Marokkansk gryte med kjøtt og byggryn
Ingredienser
(6 porsjoner)
- 1 kg kjøtt (bruk gjerne kjøtta av geit (kje), lam eller storfe) – med eller uten bein
- 2 løk
- 2 gulrøtter
- 200 g sellerirot
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts malt koriander
- ½ ts malt ingefær
- ½ ts malt kardemomme
- 1 ts malt kanel (du kan også bruke en hel kanelstang)
- ¼ ts malt nellik
- ¼ ts malt gurkemeie
- ¼ ts malt muskat
- 2-3 hvitløksfedd
- 2 ss tomatpuré
- 400 g hermetiske tomater
- 2,5 dl vann
- 4 ss olje
- en håndfull friske urter, som persille, koriander eller mynte (eller en blanding av disse)
- salt og pepper
Slik gjør du det:
-
Del opp kjøttet i biter, rundt 4x4 cm store.
-
Skrell løken og kutt den i biter.
-
Vask gulroten og sellerirot og kutt i biter.
-
Bland sammen alt krydderet i en skål, putt til side til senere.
-
Varm opp 2 ss olje i en stor gryte.
-
Ha kjøttet i gryta og stek det på alle sider på litt høy varme til det får brun farge. Får du ikke plass til alt kjøttet på en gang så kan du brune det i flere omganger. Pass på, her kan det sprute varm olje! Når kjøttet er brunet, ta det ut av gryta og over på en tallerken. Om det sitter fast stekerester i bunnen av gryta kan du tilsette litt vann i gryta (1-2 dl). Kok opp vannet og skrap løs restene med en stekespade, før du heller vannet over i en bolle. Ta vare på dette til senere, dette kalles sky og gir masse smak!
-
Tilsett 2 ss olje i gryta.
-
Tilsett løken og stek på middels varme. Stek løken til den blir myk og blank.
-
Finhakk hvitløk eller bruk en hvitløkpresse. Tilsett hvitløk og krydder i gryta og la det steke videre et par minutter.
-
Tilsett tomatpuré i gryta og stek videre et par minutter.
-
Tilsett hermetiske tomater, vann, gulrøtter, sellerirot og det brunede kjøttet.
-
La alt småkoke i gryta i 2 timer til kjøttet er mørt (se tips).
-
Når det er 40 minutter igjen av koketiden lager du byggryn (som beskrevet under).
-
Smak til gryta med salt og pepper, og dryss over friske urter.
-
Server gryta sammen med kokte byggryn.
Koketid for kjøtt:
Eldre dyr som sau og geit trenger mer tid i gryta for å bli mørt, enn yngre dyr som lam og kje.
Lam/kje: minst 2 timer
Sau/geit: minst 3 timer
Storfe: mist 2 timer