Hopp til innhold


Multe panna cotta

45 min
Lett
8 porsjoner

Ingredienser

(8 porsjoner)

  • 4,5 dl fløte
  • 170 g sukker
  • 5 plater gelatin
  • 3 dl multebærpuré – laget av 4 dl multebær
  1. Kok opp ca 4 dl multebær med ½ dl vann og la koke et par minutter. Mos bærene med stavmikser og sil de gjennom en kjøkkensil så det blir til puré. Pureen er ganske tjukk, om det er vanskelig å få den gjennom silen kan du bruke en skje til å presse pureen forsiktig gjennom silen.

  2. Legg gelatinplatene i en bolle med vann.

  3. Kok opp fløte og sukker i en kjele. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør de bløtlagte gelatinplatene og multepureen inn i fløteblandingen. Rør til gelatinen er smeltet.

  4. Sil røren gjennom en sil en gang til.

  5. Hell pureen i ønsket glass, rundt 1 dl i hvert glass. Du kan også ha hele røra i en stor bolle.

  6. Sett i kjøleskap og la den stivne, det tar minst 4 timer, men la de gjerne stå over natten.

  7. Server panna cottaen med friske multebær.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Samisk matkultur, multebær

Sitter du igjen med stein og andre rester fra multebærene etter å silt de kan du lage sirup av det. Det kan brukes som lys sirup, til kjøttretter, som pinnekjøtt av reinsdyr, eller desserter og pannekaker. For å lage sirup trenger du like deler av rester av multebær, vann sukker. Bland alt og la det småkok i 30 min. Rør av og til, og følg med til den begynner å tykne litt. Jo lenger du koker, jo tykkere blir sirupen. Avkjøl og oppbevar på glass i kjøleskapet.

Visste du at multer er proppfulle av C vitamin? I gamledager ble multer brukt for å forebygge skjørbuk, en sykdom som oppstår når man får i seg for lite C-vitamin. Forskere tror at vikingene hadde med seg multer på sine sjøreiser, og da Fridtjof Nansen på slutten av 1800-tallet la ut på Fram-ekspedisjonen til Nordpolen, hadde de med multer for at ikke mannskapet skulle få skjørbuk

Oppskrift på multe panna cotta og reinsuppe er utviklet av Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal. Hun er utdannet kokk og har vært interessert i matlaging siden hun var liten. Elle Save er født inn i en reindriftsfamilie i Màzi, utenfor Kautokeino i Finnmark. Hun er opptatt av å bevare tradisjonell samisk matkultur, og bruker lokale, næringsrike og bærekraftige råvarer. Samtidig liker hun å utforske nye smaker og kombinasjoner og henter gjerne inspirasjon fra andre matkulturer når hun videreutvikler samiske oppskrifter.

Ingredienser

(8 porsjoner)

  • 4,5 dl fløte
  • 170 g sukker
  • 5 plater gelatin
  • 3 dl multebærpuré – laget av 4 dl multebær
Tilbake til toppen