Hopp til innhold


Rørte rips

Rørte bære er super enkelt å lage, det går rett og slett ut på å røre sammen bær og sukker.

5 minutter
Enkel
1 porsjon

Ingredienser

(1 porsjon porsjoner)

  • 300 g rips
  • 75 g sukker

Her kan du bruke de bærene du har, og smake deg frem til hvor mye sukker du ønsker, søte bær trenger mindre sukker enn sure bær. Rørte bær holder ikke like lenge som syltede bær, men de kan fryses.

Slik gjør du det:

  1. Rens ripsen og ha de i en bolle.

  2. Tilsett sukkeret og bruk en gaffel til å røre og mose bærene sammen med sukkeret.

  3. Server på brødskiva, på grøten, sammen med yoghurt eller på iskrem.

 

Hvorfor er bær en del av vårt spiselige biomangfold?  

Visste du at rips har vært dyrket i Europa i flere hundre år? Rips ble særlig populært i klostre og hager på 1500- og 1600-tallet. Munkene plantet dem både for medisinske formål og som en viktig matkilde. I Norge har rips vært en vanlig hageplante siden 1700-tallet, og mange gamle hager har fortsatt ripsbusker som har stått der i generasjoner. På 1800-tallet var rips særlig viktig for å lage saft og gelé, som kunne lagres lenge og gi vitamin C gjennom vinteren.

Ingredienser

(1 porsjon)

  • 300 g rips
  • 75 g sukker
Tilbake til toppen