Hopp til innhold


8. Samisk matkultur

Lærerveiledning til undervisning om samisk matkultur.

Lenke til hovedtekst:

Kort om tema

Denne teksten handler om samenes forhold til naturen, og hvordan de tradisjonelt har levd både av og med naturen. Det handler om reindrift, og hvordan samene brukte hele dyret, men også om fiske, jakt og etter hvert grønnsaksproduksjon. Samisk matkultur bidrar til det spiselige biomangfoldet gjennom en rekke matoppskrifter og teknikker, men også gjennom sitt syn på menneskets forhold til naturen, at vi mennesker må tilpasse oss naturen, og ikke omvendt.

Læringsmål

  • Forklare hvordan samene tradisjonelt har levd av og med naturen.
  • Kjenne til samisk reindrift, fiske, jakt og grønnsaksdyrking.

Forslag til diskusjonspunkter og oppgaver

Test deg selv

  1. Hvilken dag er samenes nasjonaldag?
  2. Hva laget samene av reinsdyret etter at det hadde blitt slaktet?
  3. Hva er et urfolk?
  4. Er multebær sunt?

Refleksjonsoppgave
Samene er opptatt av å leve i pakt med naturen. De har et syn på naturen som går ut på at alt er avhengig av hverandre og at vi mennesker må tilpasse oss naturen, og ikke omvendt. Hvorfor tror du flere mener at vi kan lære mye av samenes forhold til naturen når vi snakker om å ta vare på biomangfoldet?

Faglig relevans:
Mat og helse (MHE01-02)
4. trinn:

  • brukeredskaper, rom- og vektmål og enkle teknikker i forbindelse med matlaging
  • kjenne igjen smaker i mat og undre seg over hvorfor smak er noe vi opplever ulikt
  • utnytte lokale matvarer i matlaging ogpresentere leddene i produksjonskjeden fra råvare til måltid
  • lage enkle måltider og bidra til å skape en trivelig ramme rundt måltider sammen med andre
  • samtale om måltidsskikker fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer, og om verdien av å spise sammen med andre

7. trinn:

  • brukeredskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • brukesansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
  • kjenne igjen og gjøre rede for grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
  • brukeoppskrifter i matlaging og regne ut og vurdere mengden i porsjonene både med og uten bruk av digitale ressurser

Naturfag (NAT01-04)
4. trinn:

  • delta i høsting og bruk av naturressurser ogdrøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte
  • gi eksempler på god dyrevelferd ogreflektere over hvordan dyrs behov kan ivaretas

7. trinn:

  • foreslå tiltak for å bevare det biologiske mangfoldet i nordområdene og gi eksempler på betydningen av tradisjonell kunnskap i naturforvaltning 

Samfunnsfag (SAF01-04)
7. trinn:

  • utforskehvordan mennesker i fortida livnærte seg, og samtale om hvordan sentrale endringer i livsgrunnlag og teknologi har påvirket og påvirker demografi, levekår og bosetningsmønster

KRLE (RLE01‑03)
4. trinn:

  • utforskeog samtale om etiske sider ved menneskers levesett og ressursbruk

7. trinn:

  • reflektere over eksistensielle spørsmål knyttet til menneskets levesett og levekår og klodens framtid
Tilbake til toppen