Hopp til innhold

Hva skal vi spise i framtiden og hvordan får vi det til?

Hvordan kan vi bygge en bærekraftig matproduksjon i Norge? Kan vi produsere mer mat på norske ressurser, og hva bør vi egentlig spise?

Informasjon

  • Dato: 26. sep. 2019 - 18:00
  • Sted: Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo
  • Se kart
  • Arrangør: Økologisk Norge

Arrangør: Økologisk Norge, i samarbeid med Oslo Europeisk Miljøhovedstad og ØKOUKA
Påmelding: Arrangementet er gratis og åpent for alle. Meld deg på her.

Innledning kl. 18.00 - 18.10

Ordstyrer:
Siri Helle er skribent og samfunnsdebattant, utdannet agronom fra Sogn jord- og hagebruksskole og har gitt ut flere bøker om norsk jordbruk og forbrukermakt.

Korte innledninger kl. 18.10 - 19.30
Innledere:

Norsk selvforsyningsgrad
Svenn Arne Lie er samfunnsdebattant, statsviter, tidligere landbruksforsker og småbruker, og har skrevet boka En nasjon av kjøtthuer.

Beiteressurser og husdyrhold
Yngve Rekdal er seniorrådgiver ved NIBIO og blant de fremste beiteforskerne og botanikerne vi har i landet i dag.

Økologisk mat og miljø
Erik Røed er journalist, matskribent og fotograf, og driver småbruket Herfra på Sokna.

Bærekraftig fiske
Bente Aasjord er statsviter, skribent og foredragsholder, og har jobbet med ulike fiskeri- og marine spørsmål som forsker, i offentlige utvalg og i miljøbevegelsen.

Helse og ernæring
Marit Zinocker er høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole og er utdannet innen matvitenskap og ernæringsbiologi, er skribent og driver matbloggen Matlyst.

Grønnsaksproduksjon i Norge
Kari Mette Holm er ansatt som seniorrådgiver/fylkesgartner hos Fylkesmannen i Vestfold og Telemark, ledet Foregangsfylke for økologiske grønnsaker og potet i 8 år og jobber med grøntsektoren, lokalmat, urbant landbruk, næringsutvikling og økologi.

Future Nordic Diets-rapporten
Johan Karlsson er doktorand ved institutt for energi og teknikk, Sveriges landbruksuniversitet, og en av forfatterne bak.

Pause kl. 19.30 - 20.00 

Dialogpanel Kl. 20.00 - 21.00
Pia A. Gaarder – fagsjef, Framtiden i våre hender
Maja Stade Aarønæs – politisk rådgiver, Sabima
Margit Fausko – arbeidsutvalget, Allianse ny landbrukspolitikk
Astrid Braut-Solheim – jordbruksutvalget, Natur og ungdom 
Elin Bergerud – politisk nestleder, Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Børre Solberg – daglig leder, Økologisk Norge
Marit Zinocker – ernæringsbiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole
Johan Karlssondoktorand ved Sveriges landbruksuniversitet

Verdens matproduksjon står overfor store utfordringer, økt kunnskap om klimaendringer har skapt stor usikkerhet rundt hvordan vi skal produsere mat til en økene befolkning i årene som kommer.  Det kommer stadig nye rapporter om hva vi bør spise og ikke, trender og fagstoff fyller tabloidene. Som forbruker blir det stadig vanskeligere å orientere seg, hva skal man spise om man ønsker å ta miljøvennlige, bærekraftige og sunne matvalg? Hvor mye grønnsaker kan man egentlig produsere i graslandet Norge? Hvordan kan økologisk matproduksjon være løsning på miljøutfordringene? Kan man si at melka er norsk når maten kua spiser tar beslag på andre lands ressurser og fraktes over halve kloden? Kan vi bruke utmarka bedre? Hva betyr et bærekraftig fiske i kystlandet Norge, og hva har egentlig mat å si for helsa vår?

Vi inviterer til et møte mellom fagfolk og miljøorganisasjoner for å diskutere hvilken vei norsk matproduksjon skal ta, hva vi kan enes om og hva vi forbrukere bør satse på i fremtiden.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. For at vi skal få en oversikt over hvor mange vi blir ber vi deg melde deg på her.
Arrangementet blir streamet.

Kontaktperson

Børre Solberg
Tilbake til toppen