Urbrødet
Flate brød uten gjær har blitt laget over hele verden i tusenvis av år. Små brød det går raskt å lage, som smaker aller best når de er rykende ferske.
Ingredienser
(8 porsjoner)
- 300 g siktet hvetemel
- 150 g mel av spelt, emmer, rug eller bygg. Bruk siktet mel om du vil ha lysere brød og sammalt eller grovt om du vil ha grovere brød
- 1 ts salt
- 2,5 dl romtemperert vann
- 4 ss olje
Slik gjør du det:
- Bland mel og salt i en bakebolle og tilsett vann og olje. Bland godt sammen og elt deigen med hendende til deigen ikke lenger oppleves klissete men enkel å arbeide med. Tilsett eventuelt mer mel om deigen er veldig klissete.
- Ha deigen på et bakebord med mel og del den i 8 like store deler.
- Trill delene til kuler og kjevle disse ut til runde flate leiver, rundt 1 cm tykke.
- Legg brødene på bakepapir, pensle med olje og prikk med en gaffel.
- Stekes ved 200 grader i ca. 15-20 minutter til de er gyllenbrune. Serveres ferske til supper eller gryter.