Hopp til innhold

Visste du at...?

Økologiske griser har tilgang til uteareal, kan rote med trynet i jorda, bade i gjørme og leke med andre griser. Økologiske griser lever bedre og mer naturlige liv.

  • Griser er sosiale dyr som i vill tilstand lever i små familiegrupper.
  • Griser er lærenemme, og kommuniserer gjennom lyder, kroppsspråk og lukt.
  • Griser er renslige dyr.
  • Griser ikke har svettekjertler, for å avkjøle seg bader de i gjørme. Gjørma fungere også som beskyttelse mot sola når grisene er ute.
  • Når grisen føder grisunger heter det grising.
  • Griser er sterkt motivert til å lage reir og bygger dette i tida før grising.
  • Griser er nysgjerrige dyr som liker å utforske omgivelsene sine. De bruker trynet sitt til å grave og rote i jorda med, og man kan med fordel bruke griser i vektskifte til å pløye opp jorda.
  • En gris som lever naturlig lever gjennomsnittlig 15 år, og kan bli opp til 25-30 år under gode forhold.

 

Hva er spesielt med økologiske griser?

  • Økologiske griser er de eneste grisene som garantert får være ute.
  • Økologiske griser skal ha mulighet til naturlig atferd og tilgang på rotemateriale innendørs.
  • Generelt sett er det større areal i økologisk svinehold. Arealkravene er basert på størrelse på dyrene, kjønn og alder, samt type binge.
  • Halekupering er ikke tillat på økologiske griser.
  • Trynering er ikke tillatt på økologiske griser.
  • Tannklipping er ikke tillatt på økologiske griser.

 

Hva spiser økologiske griser?

  • Økologiske griser får økologisk fôr, det er krav til at 20 % skal være fra egen gård eller fra regionen.
  • Alle pattedyr skal fra fødselen fôres med naturlig melk, og helst morsmelk, i en minimumsperiode på 40 dager for svin.

 

Har økologiske griser det bedre enn andre?

  • God dyrevelferd er sentralt i all økologisk produksjon.
  • Dyrevelferden er bedre for økologiske griser fordi de har rett til uteområde og kan rote med trynet i jorda, gjørmebade og leke, og på den måten utføre sin naturlige atferd.
  • Mange økologiske griser, som grisne til Grøstad Gris, bor i hytter på jordet hvor de kan bevege seg fritt omkring og leve tilnærmet normalt.

 

Etterspørselen etter økologisk svinekjøtt øker

  • Det trengs mer produksjonskjøtt av svin for å få en større produksjon av farse, spekemat med mer.
  • Høyere etterspørsel enn tilbud av økologisk svinekjøtt har ført til underskudd i markedet.
  • Sjekk svin i vår økoguide
Tilbake til toppen