Hopp til innhold

Dyrk framtida

Slik lærer du elevene dine å dyrke mat

Økologisk Norge lanserer en serie ukentlige live-videoer der du som er lærer kan få gode, praktiske tips til hvordan du kan starte et lite dyrkingsprosjekt med elever ute i skolehagen.  

Økologisk Norge har fått en rekke henvendelser fra lærere: – Hvordan kan jeg som lærer starte en liten skolehage eller et dyrkingsprosjekt med elever? Nå svarer vi på behovet ved å lansere korte live-videoer hver eneste uke frem til sommeren, der lærere vil finne aktuelle undervisningsopplegg med dyrking.

Første sending går av stabelen onsdag 6. mai kl 13.

Enkelt forklart, mulig å få til 

I fem uker fremover vil det komme en video hver uke, som blir livestreamet. Det vil si at om man har spørsmål eller kommentarer kan man skrive det rett inn i kommentarfeltet, og spørsmålene vil bli forsøkt svart på, der og da. Sendingene vil være korte og konsise, og beskrive konkret hvordan lærere kan ta opplegget med seg til klassen sin – gjerne neste dag! Videoene vil følges opp etter sommeren med flere videoer, blant annet med hva man kan gjøre med grønnsakene på kjøkkenet. 

– Vi legger opp til at det skal være lett å få tak i materialer og frø og gå rett til klasserommet og sette i gang. Vi håper mange lærere tar utfordringen og blir med! sier prosjektmedarbeider Annikken Jøssund.

Sendingene blir streamet på eget arrangement på facebook-siden til Økologisk Norge

Erfarne fagfolk viser vei 

Økologisk Norge har fått tak på noen av de mest kompetente skolehagelærerne i landet. Linda Jolly og Marianne Leisner er kjent for de fleste som jobber med skolehager i Norge i dag. De har drevet videreutdanningskurs i «økologiske skolehager og bærekraftig læring» på NMBU i en årrekke, og de har drevet kurs i kjøkkenhager og permakultur.

– Dette blir veldig spennende! sier Leisner som håper mange kommer til å følge med og bruke undervisningsoppleggene i skolen. 
– Det er mange som ønsker seg konkrete tips slik at de kan komme i gang tror Jolly, som har tro på at mange kommer til å følge videoene hver uke frem til sommeren. 

Marianne Leisner har lang er faring med å undervise i praktisk dyrking  FOTO:  Nina Dreyer Hensley
Marianne Leisner har lang er faring med å undervise i praktisk dyrking FOTO: Nina Dreyer Hensley

Flere må være ute – flere ønsker å dyrke

Flere av tiltakene som kreves av skoler under korona knytter seg til utendørsaktiviteter og mindre grupper. Å så frø og å sette poteter i jorda er gode uteaktiviteter for dem som ønsker å fylle kalenderen med meningsfylt innhold og samtidig gi elevene ny kunnskap og mulighet til å undres over naturen.

– Når barn dyrker får de et nytt forhold til fotosyntesen, jorda, biomangfold, grønnsaker og hverandre, det er en fantastisk mulighet for dem til å følge med på årstidene og se hvordan små frø blir til store grønnsaker, sier prosjektleder Markus Brun Hustad. 

Prosjektleder Markus Brun Hustad håper mange blir med på dyrking.  FOTO: Åsmund Seip/ Heia folk
Prosjektleder Markus Brun Hustad håper mange blir med på dyrking. FOTO: Åsmund Seip/ Heia folk

Blir dere med?

Nå venter vi bare på første sending og på at så mange som mulig sprer ordet og blir med.

Første sending går av stabelen onsdag 6. mai kl 13.00

Sendingene blir streamet på siden til Økologisk Norge.

Se alle videoene fra våren 2020: 
Skolehagekurs #1 Så frø i potter - gresskar og bønner 
Skolehagekurs #2 Potetsetting og hestebønner 
Skolehagekurs #3 Vi sår gulrøtter og reddiker 
Skolehagekurs #4 Utplanting av småplanter 
Skolehagekurs #5 Summende skolehager

Fortell gjerne om dyrkingen på din skole, kommenter videoene og legg ut bilder med hashtaggen #dyrkframtida, #skolehagerinorge, og #økologisknorge på facebook og Instagram. 

Mer informasjon om Økologisk Norge sitt skolehageprosjekt

Økologisk Norge startet i slutten av 2019 en større satsing på skolehager, hvor 10 skoler skal få skolehager, og i 2020 ble ti skoler valgt ut til samarbeidspartnere i prosjektet. Les mer om skolehageprosjektet på prosjektsida. 

Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNB

Om kursholderne

Marianne Leisner er i dag driftsleder på Gartneriet på Bygdø Kongsgård, og Linda Jolly er ansatt på NMBU i Ås hvor de utdanner 20-30 skolehagelærere hvert år. Begge gleder seg til å kunne komme med tips for dyrking til flere gjennom live-sending på Facebook, men er også spente på en ny måte å kommunisere på. 

Tilbake til toppen