Hopp til innhold

ØKOUKA 2020

Økouka på nett

Sitter du hjemme under Økouka? Fortvil ikke! Alt dette kan du få med deg på nett.

Økouka 2020 retter fokus mot jord og jordhelse, og gjennom uke 39 kan du få med deg en rekke online-arrangementer som utforsker matjordas uendelige muligheter. 

For hva er egentlig fordelene med karbonlagring i jord? Og hva kan et regenerativt landbruk gjøre for jordfruktbarheten? Hvordan bidrar egentlig belgvekster til økologisk og konvensjonelt landbruk?

Dette, og mye mer, kan du lære mer om gjennom ØKOUKA 2020 - selv om du må holde deg hjemme.

Under finner du en oversikt over ØKOUKAs online-arrangementer.

Er du nyskjerrig på regenerativt jordbruk og jordfruktbarhet?

Forfatter av Jordboka, Jordboka ll og Kompostboka, Dag Jørund Lønning, holder online foredrag om jordfruktbarhet og regenerativt jordbruk 22.september, fra kl.13.00 til 15.00. Foredraget er ment for studenter, bønder, hagebrukere og alle andre som ønsker å lære mer om jord. 

Hvordan kan karbonlagring i jord styrke fremtidens matproduksjon?

Verdens matjord trues av nedbygging, erosjon, forurensing, flom, jordras og tap av biologisk mangfold. Et økt karboninnhold i jorda vil både bidra til et mer produktivt jordbruk og et jordbruk som er bedre rustet mot klimaendringer, ved at jorda for eksempel holder bedre på vann.

«4 per 1000» er et initiativ for å øke innholdet av karbon i verdens matjord og i mars 2020 meldte også Norge seg inn. Men et initiativ må følges opp av mål og tiltak for å nå målene. Så hvor går veien videre?

22. september inviterer Spire, i samarbeid med Småbrukerlaget, Økologisk Norge, Utviklingsfondet og Bondelaget, til panelsamtale om karbonlagring i jord - og veien videre for «4 per 1000» initiativet. Arrangementet livestreames.

Dag Jørund Lønning ble i 2019 kåret til Årets Meitemark. Under ØKOUKA 2020 holder han onlineforedrag om regenerativt landbruk og jordfruktbarhet. Foto: Lotte Shepard
Dag Jørund Lønning ble i 2019 kåret til Årets Meitemark. Under ØKOUKA 2020 holder han onlineforedrag om regenerativt landbruk og jordfruktbarhet. Foto: Lotte Shepard

Belgvekster som fundament i økologisk landbruk

Belgvekster bidrar til nitrogenbinding, som er avgjørende for næringsforsyning ingen i økologisk drift. Men bruk av belgvekster generelt er også viktig innen konvensjonelt landbruk. ØKOUKA Nordland og ØKOUKA Adger arrangerer, i samarbeid med Fylkesmannen Nordland til gratis webinar om belgvekster, 25.september, fra kl.09.00-11.00. Arrangementet blir livestreamet via Teams og krever påmelding. 

Går du med planer om å etablere din egen markedshage?

I samarbeid med  Fylkesmannen Nordland arrangerer ØKOUKA Nordland og ØKOUKA Agder et gratis webinar om hvordan nettopp du kan starte opp din egen markedshage. Webinaret holdes på teams, 23.september mellom kl.09.00 og 11.00. Arrangementet krever påmelding.  

Sunn jord, sunne mennesker

Grønt kompetansesenter på Skjetlein, Bonde- og Småbrukarlaget og NLR Trøndelag arrangerer webinar på Teams om sunn jord, sunne mennesker. Gjennom arrangementet kan du lære om vekstskifte, og få vite mer om hvordan sunn jord gir sunne planter, sunne dyr og sunne mennesker. Arrangementet er gratis, men du må melde deg på innen mandag 21. september for å få tilsendt påloggingslenke til webinaret.

Belgvekster bidrar til nitrogenbinding, som er avgjørende for næringsforsyning ingen i økologisk drift. Få med deg gratis webinar om belgvekster 25.september. Foto: Økologisk Norge
Belgvekster bidrar til nitrogenbinding, som er avgjørende for næringsforsyning ingen i økologisk drift. Få med deg gratis webinar om belgvekster 25.september. Foto: Økologisk Norge

Hvordan påvirker mikroplast jorda vår?

Plastproblematikken har vært på dagsordenen lenge, likevel snakkes det lite om plast i jorda vår. For hvordan påvirkes egentlig matjorden vår av mikroplast? Dette og mye annet vil Mads Løkeland snakke om 24.september fra kl.19.00-20.30. Foredraget er gratis og vil også streames. Påmelding til mag@naturvernforbundet.no.

I tillegg til ØKOUKAS jordrelaterte livestreaminger, sendes det også en rekke andre arrangementer online:

Online om livet i havet

Marinbiolog Fredrik Myhre er lidenskapelig opptatt av havet og alt som lever der. På dette online-foredraget deler han litt av sin kunnskap om det store blå og om hva vi kan gjøre for ta vare på det. Foredraget streames via Facebook Live, 22.september fra kl.09.00-10.30.

Kvinnen: «Den usynlige bonden»

I dag har kvinner nådd topposisjoner i landbruket. Mange av de store organisasjonene har kvinner i ledelsen. Men på gulvet står det fortsatt ikke bra til - kvinnelige bønder utgjør bare 16 prosent. 

Hvorfor er det sånn? Hva skal til for at kvinner skal satse på gardsdrift? Og hvorfor blir den kvinnelige bonden omtalt som «den usynlige bonden»?

I samarbeid med Ren Mat og tidsskriftet Fett inviterer Økologisk Norge til temakveld med panelsamtale om kvinner i landbruket, 23.september mellom 18.00 og 20.00. Arrangementet holdes på Skatten i Oslo, men vil også livestreames. Lenke til streamingen blir lagt ut her. 

En grønnere familie

Journalist Marie Kleve har gått systematisk til verks for å gjøre familien sin grønnere og gir oss ekspertenes fasit på hva som virker og hvordan vi enklest mulig kan få en mer bærekraftig livsstil. Møt henne i samtale med Terje Torkildsen, forfatter, komiker og miljøaktivist. Arrangementet streames på http://www.solvberget.no, 24.september fra kl.20.00 til 20.45.

Hvordan påvirker miljøgifter og hormonforstyrrende stoffer oss?

Hvordan blir vi påvirket av miljøgifter og hormonforstyrrende stoffer, og hvordan kan vi med enkle grep redusere noe av eksponeringen? Gjennom et live-webinar forteller NinaVita hvordan miljøgifter påvirker helse, dyr og miljø. Streames 23. september kl.19.00.

ØKOUKA 2020

  • ØKOUKA er en stolt feiring av biodynamisk og økologisk mat og landbruk. Økologisk Norges fylkes- og lokallag legger stor innsats i denne nasjonale feiringen. 
  • ØKOUKA 2020 arrangeres i uke 39, på 14 ulike steder i Norge.
  • Under ØKOUKA kan du delta på arrangementer, smake, undre, lære og glede deg. Vi håper du får kunnskap og inspirasjon til å velge bedre. Både for deg selv, for dyra, for gulroten og for meitemarken
Tilbake til toppen