Potetlefse
Potetlefse har lange tradisjoner i Norge og kan fint erstatte maistortilla i taco.
Ingredienser
(12 lefser porsjoner)
- 55 g potet
- 40 g smør
- 1 ts honning (evt. 1 ts sukker)
- 6 dl siktet hvetemel, pluss mel til utkjevling
- 1 dl siktet spelt
- 3 ss rugmel (gjerne svedjerug)
- ½ ss salt
Lefsene kan fint fryses, så om du ikke har tid til å lage alt på en gang så kan du lage lefsene en dag du har tid og fryse de ned til senere bruk.
Slik gjør du det:
-
Skrell potetene og legg de i en gryte. Fyll på med vann til potetene dekkes. Kokes til de er myke, ca. 20-25 minutter.
-
Hell av vannet og mos potetene i gryta med en potetstapper eller en gaffel. Ikke bruker stavmikser til dette, da blir potetmosen til lim! Bland inn smør og honning i potetmosen mens potetene enda er varme, så smør og honning smelter. Avkjøl.
-
Bland hvetemel, spelt, rug og salt i en bolle. Bruker du sukker i stedet for honning tilsetter du det nå. Bland inn litt og litt mel i potetmosen og kna godt sammen mellom hver gang. Arbeid med deigen til du får en fin deig. Tilsett mer mel om den er klissete, men pass på å ikke ta for mye mel, da kan lefsene bli tørre og harde.
-
Ha litt mel på bakebordet. Del deigen opp i 12 like store deler og kjevle delene ut til tynne lefser, ca. 20x20 cm. Om deigen setter seg fast i bordet må du bruke mer mel.
-
Stek lefsene i tørr stekepanne på middels varme noen minutter på hver side, til de er lyse i fargen, med brune flekker. Pass på å ikke bruke for høy varme eller stek dem for lenge, da blir lefsene harde.
-
Legg et kjøkkenhåndkle på en tallerken eller fjøl, og legg de ferdigstekte lefsene på kjøkkenhåndkle, i en stabel. Dekk de til med et annet kjøkkenhåndkle så de holder seg myke.