Samisk matkultur
Samene i Norge har lange tradisjoner for å leve i pakt med naturen og ta vare på den for fremtiden.
Samene, som mange andre urfolk, er opptatt av at vi mennesker må tilpasse oss naturen, ikke omvendt. Jakt, fiske og sanking av ville, spiselige planter, røtter og bær som multer, blåbær og tyttebær har formet den samiske matkulturen.
Reindrift er en veldig viktig del av samisk kultur og tradisjon som går langt tilbake i tid. Før samene begynte å temme rein, jaktet de på villrein. Når reinen ble slaktet, ble alt tatt vare på. Kjøtt, blod, innmat, skinn, horn og bein ble brukt til både mat og ulike redskaper. Melk fra reinen ble brukt til å lage ost, smør og surmelk, og kraft eller buljong ble kokt på beina. Reinen ble også brukt som fraktdyr for å frakte både varer og mennesker.
Tradisjonelt har samene flyttet rundt etter årstidene. De flyttet dit det var mat, vann og beite til reinsdyrene. Derfor var det først når det ble vanligere blant samene å slå seg ned på faste boplasser, at flere begynte å dyrke korn og grønnsaker. Jordbruk og husdyrhold har vært mest utbredt blant sjøsamene som bodde langs kysten. De både fisket og dyrket korn, grønnsaker og poteter.