Hopp til innhold


Havregrøt

Havregrøt er godt, superraskt å lage og sunt! 

10 minutter
Enkel
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner porsjoner)

  • 5-6 dl vann
  • 3 dl havregryn (gjerne svarthavre)
  • 1/4 ts salt

Slik gjør du det:

  1. Bland sammen vann, havregryn og salt i en gryte.

  2. Kok opp og la det småkoke et par minutter. Syns du grøten er litt tykk kan du spe på med mer vann.

  3. Server for eksempel med nøtter, bær eller oppkuttet frukt.

Hvorfor er urkorn del av vårt spiselige biomangfold? 

Visste du at havre i begynnelsen ble sett på som et ugress i åkeren? Havre stammer fra middelhavsområdene og har blitt dyrket i tusenvis av år.  Før i tiden ble havre først og fremst dyrket som dyrefôr. De eldste funnene av havre i Norge er fra 500 år fvt. Svarthavre er en type havre som har blitt dyrket i Norge siden før vikingtiden. Den var vanlig i Europa før den hvite sorten vi kjenner i dag tok over. Svarthavre regnes som et urkorn.

Før i tiden var det vanlig at alle spiste fra samme grøtskål. Alle hadde hver sin skje, også spiste man rett fra en stor, felles tallerken. Når man var ferdig, slikket man skjeen ren, så var den klar for neste måltid. Man kunne også dele på drikkekopper, og kjeler og gryter ble sjelden vasket, man skrapte bare ut matrestene, kanskje slikket også noen bollen, også var man klar for neste rett. Ikke så veldig renslig etter dagens standard!

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 5-6 dl vann
  • 3 dl havregryn (gjerne svarthavre)
  • 1/4 ts salt
Tilbake til toppen