Hopp til innhold


Fruktchutney

Syltet frukt er en smart måte å lagre frukten på. Denne chutneyen smaker ekstra godt til litt sterke asiatiske retter.

1 time
Middels
2-4 glass

Ingredienser

(2-4 glass porsjoner)

  • 800 g frukt, gjerne en blanding av norske epler, pærer og plommer i sesong
  • revet skall av en halv sitron
  • 2 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ts fersk ingefær
  • 2 dl eplecidereddik
  • 200 g brunt sukker eller rørsukker
  • 1 rød chili, om du vil ha den litt «spicy»
  • salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Vask og skrell frukten. Fjern kjerner og stein. Kutt frukten i biter og legg bitene i en skål med vann. Et tips er å ha noen dråper sitron i vannet, da blir ikke frukten brun.

  2. Vask sitronen godt og riv den på et rivjern (velg fortrinnsvis økologiske sitroner så unngår du sprøytemidlene som sitter i skallet).

  3. Skrell og finhakk løk og hvitløk.

  4. Skrell en bit ingefær. Et tips er å skrelle ingefæren med kanten på en skje. Riv ingefæren på rivjern, mål opp 2 teskjeer.

  5. Ha fruktbitene i en gryte sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Rør om og kok opp.

  6. Om du ønsker en sterkere chutney kan du dele en rød chili på langs, fjerne frøene, og finhakke og tilsette så mye du ønsker.

  7. La alt småkoke på middels varme i 15-20 minutter, til fruktbitene er møre og det hele har tyknet litt. Rør om av og til.

  8. Smak til med salt og pepper.

  9. Hell den varme fruktchutneyen over på rene, steriliserte glass med lokk, dersom chutneyen skal lagres til senere. Les mer om hvordan du steriliserer glass her. Avkjøl glassene i romtemperatur.  Om du oppbevarer glassene mørkt og gjerne litt kjølig så holder de lenger.

Hvorfor er frukt en del av vårt spiselige biomangfold?

Ingredienser

(2-4 glass)

  • 800 g frukt, gjerne en blanding av norske epler, pærer og plommer i sesong
  • revet skall av en halv sitron
  • 2 løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 2 ts fersk ingefær
  • 2 dl eplecidereddik
  • 200 g brunt sukker eller rørsukker
  • 1 rød chili, om du vil ha den litt «spicy»
  • salt og pepper
Tilbake til toppen