Fruktchutney
Syltet frukt er en smart måte å lagre frukten på. Denne chutneyen smaker ekstra godt til litt sterke asiatiske retter.
Ingredienser
(2-4 glass porsjoner)
- 800 g frukt, gjerne en blanding av norske epler, pærer og plommer i sesong
- revet skall av en halv sitron
- 2 løk
- 2 hvitløksfedd
- 2 ts fersk ingefær
- 2 dl eplecidereddik
- 200 g brunt sukker eller rørsukker
- 1 rød chili, om du vil ha den litt «spicy»
- salt og pepper
Slik gjør du det:
-
Vask og skrell frukten. Fjern kjerner og stein. Kutt frukten i biter og legg bitene i en skål med vann. Et tips er å ha noen dråper sitron i vannet, da blir ikke frukten brun.
-
Vask sitronen godt og riv den på et rivjern (velg fortrinnsvis økologiske sitroner så unngår du sprøytemidlene som sitter i skallet).
-
Skrell og finhakk løk og hvitløk.
-
Skrell en bit ingefær. Et tips er å skrelle ingefæren med kanten på en skje. Riv ingefæren på rivjern, mål opp 2 teskjeer.
-
Ha fruktbitene i en gryte sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Rør om og kok opp.
-
Om du ønsker en sterkere chutney kan du dele en rød chili på langs, fjerne frøene, og finhakke og tilsette så mye du ønsker.
-
La alt småkoke på middels varme i 15-20 minutter, til fruktbitene er møre og det hele har tyknet litt. Rør om av og til.
-
Smak til med salt og pepper.
-
Hell den varme fruktchutneyen over på rene, steriliserte glass med lokk, dersom chutneyen skal lagres til senere. Les mer om hvordan du steriliserer glass her. Avkjøl glassene i romtemperatur. Om du oppbevarer glassene mørkt og gjerne litt kjølig så holder de lenger.