Hopp til innhold


Reinkjøttsuppe

Denne suppa består av enkle, rene råvarer satt sammen til en smaksbombe! 

3 timer
Middels
6 porsjoner

Ingredienser

(6 porsjoner porsjoner)

  • 1 kg kokekjøtt/kjøtt med bein på av reinsdyr
  • 2½ liter vann (til det dekker kjøttet)
  • 2 ss grov havsalt
  • 400 g potet
  • 150 g gulrot
  • 100 g kålrot
  • 50 g sellerirot
  • 50 g purre
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl ferske tyttebær

Kraft laget på bein fra reinsdyr er sunt og inneholder en rekke sunne næringsstoffer. Reinsdyr beiter på ville vekster i naturen som  gjør kjøttet naturlig rikt på smak. Derfor trenger ikke denne suppa ekstra krydder.

Slik gjør du det

  1. Hvis kjøttet er frossent, tin det og skyll det i kaldt vann.

  2. Ha kjøtt, vann og salt i en gryte og kok opp. Skru ned varmen og la det småkoke.

  3. Ta bort skummet på toppen og la kjøttet småkoke i ca. 2 timer, til det er mørt løsner fra beina.

  4. Mens kjøttet koker, skrell potet, gulrot, kålrot og sellerirot og kutt i biter.

  5. Finhakk purre.

  6. Mål opp havregryn.

  7. Ha potet, gulrot, kålrot, sellerirot og havregryn og kok videre ca. 25 minutter, til poteten er myk. Ha i purre de siste 5 minuttene av koketiden.

  8. Server suppa med ferske tyttebær og gjerne godt brød ved siden av.

Tips! Når du koker kraft eller suppe med bein, kan du fjerne skummet på toppen av gryta under koking. Da blir suppa eller kraften klar i fargen.

Oppskrift på reinsuppe og multe panna cotta er utviklet av Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal. Hun er utdannet kokk og har vært interessert i matlaging siden hun var liten. Elle Save er født inn i en reindriftsfamilie i Màzi, utenfor Kautokeino i Finnmark. Hun er opptatt av å bevare tradisjonell samisk matkultur, og bruker lokale, næringsrike og bærekraftige råvarer. Samtidig liker hun å utforske nye smaker og kombinasjoner og henter gjerne inspirasjon fra andre matkulturer når hun videreutvikler samiske oppskrifter.

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 1 kg kokekjøtt/kjøtt med bein på av reinsdyr
  • 2½ liter vann (til det dekker kjøttet)
  • 2 ss grov havsalt
  • 400 g potet
  • 150 g gulrot
  • 100 g kålrot
  • 50 g sellerirot
  • 50 g purre
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl ferske tyttebær
Tilbake til toppen