
God økologisk jul!
Vi ønsker alle våre medlemmer, samarbeidspartnere og støttespillere en riktig god jul og alt godt for det nye året.
Vi ønsker alle våre medlemmer, samarbeidspartnere og støttespillere en riktig god jul og alt godt for det nye året.
Gjennom en rekke prosjekter og alle våre frivillige lag, arbeider vi i Økologisk Norge for å styrke det økologiske jordbruket og forbruket i landet. Her er noen høydepunkter fra 2019.
Årets viktigste møtested blir Landbrukets økologikongress, Øko 2020, på X Meeting Point, Hellerudsletta, 21. - 22. januar. Kjøp din billett i dag, så kan du bare begynne å glede deg!
Kjenner du noen som helhjertet går inn for å fremme økologisk landbruk og meitemarkens trivsel? Landsstyret i Økologisk Norge etterlyser gode kandidater til Årets Meitemark 2020.
Opptatt av bærekraftig, økologisk og miljøvennlig mat? Her er noen tips til hvordan julematen kan bli nettopp det! Lite slår smaken av god samvittighet.
Hvordan få både god juleribbe og god dyrevelferd.
Økologisk Norge vil bygge skolehager på 10 skoler i Buskerud, Akershus, Østfold og Oslo og jakter etter skoler som er interesserte. Kanskje nettopp din lokale barneskole trenger en skolehage?
Medlemsbladet vårt er i trykken, og Ren Mat tar et dypdykk i det store blå i vinterutgaven. Havet er viktig for kystnasjonen Norge. Men hvordan skal havressursene forvaltes i fremtiden?
Landbrukets Økologikongress setter søkelys på jordhelse. 21. januar vil Landbruksministeren og Bondelagslederen åpne kongressen, før den internasjonale jordeksperten Joel Williams, vil belyse temaet, som alle seriøse bønder er opptatt av.
– Økologisk drift byr ikke på andre utfordringer enn konvensjonell. Vi må bare være litt mer i forkant og nytte de virkemidla vi har, mener #inspirasjonsbonde Ola Kaurstad i Vågå.
Vil du lære mer om hvilken rolle andelslandbruk har i norsk landbruk og samfunn forøvrig? Kom på årets viktigste samlingsplass for alle som er interesserte i andelslandbruk!
– Mange bønder kan ha noe å hente på mer allsidig vekstskifte, sier Thorbjørn Lund. Han har tatt inn raps og åkerbønner vekstskiftet på Bjørnstad gård i Rakkestad i Østfold.
– En markedshage kan være et startpunkt for husdyrbønder som vurderer omlegging. Prøv deg litt fram, bli kjent kundene og få grønnsaker inn i vekstskiftet, sier René Cortis i Vesterålen.
Skal vi klare å produsere nok mat i klimaendringenes tid, må vi ta vare på jorda og endre matvaner. Levende jord og økologisk korndyrking er en viktig del av klimahåpet.
Brannene i Amazonas stiller dagens matproduksjon til veggs. Norsk økologisk mat er produsert uten soya fra Brasil og bør derfor satses på, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.
Lørdag 28.september inviterte Fokhol Gård til Åpen økologisk gård. Her var det duket for opplevelser for liten og stor, og tunet myldret av mennesker.
– Å tenke utenom normalen, gi rom for nye, kreative løsninger og så gjennomføre dem, det tiltaler meg, sier melkebonde Inger-Lise Ingdal. Hun driver Larsgården i Ingdalen, sør for Trondheimsfjorden.
Over 250 personer fulgte med da Økologisk Norge samlet miljø- og mat-organisasjoner til korte foredrag og dialog omkring temaet «Hva skal vi spise i framtiden?» Her kan du se opptakene.
Økologisk Norge vil med en storstilt satsning tørke støv av skolehagen, og løfte, styrke og modernisere den inn i vår tid. I første omgang skal Viken få ti nye skolehager.
Jo flere av oss som kjøper økologisk kjøtt, melk og egg, dess flere dyr får bevege seg fritt og utfolde seg slik det er naturlig for dem
Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Økologisk Norge. 3099 mennesker har svart på undersøkelsen og 98 prosent av disse oppgir at de er interessert i økologisk mat.
Fredag 20. september starter ØKOUKA, en årlig nasjonal feiring av norskprodusert økologisk mat. Finn din nærmeste uke og bli med!
Amazonas brenner samtidig som Norge inngår frihandelsavtale med Mercosur. FN's klimapanel mener landbruket må ta en del av klimaansvaret, uten å nevne lokal matproduksjon som løsningen.
Økologisk Norge setter i høst et særlig fokus på etterspørselen etter økologiske varer i butikken med kampanjen #spørogspisøkologisk. Bli med og spør etter de økologiske varene du savner i butikken!
Høstens tema i Ren Mat er honningbier og truede bisamfunn. Bli også med på et dypdykk i universet under føttene våre; jorda, dugnad for sauen og les om forbrukernes stemmerett!
Har du fem minutter? Hjelp oss å kartlegge hvilke varer den økologiske forbrukeren savner i butikken, og hvilke butikker forbrukeren handler i ved å svare på en spørreundersøkelse.
Regjeringen er tydelig på at det er etterspørsel og betalingsvilje som skal styre den økologiske produksjonen. Er etterspørsel nok til å løse floken?
