Hopp til innhold


Fruktchutney

Syltet frukt er en smart måte å lagre frukten på. Denne chutneyen smaker ekstra godt til litt sterke asiatiske retter.

1 time
Middels
2 til 4 glass

Ingredienser

(2 til 4 glass porsjoner)

  • 800 g frukt, som epler, pærer og plommer i sesong
  • 2 ss revet skall av økologisk sitron
  • 2 løk
  • 2 hvitløkfedd
  • 2 ts fersk ingefær
  • 2 dl eplecidereddik
  • 200 g brunt sukker, gjerne rørsukker
  • 1 rød chili, om du vil ha den litt «spicy»
  • salt og pepper

Slik gjør du det:

  1. Vask og skrell frukten. Fjern kjerner og stein. Kutt frukten i biter og legg bitene i en skål med vann. Et tips er å ha noen dråper sitron i vannet, da blir ikke frukten så fort brun.

  2. Vask sitronen godt og riv den på et rivjern (velg fortrinnsvis økologiske sitroner så unngår du sprøytemidlene som sitter i skallet).

  3. Skrell og finhakk løk og hvitløk.

  4. Skrell ingefær og riv på rivjern. Mål opp 2 teskjeer. Kutt chili i småbiter, fjern frøene.

  5. Ha fruktbitene i en gryte sammen med eddik, sukker, løk, chili, ingefær, hvitløk og sitronskall. Rør om og kok opp.

  6. La alt småkoke på middels varme i 20 minutter, til fruktbitene er møre og det hele har tyknet litt. Rør om av og til og smak til med salt og pepper.

  7. Hell den varme fruktchutneyen over på rene, steriliserte glass med lokk, dersom chutneyen skal lagres til senere. Les mer om hvordan du steriliserer glass her. Avkjøl glassene i romtemperatur.  Om du oppbevarer glassene mørkt og gjerne litt kjølig så holder de lenger.

Hvorfor er frukt en del av vårt spiselige biomangfold?

Ingredienser

(2 til 4 glass)

  • 800 g frukt, som epler, pærer og plommer i sesong
  • 2 ss revet skall av økologisk sitron
  • 2 løk
  • 2 hvitløkfedd
  • 2 ts fersk ingefær
  • 2 dl eplecidereddik
  • 200 g brunt sukker, gjerne rørsukker
  • 1 rød chili, om du vil ha den litt «spicy»
  • salt og pepper
Tilbake til toppen