Landbrukets Økoløft
Vi jobber for at flere norske bønder produserer økologisk mat, og at det blir større utvalg og forbruk av norske økologiske varer i butikkene.
Formålet med prosjektet er å bidra til økt produksjon, omsetning og forbruk av norsk økologisk mat. Dette gjelder særlig for varegrupper der etterspørselen er større enn tilbudet av varer som kan produseres i Norge. Gjennom rekruttering til økologisk landbruk, motivering av etablerte økobønder til å fortsette å produsere økologisk mat – også etter at kommende regelverksendringer trer i kraft, og inspirasjon til nøkkelpersoner hos dagligvarekjedene og forbrukere til å prioritere norsk økologisk mat, vil prosjektet bidra til å nå målene i Nasjonal strategi for økologisk landbruk om å øke produksjon og omsetning av økologiske varer som er etterspurt i markedet. At omsetningsleddet og forbrukere, inkludert storkjøkken, velger norske varer er avgjørende for at norske bønder skal få omsetning og tørre å satse på økologisk produksjon.
Inspirasjonsbønder
For å stimulere til økt produksjon har vi dyktige inspirasjonsbønder som vil benyttes til en rekke oppdrag for å inspirere bønder og nye til næringa til å satse på økologisk produksjon. Inspirasjonsbøndene har også fått en viktig rolle i å inspirere dagligvarekjeder og -butikker og forbrukere, inkl. storkjøkken, til å prioritere norskproduserte økologiske varer. Det vil arrangeres fire landbruksmøter spredt rundt om i landet, der målet på sikt er å rekruttere målgruppene innenfor landbruket til økologisk produksjon eller å motivere etablerte økobønder til å satse videre. Her kan du se oversikten over inspirasjonsbønder for 2024
Forbrukeren
Overfor forbrukere vil et viktig tiltak for å inspirere til økt bruk av norskproduserte varer være et forbrukermøte. Det vil bli en møteplass mellom forbrukere og landbruket, der inspirasjonsbønder vil få en sentral rolle i å gi et ansikt på og formidle kunnskap om norsk økologisk mat og landbruk. Det vil også produseres filmer med inspirasjonsbønder rettet mot utvalgte målgrupper, der særlig forbrukere vil bli prioritert.
Samarbeid
Landbrukets Økoløft er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio, Matvalget, Statsforvalteren, Norsk Landbruksrådgiving og Økologisk Norge.
Dette gjør vi
I samarbeid med aktører i landbruket arrangerer prosjektet åpne møter om økologisk landbruk. For møteoversikt, se i kalenderen Hva skjer? på denne sida. Aktivitetene vil i hovedsak bygge videre på etablerte strukturer, kanaler og arenaer, og på eksisterende initiativ. Fundamentet for nye tiltak vil være motivasjons- og rekrutteringsarbeidet som i dag drives gjennom de enkelte deltagerne i prosjektet. Landbrukets Økoløft skal hente ut synergieffektene av eksisterende arbeid, intensivere innsatsen gjennom et felles løft og gi den en tydelig og synlig felles avsender.
30-40 inspirasjonsbønder danner grunnlaget for informasjonsformidling. Disse bøndene er valgt ut av et samlet landbruk på bakgrunn av produksjon, kunnskap og evne til å formidle. Gjennom bonde-til-bonde kommunikasjon ønsker prosjektet å bryte ned barrierer mellom konvensjonelle bønder og økologiske, og legge til rette for konstruktive diskusjoner om agronomi og praktiske løsninger.
Les mer om alle #Inspirasjonsbøndene i vår artikkelserie
Se kortfilmer fra gårdene til inspirasjonsbøndene og opptak fra møtene i regi av Landbrukets Økoløft her.
Formell prosjekteier er Økologisk Norge. Alle partnere er aktive eiere og representert i styringsgruppen og arbeidsutvalget. I tillegg er det etablert en nasjonal ressursgruppe bestående av styringsgruppen sammen med representanter for relevante eksterne miljøer.
Norges Bondelag: Lise Wirstad Dynna (seniorrådgiver)
Norsk Bonde og småbrukarlag: Nora May Engeseth (kommunikasjonsansvarlig og redaktør Bonde og Småbruker)
Norsk Landbruksrådgiving: Kjersti Berge (fagkoordinator økologisk landbruk)
Statsforvalteren: Frøydis Lindén (seniorrådgiver landbruk, Statsforvalteren i Vestland)
Debio/Matvalget: Marte von Krogh (teamleder i Matvalget)
Økologisk Norge: Elin Rømo Grande (fungerende prosjektleder Landbrukets Økoløft)
Norges Bondelag: Bodhild Fjelltveit (1. nestleder) og Lise Wirstad Dynna (seniorrådgiver)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag: Tor Jacob Solberg (leder)
Økologisk Norge: Kari Marte Sjøvik (fungerende daglig leder)
Norsk Landbruksrådgiving: Bjarne Holm (direktør)
Debio: Johan Frøstrup (daglig leder)
Statsforvalteren: Anstein Lyngstad (seksjonsleder jordbruk Statsforvalteren i Trøndelag)
Styringsgruppen samt TINE, Rørosmeieriet, Nortura, Gartnerhallen, Felleskjøpet, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), Stiftelsen Norsk Mat, Mattilsynet, Biologisk-dynamisk Forening, Bondens marked, Matvalget, Norges Bygdeungdomslag, BAMA, Naturbruksskolenes forening, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Norgesmøllene, Landbruksdirektoratet, Landbruks- og Matdepartementet, Norgesgruppen, Rema 1000 og Coop.
Les også
Aktuelt
På rett vei, men ikke i mål
Faglagene i norsk landbruk har vedtatt tallfestede mål for økologisk produksjon. Dette skaper forventing om at regjeringen kommer med et tallfestet mål i revideringen av Nasjonal strategi for økologisk jordbruk.
Hva er Landbrukets Økoløft?
Landbrukets Økoløft vil få flere bønder til å satse på økologisk produksjon for å øke omsetningen og utvalget av norske, økologiske varer i markedet.
Hva er det som er så vanskelig med øko?
Alle ledd mellom bonden og forbrukeren sier at de selger det forbrukerne etterspør. Men hvordan kan de vite hva kundene egentlig vil ha, hvis de ikke har økovarene tilgjengelig?
Vil du være med på å løfte økologisk landbruk? Vi ansetter!
Vi søker en rådgiver eller seniorrådgiver til et vikariat som prosjektmedarbeider i Landbrukets Økoløft.