Hopp til innhold


Potetlefse

Potetlefse har lange tradisjoner i Norge og kan fint erstatte maistortilla i taco.

Ca. 2 timer
Middels
12 lefser

Ingredienser

(12 lefser porsjoner)

  • 55 g potet
  • 40 g smør
  • 1 ts honning (evt. 1 ts sukker)
  • 6 dl siktet hvetemel, pluss mel til utkjevling
  • 1 dl siktet spelt
  • 3 ss rugmel (gjerne svedjerug)
  • ½ ss salt

Lefsene kan fint fryses, så om du ikke har tid til å lage alt på en gang så kan du lage lefsene en dag du har tid og fryse de ned til senere bruk.

Slik gjør du det:

  1. Skrell potetene og legg de i en gryte. Fyll på med vann til potetene dekkes. Kokes til de er myke, ca. 20-25 minutter.

  2. Hell av vannet og mos potetene i gryta med en potetstapper eller en gaffel. Ikke bruker stavmikser til dette, da blir potetmosen til lim! Bland inn smør og honning i potetmosen mens potetene enda er varme, så smør og honning smelter. Avkjøl.

  3. Bland hvetemel, spelt, rug og salt i en bolle. Bruker du sukker i stedet for honning tilsetter du det nå. Bland inn litt og litt mel i potetmosen og kna godt sammen mellom hver gang. Arbeid med deigen til du får en fin deig. Tilsett mer mel om den er klissete, men pass på å ikke ta for mye mel, da kan lefsene bli tørre og harde. 

  4. Ha litt mel på bakebordet. Del deigen opp i 12 like store deler og kjevle delene ut til tynne lefser, ca. 20x20 cm. Om deigen setter seg fast i bordet må du bruke mer mel.

  5. Stek lefsene i tørr stekepanne på middels varme noen minutter på hver side, til de er lyse i fargen, med brune flekker. Pass på å ikke bruke for høy varme eller stek dem for lenge, da blir lefsene harde.

  6. Legg et kjøkkenhåndkle på en tallerken eller fjøl, og legg de ferdigstekte lefsene på kjøkkenhåndkle, i en stabel. Dekk de til med et annet kjøkkenhåndkle så de holder seg myke.

Hvorfor er potet en del av vårt spiselige biomangfold?

Ingredienser

(12 lefser)

  • 55 g potet
  • 40 g smør
  • 1 ts honning (evt. 1 ts sukker)
  • 6 dl siktet hvetemel, pluss mel til utkjevling
  • 1 dl siktet spelt
  • 3 ss rugmel (gjerne svedjerug)
  • ½ ss salt
Tilbake til toppen