Hopp til innhold


Multe panna cotta

Multer, også kalt skogens eller fjellets gull, er ville bær proppfulle av C-vitamin! 

45 minutter (+ 4 timer i kjøleskap)
Middels
8 porsjoner

Ingredienser

(8 porsjoner porsjoner)

  • 4 dl multer
  • ½ dl vann
  • 5 plater gelatin
  • 4½ dl fløte
  • 170 g sukker
  • Ferske multer til topping (kan sløyfes)
  1. Start med å lage multepuré. Kok opp 4 dl multebær med ½ dl vann og la koke i et par minutter. Mos bærene med stavmikser og sil dem gjennom en kjøkkensil så det blir til puré. Hvis pureen er tykk, press den gjennom silen med en skje. Sett til side. 

  2. Legg gelatinplatene i en bolle med vann.

  3. Kok opp fløte og sukker i en gryte. Klem ut vannet fra gelatinplatene. Rør gelatinplatene og multepuréen inn i fløteblandingen til gelatinen er smeltet.

  4. Sil røren gjennom en sil, og hell den i glass (ca. 1 dl i hvert glass) eller en stor bolle.

  5. Sett i kjøleskap i minst 4 timer, gjerne natten over.

  6. Server panna cottaen med ferske multebær om du har.

Tips! Sitter du igjen med stein og andre rester fra multebærene etter å silt de kan du lage sirup av det. Det kan brukes som lys sirup, til kjøttretter, som pinnekjøtt av reinsdyr, eller desserter og pannekaker. For å lage sirup trenger du like deler av rester av multebær, vann sukker. Bland alt og la det småkok i 30 min. Rør av og til, og følg med til den begynner å tykne litt. Jo lenger du koker, jo tykkere blir sirupen. Avkjøl og oppbevar på glass i kjøleskapet.

Visste du at multer er proppfulle av C vitamin? I gamledager ble multer brukt for å forebygge skjørbuk, en sykdom som oppstår når man får i seg for lite C-vitamin. Forskere tror at vikingene hadde med seg multer på sine sjøreiser, og da Fridtjof Nansen på slutten av 1800-tallet la ut på Fram-ekspedisjonen til Nordpolen, hadde de med multer for at ikke mannskapet skulle få skjørbuk.

Oppskrift på multe panna cotta og reinkjøttsuppe er utviklet av Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal. Hun er utdannet kokk og har vært interessert i matlaging siden hun var liten. Elle Save er født inn i en reindriftsfamilie i Màzi, utenfor Kautokeino i Finnmark. Hun er opptatt av å bevare tradisjonell samisk matkultur, og bruker lokale, næringsrike og bærekraftige råvarer. Samtidig liker hun å utforske nye smaker og kombinasjoner og henter gjerne inspirasjon fra andre matkulturer når hun videreutvikler samiske oppskrifter.

Ingredienser

(8 porsjoner)

  • 4 dl multer
  • ½ dl vann
  • 5 plater gelatin
  • 4½ dl fløte
  • 170 g sukker
  • Ferske multer til topping (kan sløyfes)
Tilbake til toppen