Ren Mat podkast - hele sesong 2!
Naturvin, setring, ku og kalv sammen, kostholdsråd og ull. Dette er bare noen av temaene du kan glede deg til, og over, i andre sesong av Ren Mat podkast.
Ren Mat har nok en gang rettet et undersøkende blikk mot råvarer, bønder, ildsjeler, produsenter og produkter som setter grønn hverdag og bærekraft i høysetet.
De ti første episodene ligger samlet her.
Du finner podkasten «Ren Mat» der du hører på podkast, blant annet hos Apple Podcasts, Spotify, CastBox, Pocket Casts osv.
#11 - Fettråd for fall?
Statens kostråd ber oss velge et karbohydratrikt kosthold med magre meieriprodukter, margarin og planteoljer fremfor smør, helmelk og kokos. Men blir man egentlig fet av å spise fet mat? Hvorfor har vi fortsatt en fedmeepidemi når kostrådene i så stor grad ber oss velge det mettede fettet bort? Og hva sier egentlig forskningen om forbindelsen mellom mettet fett og hjerte- karsykdom?
Ifølge Inge Lindseth, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Balderklinikken og prosjektleder i Økologisk Norge, er det grunn til å sette spørsmålstegn ved hvorfor kostrådene fortsatt sier at vi bør begrenset inntaket av mettet fett. Hør på Spotify her.
#12 – Ikke ønsket i markedet
På vei fra åker til butikk sorteres frukt og grønt. Noe går til butikkhylla og noe kasseres som «ikke ønsket i markedet». Grønnsaker som er for små, for store, krokete eller har skjønnhetsflekker.
I denne episoden møter vi Svein Stene, bonde på Fredskjær gård, og Jonathan Janhed, kjøkkensjef på restauranten Arakataka i Oslo. Svein selger grønnsakene direkte til restauranter og lokale kunder. Dette er et bevisst valg. Skulle han solgt til grossister, slik de fleste bønder gjør, ville en stor andel av produksjonen hans blitt utsortert. Arakataka handler direkte fra små bønder, med et ønske om å kjøpe råvarene som faller utenfor markedet. Kvaliteten er minst like god, mener Jonathan. Ren Mat podkast snakker med dem om hull i matsystemet og hvordan direktesalg bidrar til et bærekraftig marked. Hør på Spotify her.
#13 - Hvorfor setra har livets rett
Ingen seter, ingen gard sa man før i tida. Beitedyra og budeia levde i pakt med naturen på setra, slik at jorda i bygda kunne bli dyrket til vinterens forråd av grønnsaker. I dag er de fleste husdyr på innmarka nedi dalen, de tilbringer flere dager i fjøset, samtidig som utmarka gror igjen og seterkulturen forvitrer. Noen av våre sterkeste mattradisjoner er tilknytta setra, likevel forsvinner kunnskapen mellom hendene våres.
Har egentlig setra og budeia en rolle i et moderne og bærekraftig landbruk? Ren Mat-redaksjonen snakker med bonde Kathrine Kinn om sammenhengen mellom miljøvennlig matproduksjon, naturforvaltning og bevaring av kultur. Hør på Spotify her.
#14 – Giftfrie blomster og gartneren som ønsker snegler velkommen
De siste årene har det blomstret opp en motreaksjon mot den kommersielle globaliserte blomsterindustrien, hvor miljøhensyn, gjennomsiktighet og rettferdige arbeidsforhold til nå har mer eller mindre vært fraværende. Motreaksjonen er en bevegelse av gartnere og bevisste blomsterentusiaster som kalles «The Slow Flower Movement».
Blomsterhagen på Abildsø i Oslo er en del av denne bevegelsen. På en åkerlapp dyrkes hundrevis av feite, fargerike blomster, noe som er ganske unikt i blomsterbransjen. Der er nemlig få i Norge som tilbyr kortreiste snittblomster, dyrket med økologiske metoder. I denne episoden møter vi gartner og grunnlegger Anja Bruland fra Blomsterhagen som forteller om bærekraft i blomsterbransjen, og hvordan legge til rette for økosystemer i blomsteråkeren. Hør på Spotify her.
#15 - Fra fashionista til aktivista – grønn livsstil med Anja Stang
Anja Stang har bakgrunn som motejournalist, stylist og redaktør. Etter en karriere i glansede magasiner begynte hun å stille spørsmålstegn ved hva slags verden barna hennes skulle arve, og begynte å skrive om økologisk og bærekraftig livsstil. I dag driver hun «Green House» - et digitalt hus med åtte rom.
Ren Mat podkast snakker med Anja om hvordan man kan gjøre hverdagen mer grønn fra badet via soverommet til kjøkkenet; hvorfor velge naturlig solkrem? Er det gjennomførbart med shoppestopp? Og hvordan kaste mindre mat med barn i huset? Hør på Spotify her.
#16 - Spis landskapet: Markedshager og robuste økosystemer
Marte Olsen dyrker 50 ulike sorter grønnsaker og frukt på bare tre mål ved Markedshagen på Dokka. Hun er utdannet økolog og er opptatt av å se helheter og sammenhenger i naturen. Marte mener vi ikke kan se på matproduksjon isolert fra natur, og at matproduksjon kan bidra sunne mat- og økosystemer. Måten hun driver på har gitt henne anerkjennelse som svært innovativ og en pioner for fremtidens matproduksjon – i fjor ble hun kåret til en ledestjerne i D2. Ren Mat-redaksjonen snakker med Marte om bonden som naturforvalter, robuste matsystemer og om det å spise landskapet rundt oss. Hør på Spotify her.
