg gjennom økologiske smaksprøver når Coop Mega og Økodemo i butikk arrangerer Økotorg i fem butikker i Oslo.

  • Mandag 24. sept Coop Mega Bislett
  • Tirsdag 25. sept Coop Mega Vinderen
  • Torsdag 27. sept Coop Mega Ullevål
  • Fredag 28. sept Coop Mega Aker Brygge
  • Lørdag 29. sept Coop Mega Sandaker

Se her for din nærmeste Økouke og fullt program for Økoukene rundt om i landet .

Les mer om Økouka her.

Bli med på Økouka og stikk finger'n i jorda!

Økouka ble for første gang arrangert i 2011 i Sør-Trøndelag. I Oslo ble den første Økouka arrangert i 2013, og i 2014 ble det også arrangert Økouke i Buskerud. I 2015 kom Stavanger, Bergen, og Møre og Romsdal med. I 2016 kom Agder, Telemark, samt Nord-Østerdal og Røros med. I 2017 ble Nordland, Østfold og Sogn og Fjordane med, og i år er også Tromsø og Vestfold med.

 

Tilbake til toppen