Hopp til innhold
ØKOUKA

Bli med på øko-feiringen

Er du klar for årets største feiring av økologisk mat og landbruk?
I uke 39 arrangeres ØKOUKA 2020 over hele landet. 

ØKOUKA 2020 er landets største feiring av økologisk og biodynamisk mat og landbruk, og arrangeres mellom 18. og 27. september i år. Gjennom hele uke 39 kan både barn og voksen lære mer om økologisk landbruk og delta på inspirerende og matnyttige arrangementer over hele landet.

Øko-arrangementer over hele landet

Så hvorfor ikke starte UKA med en gratis øko-frokost hos Godt Brød i Oslo, Asker, Bærum eller Trondheim? Eller hva med å ta turen til en økologisk gård? I løpet av ØKOUKA kan du besøke en Åpen Økologisk Gård, når gårder som Lofoten Gårdsysteri, Mjåland Gård i Agder og Linderud Gård i Oslo åpner grinder og dører.

Går du med en småbrukerdrøm i magen? Under ØKOUKA byr Virgernes Andelsgård i Larvik på en hel dag med inspirasjon, og på Lørenskog bygdemuseum kan du bli med på høsttakkefest for å feire årets avling. I tillegg kan du både lære mer om potetens verden, delta på et spennende webinar om jordhelse, gå på fermenteringskurs på Bøensætre i Østfold, lære mer om levende jord, gå på markvandring i Trøndelag eller få med deg vår panelsamtale om jord og karbonbinding.

Vi håper dette, og mye mer, kan bidra til å inspirere enda flere til å spise og dyrke økologisk mat i Norge.

– Vi håper dette, og mye mer, kan bidra til å inspirere enda flere til å spise og dyrke økologisk mat i Norge. Og ikke minst øke kunnskapen om økologisk og biodynamisk matproduksjon, smiler Kristine Stange, prosjektleder for ØKOUKA i Økologisk Norge.

–Jorda er i vinden som aldri før. Under ØKOUKA setter vi fokus på jord og jordhelse, sier Kristine Stange, prosjektleder for ØKOUKA 2020 i Økologisk Norge. Foto: Privat
–Jorda er i vinden som aldri før. Under ØKOUKA setter vi fokus på jord og jordhelse, sier Kristine Stange, prosjektleder for ØKOUKA 2020 i Økologisk Norge. Foto: Privat

Jordhelse er alt

Matjorda er bondens viktigste verktøy og under årets ØKOUKA retter vi oppmerksomheten spesielt mot nettopp jordhelse.

– Jorda er i vinden som aldri før og rommer utallige muligheter. Ikke bare danner den grunnlaget for matproduksjonen vår, den er også en del av løsningen med tanke på karbonlagring, sier Kristine.

Men hvordan har jorda vår det i dag? Og hva kan vi, som produsenter eller forbrukere, gjøre for å styrke den? Hva gjør politikerne? Hva skjer globalt?

Kristine forteller at ØKOUKA 2020 gjennom en rekke arrangementer, kurs, seminarer og paneldebatter ønsker å øke interessen, forståelsen og kunnskapen om jord, jordhelse, jordbiologi og karbonbinding.

Lær hvordan du kan komme i gang med din egen kjøkkenhage.

ØKOUKA og Covid-19 

– Med flere hundre arrangementer over hele landet i løpet av en uke, har ØKOUKA et stort omfang. Situasjonen med Covid-19 gjør at vi har måttet tenke litt annerledes for gjennomføring av arrangementer og vi har vridd hver stein for å planlegge slik at arrangementene blir både trygge og gode for alle, sier Kristine og forteller at noen paneldebatter blant annet må livestreames.

Vi tar smittevern på alvor, og gleder oss nå til å gjennomføre ØKOUKA med de riktige tiltakene på plass.

– Vi tar smittevern på alvor, og gleder oss nå til å gjennomføre ØKOUKA med de riktige tiltakene på plass. Unge, eldre, forbrukere og bønder kan nå glede seg til sin lokale ØKOUKA, som byr på et mangfold av arrangementer, sier hun. 

ØKOUKA 2020

  • ØKOUKA er en feiring av norsk økologisk og biodynamisk mat og jordbruk som formidler råvarer, kunnskap og inspirasjon. ØKOUKA ønsker å vise frem mangfoldet i norsk jordbruk, og inspirere forbrukere og produsenter. I løpet av en uke samles folk seg rundt kurs, seminarer og andre arrangementer både av teoretisk og praktisk natur.
  • I år er programmet pakket med arrangementer fra jord til bord, for liten og stor. Man vil finne Åpen Økologisk Gård, en rekke praktiske kurs med variert innhold, økologiske måltider, seminarer og paneldebatter i både fysisk og web-form.  
  • ØKOUKA er et initiativ fra 13 aktører og organisasjoner som arbeider med økologisk og biodynamisk produksjon og forbruk, regionalt og nasjonalt, mot bønder, privatforbrukere og storhusholdninger. Å samle og engasjere flest mulige aktører er viktig. ØKOUKA arrangeres som et samarbeid noe som bidrar til å styrke og gjøre arbeidet slagkraftig. Vårt felles mål er å øke kunnskap og oppmerksomhet om sunn, ren og økologisk mat hos forbrukere, kokker og andre i storhusholdning eller dagligvaremarkedet.
Tilbake til toppen