Sommerbonus: Den grønne mil
Podden har sommerferie, men byr på Ren Matpause i mellomtiden! - Veien bort fra skam og klimaapati blir kortere om vi unngår en krig med kniv og gaffel, sier redaktør Kjersti Skar Staarvik. I denne miniepisoden kåserer hun om hvordan reptilhjernen i oss er mer opptatt av edderkopper og slanger enn frykten for en usynlig klimakrise. Et mentalitetsskifte er mulig, og kanskje må vi starte det selv, men da hjelper det med folk som går foran, ikke gjennom å få oss skamfulle, men gjennom inspirasjon. Kåseriet ble trykket i Ren Mats vårnummer 2021. Hør på Spotify her.
Sommerbonus: Lenge leve blomsterenga
Podden har sommerferie, men byr på Ren Matpause i mellomtiden! Miniepisoden handler om at blomsterenger er i tilbakegang: Blomster med fargerike kroner, søt duft av sommer, lyden av ivrig summing og gress som blåser i vinden. Mange av oss sitter fremdeles med opplevelser fra blomsterenger, eller fra gamle artsrike slåttemarker. NIBIO vurderer nå denne naturtypen som kritisk truet. La oss sørge for at den ikke bare blir et nostalgisk minne. Artikkelen ble publisert på i Ren Mats sommernummer i 2018. Hør på Spotify her.
Sommerbonus: Dyrk bedre, ikke bare mer
Podden har sommerferie, men byr på Ren Matpause i mellomtiden! I denne miniepisoden snakker redaktør Kjersti Skar Staarvik om viktigheten av å dyrke bedre, ikke bare mer. Vi trenger en ny retning i landbruket, hvor vi dyrker jorda slik naturen selv gjør det, og sikrer selvforsyningen gjennom bedre forvaltning av vårt eget ressursgrunnlag. Dette vil ikke bare redusere kostnader og øke inntekter for bøndene; vi får også sunne planter og dyr, sunne mennesker, drikkevann og klima. Kronikken ble trykket som leder i Ren Mats sommernummer 2021. Hør på Spotify her.
Sommerbonus: En tallerken anti-pandemi, takk!
Podden har sommerferie, men byr på Ren Matpause i mellomtiden! Miniepisoden er en kronikk skrevet av Markus Hustad, konstituert daglig leder i Økologisk Norge. Her reflekterer Hustad over sammenhengen mellom økologisk matproduksjon og forebygging av kommende pandemier. Kronikken ble publisert i Ren Mats vårnummer 2021. Hør på Spotify her.
#17 - Ku og kalv sammen
I konvensjonelle melkefjøs har praksisen lenge vært å separere ku og kalv rett etter fødselen, for å minske stress ved adskillelse senere. De siste årene har interessen for å ha ku og kalv sammen økt. Argumentene for økt samvær er helsemessige fordeler og liv verdt å leve for husdyra. Kan de positive sidene ved samvær over tid veie opp for stresset når de etter hvert skilles? Hvor kommer denne nye måten å se på dyrevelferd fra? Ren Mat podkast snakker med Julie Føske Johnsen, seniorforsker innen husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet. Hør på Spotify her.
#18 - Naturvin, sulfitter og hvordan gå på polet
Lise Aanes går gjerne under navnet Norges naturvindronning. Hun driver naturvinbaren Esaias i Oslo, og har podkasten Lise + vin er sant, hvor hun snakker om nettopp naturvin. Lise lærer oss om forskjellene mellom naturvin, økologisk og biodynamisk vin og hvordan man navigerer på polet for å finne vin som er produsert med respekt for naturen og økosystemene. Hør på Spotify her.
#19 - Hvorfor spiser vi som vi gjør?
Hvilken betydning har bærekraft, dyrevelferd og ansvarlighet når vi forbrukere velger hva vi skal spise? Har koronapandemien påvirket vårt syn på og tillit til matsystemene? Ren Mat-redkasjonen snakker med forbruksforsker Annechen Bahr Bugge om hvordan det står til med nordmenns syn på økologisk mat, hva som avgjør hva vi legger på middagstallerkenen, og ikke minst hva vi kan lære av våre formødre- og fedre når det kommer til mat, matvaner og matlaging. Hør på Spotify her.
#20 - Fra langreist til kortreist ull og tekstil
Kortreist mat er vi mange som setter pris på. Men hva med kortreiste klær og tekstiler? Det blir noe feil når strikkegenserne som selges på landets turistattraksjoner er laget i Kina, mener dagens gjest.
Journalist og forfatter Tone Skårdal Tobiasson arbeider med miljø- og bærekraftsspørsmål i mote- og tekstilbransjen, og mener norske råvarer, særlig norsk ull, har stort potensiale. Hun har lenge engasjert seg i hvordan vi kan sikre ullkvaliteten og styrke dens posisjon i tekstilproduksjonen. Tone forteller oss hvordan det kan bli enklere og mer lønnsomt for norske sauebønder å satse på ulla og ikke bare kjøttet, hva som gjør den norske spælsauen unik, og hvorfor hun mener ensidig fokus på sirkulærøkonomi og resirkulering i tekstilbransjen kan være et sidespor. Hør på Spotify her.