Hopp til innhold
ØKOUKA

Økouka starter i dag

Fredag 20. september starter ØKOUKA, en årlig nasjonal feiring av norskprodusert økologisk mat. Finn din nærmeste uke og bli med!

Åtte år har gått siden den aller første ØKOUKA. Siden da har festivalen spredd seg til 12 ulike steder i landet. Hvert år i uke 39 feirer ØKOUKA økologiske og biodynamiske bønder og råvarer, sprer kunnskap og inspirasjon, og samler folk rundt maten i hele landet. Uka viser fram mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge gjennom en rekke arrangementer. Finn din nærmeste uke og se fullt program på okouka.no.

Sammenheng mellom økologisk jordbruk og matsikkerhet

ØKOUKAs årlige kampanje fokuserer i år på pollinerende insekter og lanserer sin kampanjefilm om temaet fredag 20. september på sosiale medier.

– Insektsdød har preget mediene mer enn noensinne det siste året og vi vil bruke ØKOUKA til å sette fokus på sammenhengen mellom økologisk mat og pollinerende insekter, sier Kathrine Kinn som er prosjektleder i ØKOUKA.

En rekke studier viser at bier og andre pollinerende insekter trives bedre på økologiske drevne arealer. 

– At pollinerende insekter trives bedre på økologiske arealer viser at det er en klar sammenheng mellom økologisk jordbruk og matsikkerhet, sier Kinn.


Prosjektleder for ØKOUKA, Kathrine Kinn. Her på åpningen av ØKOUKA Oslo i 2018. Foto: Jo Straube.

Feirer den økologiske og biodynamiske bonden

Under ØKOUKA er den økologiske og biodynamiske bonden i fokus. Det er bønder som jobber ekstra hardt med matjorda og gårdens egne ressurser for å levere forbrukeren sprøytemiddelfri og ren mat. Under ØKOUKA får forbrukeren mulighet til å møte bonden, og bonden får mulighet til å møte kjøperen.

– ØKOUKA bygger kunnskapsbroer mellom den økologiske bonden og forbrukeren, sier prosjektlederen. 

Knytter matproduksjon til folks hverdag

For de fleste er ikke matproduksjon en del av hverdagen. Ikke tar vi del i matproduksjonen selv, og sjeldent møter vi dem som jobber lange dager på jorder og i fjøs for å produsere den.

– Jeg vil påstå at vi kan lese flere rapporter om økologisk jordbruk, og likevel lære like mye, eller mer, av å møte med dem som har støvla på hele året. Jordbruket er så forskjellig fra sted til sted, at en nyansert innsikt i hvordan jorda drives i akkurat ditt område kan gi nye muligheter og bryte barrierer for økologisk drift. Den innsikten kan du få på ØKOUKA, fortsetter Kinn.


Prosjektleder for ØKOUKA, Kathrine Kinn, mener vi har mye å lære av å møte de som produserer maten vår. Den muligheten får publikum under ØKOUKA.

Forbrukeren har fått et større ansvar

I fjor sommer vedtok Stortinget en ny strategi for økologisk produksjon og omsetning.

– Stortinget gjorde prosentmålet for økologisk produksjon og omsetning til historie. Nå er det etterspørselen som skal styre produksjonen. Det betyr at forbrukeren har fått et større ansvar, sier Kinn.

 Dette ansvaret tar ØKOUKA seriøst, og oppfordrer alle som er på ØKOUKA til å etterspørre og kjøpe økologisk mat.

– Det er viktig at vi også etterspør det vi ikke finner økologisk produsert. Hvis vi ikke etterspør vet ikke butikkene at vi ønsker oss det, sier Kinn.

– Økobonden jobber ekstra hardt for å levere forbrukeren ren mat. De fortjener å få omsatt og betalt for økologiske varer. Enn så lenge prosentmålet er forkastet og den statlige satsningen er som det er, skulle det bare mangle at vi bruker forbrukermakta vår og viser at vi vil ha økologiske varer, avslutter Kinn.

Finn din nærmeste ØKOUKA og se program på okouka.no

Tilbake til toppen