Det viser en undersøkelse Landbrukets Økoløft har fått gjennomført av AgriAnalyse.
Satsning på grøntsektoren er et konkret resultat av årets jordbruksoppgjør. Økologisk Norge ønsker at satsningen kommer økologiske produsenter til gode, og vi ønsker innspill til kriterier for investerings- og bedriftsutviklingsordningen.
Hvordan vet vi at barnematen er trygg og sunn? Det er ikke bare barnemat å navigere i rett og galt for minstemann. Ren Mat tar et dypdykk i sommerutgaven.
Landbrukets Økologikongress, Øko 2020, arrangeres på X Meeting Point på Hellerudsletta, 21. - 22. januar 2020. Hold av datoene!
– Jeg er opptatt av å ta vare på de lokale ressursene og å formidle til kundene hva matproduksjon er, sier Astrid Bjørnson fra Kryssgaarden i Larvik kommune i Vestfold.
Hele 2500 mennesker trosset ruskeværet, og møtte opp for å se våryre melkekyr danse ut på beite for sommeren, da Skjetlein vgs. arrangerte kuslipp for tredje året på rad.
– Naturen ordner det meste selv, vi skal igrunnen bare legge til rette, sier Per Arne Hoppestad i dette intervjuet. Han driver både økologisk og konvensjonell grønnsaksproduksjon i stor skala.
Lørdag 11. mai får endelig alle de førti melkekuene på Skjetlein vgs komme ut og møte våren. Kom og se kuene hoppe og danse i ren våryrhet og glede!
Plassene ble revet bort da svensk markedshageguru kom på norsk turne for å lære bort småskala grønnsaksproduksjon. Aner vi en bølge av markedshage-gartnere?
Økologisk Norges hederspris Årets Meitemark ble delt ut i kveld og gikk til Dag Jørund Lønning – forfatter, inspirator og forkjemper for jordliv og regenerativt landbruk.
Salget av økologisk mat fortsatte å vokse i fjor. Et unntak er frukt og grønt. – Her har mellomleddet et åpenbart forbedringspotensial, påpeker daglig leder Børre Solberg i Økologisk Norge.
Seterdrifta fortjener en storsatsing, mener Alliansen Ny Landbrukspolitikk i den seterpolitiske meldingen de la fram i går. Økologisk Norge stiller seg bak alliansens mål og tiltak.
Småskala lokalmatproduksjon er en spennende ekstremsport. Vestlandsbøndene satser høyt og med stor stolthet for de lokalproduserte varene, men med risiko for omsetningssvikt. I et andelslandbruk deler bonden risikoen med forbrukere.
Samarbeid mellom husdyr- og grønnsaksprodusenter er vinn – vinn for begge parter både agronomisk og sosialt. Sikker markedsadgang er det mest avgjørende for å få til og øke slikt samarbeid.
Statssekretær Widar Skogan var tydelig på at økologisk landbruk kan bidra til å gjøre norsk landbruk mer miljøvennlig, da han holdt innlegg på den årlige fagsamlingen til Landbrukets Økoløft.
Vårutgaven av Økologisk Norges medlemsblad har plantebasert fokus og helgrønne oppskrifter.
I 2018 fantes det andelslandbruk i alle landets fylker og nær 9500 forbrukere fikk være med å dyrke og spise lokalprodusert økologisk mat.
Proffsyklisten Jonas Orset har en dypere mening med idrettssatsningen sin. Han ønsker å få flere til å få øynene opp for systemtenkning innen miljø- og bærekraftspørsmål. Jonas spiser økologisk.
Nesten 70 millioner hektar verden over er økologisk dyrket, og økologisk produksjon er med det på sitt aller største.
Insektdøden er forårsaket av en agrobusiness som driver på bekostning av både naturen og framtidas matproduksjon. Økologiske metoder er det som kan redde insektene, sier forskerne bak den siterte artikkelen.
Å være med i et andelslandbruk er både sosialt, matnyttig og lærerikt. Men hva går det egentlig ut på?
Samarbeid, god logistikk og avtale om avsetning, er viktige stikkord for å lykkes med å øke økologisk grønnsaksproduksjon. Konseptet Grønn parallell kan bli løsningen.
Økologiske varer utgjorde hele 15 prosent av salget hos Extra Austad i Drammen. – God plassering i butikken gjør økovalget lett for kunden, sier markedsrådgiver Cathrine Andersen i Økologisk Norge.
Kjenner du noen som helhjertet går inn for å fremme økologisk landbruk og meitemarkens trivsel? Landsstyret i Økologisk Norge etterlyser gode kandidater til Årets Meitemark 2019.
Ren Mat har lest rapporten og snakket med professor Walter Willett fra Harvard og professor Johan Rockström fra Stockholm Resilience Center som har ledet EAT-Lancet kommisjonen.
– Vi i Økologisk Norge er stolte av å være offisiell partner i Miljøhovedstaden 2019, sier daglig leder Børre Solberg, – og vi vil bidra til en rekke spennende arrangementer.
Hvor ren fjellnaturen du går i skal fortsette å være, blir påvirket av dine valg. Møt Severin Suverens lillebror Børge Bærekraft.
Pionerer innen økologisk iskremproduksjon, med en bevisst bruk av gårdens ressurser. Alm gard ble en verdig vinner av Økoprisen Vest 2018.