Kjøttgryte
En varmende gryte med mye krydder, perfekt høst- og vintermat. Servers med byggryn i stedet for ris.
Ingredienser
(4 til 6 porsjoner porsjoner)
- 1 kg kjøtt (bruk gjerne kjøtta av geit (kje), lam eller storfe) – med eller uten bein
- 2 løk
- 2 gulrøtter
- 200 g sellerirot
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ts malt koriander
- ½ ts malt ingefær
- ½ ts malt kardemomme
- 1 ts malt kanel (du kan også bruke en hel kanelstang)
- ¼ ts malt nellik
- ¼ ts malt gurkemeie
- ¼ ts malt muskat
- 4 ss olje
- 2,5 dl vann
- 3 hvitløkfedd
- 2 ss tomatpuré
- 400 g hermetiske tomater
- en neve ferske urter, som persille, koriander eller mynte (eller en blanding av disse)
- salt og pepper
- 3 dl byggryn (du kan bruke andre gryn og korn og, men vær oppmerksom på at andre typer gryn kan ha kortere eller lengre koketid)
- 9 dl vann
- 1 ts salt
Slik gjør du det:
Gryta:
-
Del opp kjøttet i biter, rundt 4x4 cm store.
-
Skrell løken og kutt den i biter, vask gulrot og sellerirot og kutt dem i biter.
-
Bland sammen krydderet i en skål og sett til side.
-
Varm opp 2 ss olje i en stor gryte og stek kjøttet jevnt på alle sider på middels til høy varme til det får brun farge. Du kan gjerne steke kjøttet i flere omganger. Pass på, her kan det sprute varm olje!
-
Når kjøttet er brunet, har du det over på en tallerken. Ha litt vann i gryta (1 til 2 dl), kok opp og skrap løs restene med en stekespade, før du heller vannet over i en bolle. Denne kraften kalles sky, den gir masse smak og skal brukes senere i oppskriften.
-
Skrell og del løken i biter. Tilsett 2 ss olje i gryta og stek løken på middels varme til den blir myk og blank.
-
Finhakk hvitløk eller bruk en hvitløkpresse. Ha hvitløk og krydder i gryta og la det steke videre et par minutter.
-
Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, vann, gulrøtter, sellerirot og det brunede kjøttet.
-
La småkoke i ca. 2 timer til kjøttet er mørt (se tips).
-
Når det er ca. 40 minutter igjen av koketiden, koker du byggryn (se fremgangsmåte under).
-
Smak til gryta med salt og pepper, og ferske urter, og server sammen med kokte byggryn.
Kokte byggryn:
-
Ha byggryn, vann og en klype salt i en gryte og kok opp.
-
Kok byggrynene på svak til middels varme i ca. 30 til 40 minutter, til grynene har blitt store og myke, men fremdeles har litt tyggemotstand
Eldre dyr som sau og geit trenger mer tid i gryta for å bli mørt, enn yngre dyr som lam og kje.
Lam/kje: minst 2 timer
Sau/geit: minst 3 timer
Storfe: mist 2 timer