Hopp til innhold

Økodemo i butikk

NM-heder til økodemo-partnere

NM-vinner Ask gård foredling samarbeider med Økodemo i butikk. Slik får kundene mulighet til å oppleve hvor godt bærekraftig økogris kan smake. Ask gård bruker økologisk frilandsgris i sine produkter.

Ask gård foredling gikk av med seieren i kategorien beste økologiske produkt under NM i kjøttprodukter 2020. Seieren fikk de for sin HOCKEY, som er speket nakke av økologisk frilandsgris. 

– Økologisk Norge gratulerer våre samarbeidspartnere med gode resultater. Ask er en dyktig håndverksbedrift som produserer spekemat i særklasse og med smaken av Italia, sier Cathrine Andersen, prosjektleder for Økodemo i butikk i Økologisk Norge. Økodemo-prosjektet gir økologiske produsenter bistand med å presentere sine produkter direkte overfor forbrukeren.

Mindre, men bedre

Hun forteller at Økodemo i butikk har samarbeidet med Ask Gård Foredling siden 2017. Ask Gård samarbeider også blant annet med Heinrich Jung, og svinekjøttet de foredler, kommer fra hans økologiske frilandsgriser.

– Økologisk Norge gratulerer våre samarbeidspartnere med gode resultater. 

Vårt mål er at folk skal spise mindre mengder kjøtt, men av bedre kvalitet. Altså kjøtt fra Økologiske dyr som har levd frie, gode liv, sier Cathrine Andersen (t.h), prosjektleder for Økodemo i butikk. Foto: Økologisk Norge
Vårt mål er at folk skal spise mindre mengder kjøtt, men av bedre kvalitet. Altså kjøtt fra Økologiske dyr som har levd frie, gode liv, sier Cathrine Andersen (t.h), prosjektleder for Økodemo i butikk. Foto: Økologisk Norge

– Vårt mål er at folk skal spise mindre mengder kjøtt, men av bedre kvalitet. Altså kjøtt fra økologiske dyr som har levd frie, gode liv. Derfor er det en glede å ha demo på salamipølser fra Ask, og responsen fra kundene er svært god, sier Cathrine.  

Hun forteller at Ask har blitt nominert og vunnet flere priser de siste årene for produktene sine. 

For oss var valget om økologisk enkelt, det var de beste råvarene vi lette etter til produksjonen vår - og de var økologiske.

Rene, økologiske råvarer

Anne Marte og Kristoffer Evang startet opp Ask Gård foredling AS i 2013. Nå har de vunnet hederspris for beste økologiske produkt i NM i kjøttprodukter 2020. Foto: Ask Gård foredling AS
Anne Marte og Kristoffer Evang startet opp Ask Gård foredling AS i 2013. Nå har de vunnet hederspris for beste økologiske produkt i NM i kjøttprodukter 2020. Foto: Ask Gård foredling AS

– Det er utrolig stas å vinne priser og desto mer stas med en hederspris. Vi føler at økologi begynner feste seg, det er økende salg ikke bare hos oss, men hos flere andre aktører, som for eksempel Kolonihagen, sier Kristoffer Evang, daglig leder på Ask Gård Foredling AS.

Han tror at forbruker i fremtiden bare vil bli mer og mer opptatt av dyrevelferd og bærekraftig produksjon. For Ask er økologi en selvfølge, skriver de på egne nettsider, og de bruker heller ingen kunstige tilsetnings-stoffer - bare kjøtt, fett og urter.

Ask Gård foredling vant hederspris for beste økologiske produkt med sin HOCKEY under NM i kjøttprodukter 2020. Foto: Ask Gård foredling AS
Ask Gård foredling vant hederspris for beste økologiske produkt med sin HOCKEY under NM i kjøttprodukter 2020. Foto: Ask Gård foredling AS

– Vi tror forbruker kommer til å spise mindre kjøtt fremover, og istedenfor ha større fokus på å spise det «riktige» kjøttet. For oss var valget om økologisk enkelt, det var de beste råvarene vi lette etter til produksjonen vår - og de var økologiske. Det å kunne produserer pølser fra griser som har levd fritt ute, et tilnærmet naturlig liv gir mening for alle, sier han og legger til: – Om vi skulle produsert for profitt alene, ville vi jo aldri tatt disse valgene. Men da hadde vi heller latt være å gjøre det. 

Les mer: Slipp grisen fri - Ren Mat 

Ask Gård Foredling
- Produserer spekepølser, fenalår m.m. av økologisk lam og svin.
- Selger Ask ribbe med svin fra Heinrich Jung i julesesong i utvalgte butikker.
(Oslo og omegn: Gutta på Haugen, Jacobs Majorstuen, Billies Kitchen, Smelters Mathus (Bærums Verk), Jessheim Landhandleri, Lille handleri (Sokna), Tjøme Kolonial, Ikke bare brød (Porsgrunn), samt Reindyrka (Bergen) og Uno (Alta).)
- Ble startet opp i 2013 av Anne Marte og Kristoffer Evang som savnet økologisk mat i butikk og er nå til sammen fem ansatte med bakgrunn fra pølsemaker- og kokkeyrket.

Mange økologiske produkter under NM i kjøttprodukter 2020

  • Under NM i Kjøttprodukter 2020 ble det kåret hederspris for økologisk produkt og prisen gikk til produktet HOCKEY fra Ask Gård Foredling AS.
  • Økovinneren HOCKEY er i klassen Spekekjøtt spesial. Produktet er Speket nakke av økologisk frilandsgris. Nakkene er krydret etter individuell vekt, surret med hampetau i svineblære. Deretter modnet i tradisjonelt stabbur med edelmugg.
  • 13 økologiske produkter fra åtte bedrifter var påmeldt til konkurransen. Fire snadderpølser, fem spekepølser og fire spekekjøtt. To av produktene hevdet seg i konkurransen. De andre oppnådde sølvmedalje i ordinær bedømming.
  • NM i Kjøttprodukter er Norges største test av pølser og spekemat.

 

 

Tilbake til toppen