Hopp til innhold


Tomaten

Visste du at det finnes tomater i alle regnbuens farger?

Tomaten ble brakt til Europa fra de spanske koloniene i Sør-Amerika på 1500-tallet. Det var aztekerne, et folk som holdt til i det vi nå kaller Mexico, som først dyrket tomaten. De første tomatene som ble dyrket så veldig forskjellige ut og kom i alle mulige former og størrelser, i tillegg til en rekke ulike farger. Det fantes hvite, grønne, gule, oransje, rosa, røde og lilla tomater. Da tomaten for første gang ble tatt med til Europa ble den møtt med stor skepsis. Folk mente at den var giftig, og i begynnelsen ble den brukt som pynt i hagen. Det tok lang tid før folk begynte å dyrke tomaten som mat. På slutten av 1800-tallet var det noen som begynte å bruke tomaten på pizza i Italia, og da ble tomaten plutselig veldig populær. Tomaten kom ikke til Norge før på starten av 1900-tallet, og det tok tid før tomaten ble en del av hverdagsmaten vår.

Mye av tomatene vi spiser i Norge i dag er importert fra andre land, men å velge tomater dyrket i Norge kan være bra for miljøet. Blant annet bruker man mindre sprøytemidler i Norge enn i andre land, og vi har god og stabil tilgang på vann, som det kan være mangel på i andre land som oftere er rammet av tørke. Se derfor etter norske tomater neste gang du kjøper det. Få ting slår solmodne tomater om sommeren.

Visste du forresten at det fremdeles finnes tomater i mange ulike farger og fasonger? De kan være røde, gule, oransje, grønne, svarte, lilla, nesten helt hvite og til og med stripete, og de kan være små som erter, avlange, runde, eller store som epler.

Foto: Malin Longva
Foto: Malin Longva

Tilbake til toppen