Hopp til innhold


Marokkansk gryte med kjøtt og byggryn

2 t 30 min
Middels
6 porsjoner

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 1 kg kjøtt (bruk gjerne kjøtta av geit (kje), lam eller storfe) – med eller uten bein
  • 2 løk
  • 2 gulrøtter
  • 200 g sellerirot
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt kardemomme
  • 1 ts malt kanel (du kan også bruke en hel kanelstang)
  • ¼ ts malt nellik
  • ¼ ts malt gurkemeie
  • ¼ ts malt muskat
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 2 ss tomatpuré
  • 400 g hermetiske tomater
  • 2,5 dl vann
  • 4 ss olje
  • en håndfull friske urter, som persille, koriander eller mynte (eller en blanding av disse)
  • salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Del opp kjøttet i biter, rundt 4x4 cm store.

  2. Skrell løken og kutt den i biter.

  3. Vask gulroten og sellerirot og kutt i biter.

  4. Bland sammen alt krydderet i en skål, putt til side til senere.

  5. Varm opp 2 ss olje i en stor gryte.

  6. Ha kjøttet i gryta og stek det på alle sider på litt høy varme til det får brun farge. Får du ikke plass til alt kjøttet på en gang så kan du brune det i flere omganger. Pass på, her kan det sprute varm olje! Når kjøttet er brunet, ta det ut av gryta og over på en tallerken. Om det sitter fast stekerester i bunnen av gryta kan du tilsette litt vann i gryta (1-2 dl). Kok opp vannet og skrap løs restene med en stekespade, før du heller vannet over i en bolle. Ta vare på dette til senere, dette kalles sky og gir masse smak!

  7. Tilsett 2 ss olje i gryta.

  8. Tilsett løken og stek på middels varme. Stek løken til den blir myk og blank.

  9. Finhakk hvitløk eller bruk en hvitløkpresse. Tilsett hvitløk og krydder i gryta og la det steke videre et par minutter.

  10. Tilsett tomatpuré i gryta og stek videre et par minutter.

  11. Tilsett hermetiske tomater, vann, gulrøtter, sellerirot og det brunede kjøttet.

  12. La alt småkoke i gryta i 2 timer til kjøttet er mørt (se tips).

  13. Når det er 40 minutter igjen av koketiden lager du byggryn (som beskrevet under).

  14. Smak til gryta med salt og pepper, og dryss over friske urter.

  15. Server gryta sammen med kokte byggryn.

Kokte byggryn

  • 3 dl byggryn (du kan bruke andre gryn og korn og, men vær oppmerksom på at andre typer gryn kan ha kortere eller lengre koketid)
  • 9 dl vann
  • 1 ts salt

Slik gjør du det

  1. Ha byggryn, vann og en klype salt i en gryte og kok opp.
  2. Kok byggrynene på svak til middels varme i rundt 30-40 minutter, til grynene har blitt store og myke, men fremdeles har litt tyggemotstand.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Geitekjøtt.

Koketid for kjøtt:
Eldre dyr som sau og geit trenger mer tid i gryta for å bli mørt, enn yngre dyr som lam og kje.
Lam/kje: minst 2 timer
Sau/geit: minst 3 timer
Storfe: mist 2 timer

Krydder har en lenger historie i Norge enn man skulle tro! Forskere tror at krydder var vanlig allerede på 1100-tallet evt. I begynnelsen var det først og fremst rike folk som brukte krydder, og det ble sett på som en luksusvare. Men etter hvert ble det vanlig også for alminnelige folk. Det vanligste krydderet gjennom middelalderen var kardemomme, kanel, ingefær, safran, nellik og muskat.

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 1 kg kjøtt (bruk gjerne kjøtta av geit (kje), lam eller storfe) – med eller uten bein
  • 2 løk
  • 2 gulrøtter
  • 200 g sellerirot
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt kardemomme
  • 1 ts malt kanel (du kan også bruke en hel kanelstang)
  • ¼ ts malt nellik
  • ¼ ts malt gurkemeie
  • ¼ ts malt muskat
  • 2-3 hvitløksfedd
  • 2 ss tomatpuré
  • 400 g hermetiske tomater
  • 2,5 dl vann
  • 4 ss olje
  • en håndfull friske urter, som persille, koriander eller mynte (eller en blanding av disse)
  • salt og pepper
Tilbake til toppen