-
Kok opp ca 4 dl multebær med ½ dl vann og la koke et par minutter. Mos bærene med stavmikser og sil de gjennom en kjøkkensil så det blir til puré. Pureen er ganske tjukk, om det er vanskelig å få den gjennom silen kan du bruke en skje til å presse pureen forsiktig gjennom silen.
-
Legg gelatinplatene i en bolle med vann.
-
Kok opp fløte og sukker i en kjele. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør de bløtlagte gelatinplatene og multepureen inn i fløteblandingen. Rør til gelatinen er smeltet.
-
Sil røren gjennom en sil en gang til.
-
Hell pureen i ønsket glass, rundt 1 dl i hvert glass. Du kan også ha hele røra i en stor bolle.
-
Sett i kjøleskap og la den stivne, det tar minst 4 timer, men la de gjerne stå over natten.
-
Server panna cottaen med friske multebær.
Tips! Sitter du igjen med stein og andre rester fra multebærene etter å silt de kan du lage sirup av det. Det kan brukes som lys sirup, til kjøttretter, som pinnekjøtt av reinsdyr, eller desserter og pannekaker. For å lage sirup trenger du like deler av rester av multebær, vann sukker. Bland alt og la det småkok i 30 min. Rør av og til, og følg med til den begynner å tykne litt. Jo lenger du koker, jo tykkere blir sirupen. Avkjøl og oppbevar på glass i kjøleskapet.
Visste du at multer er proppfulle av C vitamin? I gamledager ble multer brukt for å forebygge skjørbuk, en sykdom som oppstår når man får i seg for lite C-vitamin. Forskere tror at vikingene hadde med seg multer på sine sjøreiser, og da Fridtjof Nansen på slutten av 1800-tallet la ut på Fram-ekspedisjonen til Nordpolen, hadde de med multer for at ikke mannskapet skulle få skjørbuk.
Oppskrift på multe panna cotta og reinkjøttsuppe er utviklet av Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal. Hun er utdannet kokk og har vært interessert i matlaging siden hun var liten. Elle Save er født inn i en reindriftsfamilie i Màzi, utenfor Kautokeino i Finnmark. Hun er opptatt av å bevare tradisjonell samisk matkultur, og bruker lokale, næringsrike og bærekraftige råvarer. Samtidig liker hun å utforske nye smaker og kombinasjoner og henter gjerne inspirasjon fra andre matkulturer når hun videreutvikler samiske oppskrifter.