
Økologi som miljø- og klimapolitisk redskap
Den danske staten ser økologisk landbruk i sammenheng med klima og miljø. Med klare mål og godt samarbeid med Øko-organisasjonene, har danskene nådd mål vi nordmenn bare kan drømme om.
Den danske staten ser økologisk landbruk i sammenheng med klima og miljø. Med klare mål og godt samarbeid med Øko-organisasjonene, har danskene nådd mål vi nordmenn bare kan drømme om.
På oppdrag fra Landbruksdirektoratet har Oxford Research nå kommet med sin evaluering av regjeringens økostrategi. Konklusjonen er knusende: Strategien er utydelig og lite relevant
Fulltegnet seminar tyder på stor interesse for det levende klasserommet. Skolehagen er tilbake på agendaen og timeplanen.
I sommer la EU-kommisjonen frem sitt forslag til regulering av enkelte genredigerte planter til bruk i matproduksjonen. Dersom forslaget blir vedtatt av Parlamentet vil det endre dagens GMO-regelverk dramatisk.
Begrepet regenerativt landbruk har vokst massivt i bruk de siste årene, og det er bra at jordhelse får mer oppmerksomhet. Men hva er egentlig forskjellene mellom økologisk og regenerativt landbruk?
Riksrevisjonen har nettopp lagt fram en rapport som peker på at vi må forbedre vår beredskap når det gjelder matforsyning. Hvordan kan vi selv bidra?
Varig bærekraft krever reelle forbedringer i produksjonssystemene, ikke usikre snarveier. Syntetiske fôrtilsetninger er ikke tillatt i økologisk melkeproduksjon.
Hvordan ta med seg kunnskap fra gård til skole, og så til matbordet? Vi deltok på økologisk buffet i regi av den neste generasjonen.
Perioder med styrtregn og perioder med tørke. Hva er langtidsvarselet for norsk matproduksjon?
Er du ny økologisk produsent eller vurderer omlegging? - Bli med på webinarserie og samling for kursing, kunnskapsheving og nettverksbygging!
Jorda gir oss mat. Likevel må altfor ofte den beste matjorda vike for andre hensyn, både harde økonomiske krav og ekspanderende byer. Hvordan tar vi da vare på matsikkerheten?
Økouka er tilbake, og vi feirer mangfoldet innen norsk økologisk mat og landbruk i hele landet. Sjekk ut nye nettsider på www.økouka.no!
For å kunne dyrke mat og fôr, må vi ha jord-arealer og beiteland. Og frø. Den som har kontroll over frøene, har kontroll over maten. Men er GMO løsningen?
Nå er Økouka rett rundt hjørnet og Landbrukets Økoløft deltar på flere arrangementer rundt omkring i landet.
Hvordan smaker ferskt mel? Kan man bytte ut importerte matvarer med norske? Og hvordan er det egentlig å bli kjent med dyra som etter hvert skal ende opp på kjøkkenbenken?
Vil du ha mat som kommer fra et landbruk som tar vare på jord, natur, klima og god dyrevelferd? Bruk stemmeseddelen og gi makt til lokalpolitikere som vil det samme.
Over 15 000 barn og unge har de siste årene fått oppleve gleden av levende grønne klasserom takket være prosjektet «Skolehager i Norge». Men ambisjonene er enda større!
I en skoledag preget av skjermer og stillesitting, vil skolehagen gi barna både god, praktisk læring, naturopplevelser og fysisk mestring. Kommunepolitikere: Sats på skolehager nå!
Engasjert i skolehager? Vi søker nå en midlertidig medarbeider i prosjektet Dyrk Framtida.
Hedersprisen Årets meitemark 2023 er tildelt Kari Gåsvatn
De som nå jobber hardest for å innføre et forenklet regelverk rundt dyrking av mat basert på GMO-er er hverken bønder eller forbrukere.
Sommerutgaven av Ren Mat er på vei til deg som medlem! Hvordan kan vi dyrke og spise for å bevare biomangfoldet, spør medlemsbladet vårt Ren Mat i denne utgaven.
Vil din skole etablere skolehage? Ny utgave av skoleboken er ute nå!
Hvert år siden 2020 har Økologisk Norge vært med på å etablere ti skolehager i året, til sammen 40 skolehager.
I skolehagen spirer ikke bare mat, insektsliv og planter. Her blomstrer læringsglede, mestring og bånd til naturen.
Over 15 000 barn og unge har de siste årene fått oppleve gleden av levende grønne klasserom takket være prosjektet «Skolehager i Norge». Men ambisjonene er enda større!
Det trengs enda mer forskning på effekter av skolehage. Men til gjengjeld viser forskningen som finnes svært positive fordeler. Her oppsummerer vi kort noen viktige funn.
Er du bonde som kunne tenke deg å produsere rabarbra? Rørosmeieriet trenger flere leverandører!
Forvirret over hva slags gjødsel som er fri for rester av sprøytegifter? Økologisk Norge jobber for tydeligere merking på gjødselprodukter.
Vi i Økologisk Norge ønsker å sette fokus på utrydningstruede norske dyrearter og det spiselige biologiske mangfoldet vi finner i vår flora og fauna.
Økologisk Norge ber avtalepartene i årets jordbruksforhandlinger om å satse på økologiske metoder. For sikrere avlinger i usikre tider, høyere nasjonal beredskap, og større trygghet for folk flest.
– Verden er ikke monokulturell, skriver Edona Emilie Arnesen og etterlyser en satsning på sunne, motstandsdyktige og rettferdige matsystemer.
Slipp oss til: Utfordringene står i kø for dem som vil inn i landbruket utenom den tradisjonelle odelsveien. Hva må endres for å sikre landbruket som en levedyktig yrkesvei?
– Også blant bøndene som skal dyrke det. Vi trenger så mange perspektiver og stemmer som mulig til å snakke om, diskutere, og finne løsninger på utfordringene i landbruket.
Både i Norge og internasjonalt står matproduksjon for en betydelig andel av klimagassutslipp, forurensning og tap av naturmangfold. Vær med oss i arbeidet for en bedre vei fremover!
Vi tok en prat med fem av de over 430 folka som besøkte Landbrukets Økokongress om jordhelse og kongressen.
Matbransjens prissetting skal granskes av regjeringen. Mens vi venter, la meg presentere en løsning for deg: Det kalles andelslandbruk, og du får maten til halv pris. Mange vil bli med.
Bærekraftige kostråd må ta utgangspunkt i arealressursene i det enkelte land og bidra til matsikkerhet i en urolig verden.
Vil du ta vare på en sjelden matplantesort, er det beste du kan gjøre å spise den. Kjøper flere mat av lokale sorter, kan bønder dyrke mer av dem.
Vi inviterer til digitalt innspillsmøte for medlemmer i Økologisk Norge 16. januar kl. 20-21.30.
På Landbrukets Økologikongress 7. og 8. februar, samles hele verdikjeden i landbruket til inspirasjon og samarbeid om økt økologisk og bærekraftig norsk matproduksjon. Blir du med?