Hopp til innhold

Mat og klima

Nå er norsk øko-gulrot i sesong

Sunn, allsidig og veldig god. Endelig er de norske økologiske gulrøttene på plass i butikk.

Full av smak, krønsj og betakaroten har årets øko-gulrot omsider inntatt norske butikker. 

Gulroten er velkjent for alle, god å knaske på rå og med mange bruksområder – og endelig er butikkene fylt med fine, norske øko-gulrøtter! Der blir de til langt ut i 2021, sier Cathrine Andersen, Markedsrådgiver og Prosjektleder Økodemo i butikk i Økologisk Norge. 

Hun forteller at kunder ofte gir tilbakemelding på at de kjenner stor forskjell på konvensjonelt dyrket og økologisk dyrkede gulrøtter.

– Mange kunder sier at de velger norske, økologiske gulrøtter fordi de smaker aller best. Jeg skulle gjerne sett et enda større utvalg av økologiske grønnsaker, særlig i lavprisbutikkene, og at de tar inn mer lokalt fra bonden, sier hun.

Selv ser Cathrine alltid etter norsk og økologisk når hun handler. 

– Jeg bruker nok litt lenger tid enn gjennomsnittet i frukt og grønnsaksavdelingen, smiler hun. 

Mange kunder sier at de velger norske, økologiske gulrøtter fordi de smaker aller best

Cathrine Andersen, prosjektleder for Økodemo i butikk, får ofte tilbakemelding fra kunder som helst kjøper økologiske gulrøtter på grunn av den gode smaken. Her avbildet sammen med Marte Guttulsrød i Økologisk Norge. Foto: Lotte Shepard
Cathrine Andersen, prosjektleder for Økodemo i butikk, får ofte tilbakemelding fra kunder som helst kjøper økologiske gulrøtter på grunn av den gode smaken. Her avbildet sammen med Marte Guttulsrød i Økologisk Norge. Foto: Lotte Shepard

Allsidig og sunn rotvekst

Gulrot, eller Daucus Carota, har en lang tradisjon som matvekst i Norge, 360 år for å være ganske presis. Store Norske Leksikon kategoriserer den søte rota i særklasse som landets viktigste grønnsak - sammen med kål, vel å merke - og det er kanskje ikke så rart?

Gulrot er nemlig en av de fem mest solgte grønnsakene i Norge og passer til det meste, både som rå, kokt, bakt, i supper, i gryter, i rotmos og stuinger. 

I tillegg er grønnsaken en fin kilde til blant annet fiber, jern og kalium. Den har også et høyt innhold av Betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen. Dette virker styrkende både for hud og øyne,  i tillegg til at det bidrar til normal fosterutvikling og celledeling, skriver Bama

Oppskrift: Lag en lun og mettende gulrotsuppe

Satser på øko-gulrot 

I Norge dyrkes det så mange som 5-6 forskjellige, økologiske gulrotsorter, der det særlig legges vekt på god smak og norske dyrkingsforhold. Og på moldholdig Rygge-jord har inspirasjonsbonde Jens Edvard Kase levert årets avling av øko-gulrot siden slutten av juli.

– Det som er bra med øko-gulrot er at den dyrkes uten kjemikalier. Det gir et rent produkt som smaker veldig godt, sier han. 

Les mer om inspirasjonsbonde Jens Edvard Kase

Fordelen med økogulrot er at den dyrkes uten kjemikalier. Det gir et rent og smaksrikt produkt, sier inspirasjonsbonde Jens Edvard Kase. Foto: NytNorge
Fordelen med økogulrot er at den dyrkes uten kjemikalier. Det gir et rent og smaksrikt produkt, sier inspirasjonsbonde Jens Edvard Kase. Foto: NytNorge

Det som er bra med økologisk gulrot er at den dyrkes uten kjemikalier. Det gir et rent produkt som smaker veldig godt
Kase la om deler av produksjonen til økologisk i 2012, og bruker nå flere økometoder i parallellproduksjonen. Blant annet benytter han seg av ugrasharving og radrensing i stedet for sprøyting også mot ugras i den konvensjonelle produksjonen, og både i økologisk og konvensjonell dyrking dekkes det med duk for insektkontroll.

