Hopp til innhold


Kjøttgryte

En varmende gryte med mye krydder, perfekt høst- og vintermat. Servers med byggryn i stedet for ris.

2,5 timer
Vanskelig
4 til 6 porsjoner

Ingredienser

(4 til 6 porsjoner porsjoner)

  • 1 kg kjøtt (bruk gjerne kjøtta av geit (kje), lam eller storfe) – med eller uten bein
  • 2 løk
  • 2 gulrøtter
  • 200 g sellerirot
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt kardemomme
  • 1 ts malt kanel (du kan også bruke en hel kanelstang)
  • ¼ ts malt nellik
  • ¼ ts malt gurkemeie
  • ¼ ts malt muskat
  • 4 ss olje
  • 2,5 dl vann
  • 3 hvitløkfedd
  • 2 ss tomatpuré
  • 400 g hermetiske tomater
  • en neve ferske urter, som persille, koriander eller mynte (eller en blanding av disse)
  • salt og pepper
  • 3 dl byggryn (du kan bruke andre gryn og korn og, men vær oppmerksom på at andre typer gryn kan ha kortere eller lengre koketid)
  • 9 dl vann
  • 1 ts salt
Bruk gjerne geit eller kje til denne gryta.

Slik gjør du det:

Gryta:

  1. Del opp kjøttet i biter, rundt 4x4 cm store.

  2. Skrell løken og kutt den i biter, vask gulrot og sellerirot og kutt dem i biter.

  3. Bland sammen krydderet i en skål og sett til side.

  4. Varm opp 2 ss olje i en stor gryte og stek kjøttet jevnt på alle sider på middels til høy varme  til det får brun farge. Du kan gjerne steke kjøttet i flere omganger. Pass på, her kan det sprute varm olje!

  5. Når kjøttet er brunet, har du det over på en tallerken. Ha litt vann i gryta (1 til 2 dl), kok opp og skrap løs restene med en stekespade, før du heller vannet over i en bolle. Denne kraften kalles sky, den gir masse smak og skal brukes senere i oppskriften. 

  6. Skrell og del løken i biter. Tilsett 2 ss olje i gryta og stek løken på middels varme til den blir myk og blank.

  7. Finhakk hvitløk eller bruk en hvitløkpresse. Ha hvitløk og krydder i gryta og la det steke videre et par minutter.

  8. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, vann, gulrøtter, sellerirot og det brunede kjøttet.

  9. La småkoke i ca. 2 timer til kjøttet er mørt (se tips).

  10. Når det er ca. 40 minutter igjen av koketiden, koker du byggryn (se fremgangsmåte under).

  11. Smak til gryta med salt og pepper, og ferske urter, og server sammen med kokte byggryn.

Kokte byggryn:

  1. Ha byggryn, vann og en klype salt i en gryte og kok opp.

  2. Kok byggrynene på svak til middels varme i ca. 30 til 40 minutter, til grynene har blitt store og myke, men fremdeles har litt tyggemotstand

Lurer du på hvor lenge kjøttet skal koke? Her finner du koketid for ulikt kjøtt:
Eldre dyr som sau og geit trenger mer tid i gryta for å bli mørt, enn yngre dyr som lam og kje.
Lam/kje: minst 2 timer
Sau/geit: minst 3 timer
Storfe: mist 2 timer

Hvorfor er kjøtt fra beitedyr del av vårt spiselige biomangfold

Krydder har en lenger historie i Norge enn man skulle tro! Forskere tror at krydder var vanlig allerede på 1100-tallet evt. I begynnelsen var det først og fremst rike folk som brukte krydder, og det ble sett på som en luksusvare. Men etter hvert ble det vanlig også for alminnelige folk. Det vanligste krydderet gjennom middelalderen var kardemomme, kanel, ingefær, safran, nellik og muskat.

Marokkansk gryte med byggryn
Marokkansk gryte med byggryn

Ingredienser

(4 til 6 porsjoner)

  • 1 kg kjøtt (bruk gjerne kjøtta av geit (kje), lam eller storfe) – med eller uten bein
  • 2 løk
  • 2 gulrøtter
  • 200 g sellerirot
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt kardemomme
  • 1 ts malt kanel (du kan også bruke en hel kanelstang)
  • ¼ ts malt nellik
  • ¼ ts malt gurkemeie
  • ¼ ts malt muskat
  • 4 ss olje
  • 2,5 dl vann
  • 3 hvitløkfedd
  • 2 ss tomatpuré
  • 400 g hermetiske tomater
  • en neve ferske urter, som persille, koriander eller mynte (eller en blanding av disse)
  • salt og pepper
  • 3 dl byggryn (du kan bruke andre gryn og korn og, men vær oppmerksom på at andre typer gryn kan ha kortere eller lengre koketid)
  • 9 dl vann
  • 1 ts salt
Tilbake til toppen