Velg dyrevelferd til jul
Hvordan få både god juleribbe og god dyrevelferd.
Dagligvarekjedene startet priskrigen på julemat allerede i november, og ribba er nå nede i en pris på kr 59,90 per kilo. Imidlertid er nok mange forbrukere enda mer bevisste når de handler årets julemat, etter avsløringene fra grisefjøsene tidligere i år.
– Ribbe er førstevalget for mange på julaften. Bruk muligheten til å støtte de som er best på dyrevelferd. Den økologiske juleribba har klare fortrinn her, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.
Over 99 % av all norsk gris holdes i innendørs driftssystemer, ifølge Nortura. I fjøset skal grisene kunne ligge på tett gulv med strø, men i realiteten ligger mange på betonggulv med lite strø som blant annet kan føre til sår på huden hos purker, ifølge Juni Rosann Hansen hos Agropub.
Bruk muligheten til å støtte de som er best på dyrevelferd. Den økologiske juleribba har klare fortrinn her.
Økologiske griser er de eneste grisene som garantert ser dagslys og som skal ha fri tilgang til uteområde gjennom hele året, ifølge det økologiske regelverket. Ute kan de rote med trynet i jorda, som er formet til å grave etter mat – grisen er en kløpper på å pløye opp jorda. Økologisk skogsgris og frilandsgris bor gjerne ute hele året, med tilgang til små hytter med halm og varmelampe.
Grisebøndene som går foran
– Å produsere billig mat i store volumer og samtidig sørge for god dyrevelferd, blir som å stå i spagaten, sier grisebonde Heinrich Jung til Ren Mat. Griser er sosiale flokkdyr i vill tilstand, og på Åmot gård får de et liv på grisenes premisser. Jung vant nylig Matprisen.
– Vinneren av Matprisen er nisjeprodusenten som viser at man kan drive stort, og samtidig vise respekt for alle levende veseners egenverdi. Jung har vist med største tydelighet at dårlig dyrevelferd og rovdrift ikke er en uheldig nødvendighet, men både en strukturell og empatisk svikt, skrev juryen i sin begrunnelse. Jung leverer blant annet ribbe under eget merke og til Kolonihagen.
Å produsere billig mat i store volumer og samtidig sørge for god dyrevelferd, blir som å stå i spagaten.
En annen kjent aktør er Grøstad gris i Vestfold. Ribben fra Grøstad er svært populær hos Meny.
– Vi har bygget opp et helt anlegg for å vise fram verdien av å ha grisene på frilandsbeite, forteller Gry Beate Knapstad fra Grøstad gris til Ren Mat. Bedriften samarbeider med flere bønder, slik at det er mindre og flere besetninger av hensyn til dyrenes velferd.
– Har du for mange dyr på gården, blir det lett å distansere seg fra dem. Her er alle individer. Vi ser dyra våre, sier hun.
På Nedre Skinnes gård har de slakteri på gården for å redusere stress hos grisene.
– Nå har vi også fått lov av Mattilsynet til å foreta avliving ute på grisebeitet. Det er bra for grisen, og bedre matråstoffer finner du ikke, mener bøndene Live og Kristoffer Svalastog.
Flere økologiske griseprodusenter kan du finne i Økologisk Norges Økoguide for gris.
Velg økologisk for dyrevelferd
Å legge økologiske produkter i handlekurven er en stemme til et jordbruk tuftet på rettferdighet for dyr og mennesker.
– Vi nordmenn handler julemat for rundt 24 milliarder, og hver krone kan være en stemme til et jordbruk der naturlig atferd, bedre plass og bedre dyrevelferd er sentralt, sier Solberg som håper at mange vil velge økologisk julemat i år.
Dugnad for sauen
Solberg oppmuntrer også flere til å velge sau som en del av julegildet.
– Sauen er det husdyret som er mest på utmarksbeite. Det gjør det mulig å høste de enorme grasressursene Norge rår over. Vi spiser mye lam og lite sau, men det er en førsteklasses råvare, sier Solberg. Han har vært i kontakt med Nortura som forteller at det er tomt for økologisk sau på lager, men tipser om at det er mulig å få tak i øko-sau privat eller gjennom Reko-ringer. Sjekk Økoguiden for sau for din nærmeste sauebonde, og les mer om vårt viktigste husdyr hos Ren Mat.
Fakta om økologisk gris
- Økologiske griser er de eneste grisene som garantert får være ute.
- Griser i økologisk drift skal ha uteområde hvor de skal kunne rote med trynet sitt.
- Purker kan holdes inne i maks 14 dager etter de har fått unger for å sikre godt tilsyn med dem. Etter 14 dager skal purkene ha tilgang til uteareal og kunne velge mellom å være inne og ute
- Generelt sett er det større areal i økologisk svinehold. Arealkravene er basert på størrelse på dyrene, kjønn og alder, samt type binge.
- Halekupering er ikke tillat på økologiske griser.
- Trynering er ikke tillatt på økologiske griser.
- Tannklipping er ikke tillatt på økologiske griser.
- Økologiske griser får økologisk fôr, det er krav til at 20 % skal være fra egen gård eller fra regionen.
Kilder: Debio – Fakta om økologisk gris