Økoprat besøkte Kase i sommer, og under kan du se mer fra inspirasjonsbondens produksjon på Rygge.

Det som skiller økologisk gulrotproduksjon fra konvensjonell er blant annet bruk av husdyrgjødsel istedenfor kunstgjødsel, vekstskifte for å forhindre etablering av sykdommer og skadedyr og riktig valg av konkurransedyktige sorter som er motstandsdyktige mot sykdom. 

Kase forteller også at gulrot er en lite næringskrevende grønnsak. Selv bruker han husdyrgjødsel i egen produksjon. 

– Ved bruk av husdyrgjødsel frigjøres nitrogenet saktere i jorda og over en lengre periode. Dette gjør igjen at gulrota vokser saktere og utvikler den gode smaken, sier han.

For gulrotbonden er det fortsatt lenge igjen av årets sesong, men så langt ser det ut til å være et godt år, selvom årets avling gir flere «snodige» gulrøtter enn ellers, ifølge nrk.

Les mer om Landbrukets Økoløft

Visste du ..

.. at gulrot ikke liker stress? Joda! Gulroten produserer bitterstoffer hvis den ikke blir behandlet pent, og dette forringer smaken. Feil høstemåte, støt, slag og feil pakking er noe av det som får rota til å gå i forsvar. 

.. at kokte og mosete gulrøtter inneholder hele tre ganger så mye antioksidanter som rå gulrøtter? Når gulrøttene kokes og moses, frigjøres antioksidantene!

.. at gulrota har vært brukt i norsk folkemedisin? Tidligere ble man rådet til å ta i bruk gulrot mot mark hos småbarn. I Trøndelag var kandissukker i en uthulet gulrot et middel mot kikhoste og i Nittedal ble finhakket gulrot brukt til omslag på brannsår.

Gulrot er en allsidig grønnsak og kan blant annet fermenteres med ingefær. Foto: Nadin Martinuzzi
Gulrot er en allsidig grønnsak og kan blant annet fermenteres med ingefær. Foto: Nadin Martinuzzi

Økt interesse for økologisk gulrot

Landbruksdirektoratet melder at det er økende omsetning av økologiske grønnsaker og at det i store deler av året ikke er nok tilgang på norske, økologiske varer. Spesielt er det interesse for økologisk gulrot. I åkeren til landets gulrotprodusenter er innhøstingen nå endelig i gang. 

Oppskrift: Gulrotmos med ingefær og Fermentert gulrot med reddik, sitron og ingefær

Mesteparten av landets gulrøtter står fortsatt i jorda. Korona-situasjonen har ført til noe redusert arbeidskraft, og derfor er det også noen arealer som ikke er blitt stelt riktig. Det kan til en viss grad påvirke årets avling, sier Cathrine i Økologisk Norge. 

Hun forteller at gulrotprodusentene utover høsten er helt avhengig av godt vær, for å få maksimalt ut av avlingene.

– Derfor er litt for tidlig å si noe om volum og hvor lenge sesongen med norske økologiske gulrøtter vil vare. Men utover høsten har vi demo på norske økologiske gulrøtter i Meny-butikkene i Oslo og omegn. Følg med okologisknorge på Instagram, så får du vite hvor vi er. Velkommen innom på en smak, smiler hun.

Dacus Carota

  • Gulrot har på verdensbasis blitt dyrket i nærmere 2000 år. 
  • Gulrot er en planteslekt i skjermplantefamilien og omfatter i dag 22 arter i alle verdensdeler.
  • Gulrot kommer opprinnelig fra Midt-Østen og Sentral-Asia. 
  • I Norge er importen av gulrot veldig lav, vi dyrker i stor grad vår egen gulrot
  • Det finnes mange typer gulrot, i fargene lilla, sort, gul, hvit og oransje. Det var først på 1800-tallet at det ble populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best. 

Kilde: https://norskmat.no/no/nyt-norge/artikler/gulrota--vaar-mest-brukte-groennsak // https://www.frukt.no/ravarer/gronnsaker/gulrot/

Tilbake til toppen