Hopp til innhold


Et mangfold av husdyr

Mennesket har holdt husdyr som hund, katt, ku, hest, geit, sau, svin og fjørfe i mange tusen år.

Beitedyr som kyr, sau og geit har lang tradisjon i Norge, men ble sannsynligvis innført fra andre land. Over tid har bøndene avlet videre på de mest tilpasningsdyktige dyrene. Dette har ført til høy grad av lokal tilpasning, god helse og stor genetisk variasjon. Noen av husdyrrasene som utviklet seg som følge av dette seleksjonsarbeidet er veldig gamle og noen av dem har fått status som nasjonale husdyrraser. Eksempelvis har Norge seks gamle, tradisjonelle kuraser, hvorav Telemarksfe er den eldste rasen. 

Les mer: Husdyrgenetiske ressurser - Nibio

Visste du at proteinene i melka fra de gamle urferasene er bedre egnet til ysting enn melk fra de vanligste storfesortene? 

Melka inneholder flere varianter av kasein, osteproteinet som gjør melk til ost, noen av dem sjeldne og med særlig gode ysteegenskaper.

Les mer: Bedre ost med gamle kuraser | NMBU

Norge har gjennom Konvensjonen for biologisk mangold forpliktet seg til en bærekraftig forvaltning av sitt biologiske mangfold. Tap av husdyrgenetiske ressurser, altså tap av ulike varianter eller raser av husdyr som kyr, geiter, sau, svin og kylling, er en nasjonal og global trussel mot matsikkerheten.

Kystgeit - en unik norsk geitestamme
Kystgeit - en unik norsk geitestamme

 

Oppgave: Hvilke norske husdyr har status som bevaringsverdige?

Gjør et Googlesøk på «norske bevaringsverdige husdyr». Bruk oppgaveskjemaet og før inn husdyrarter i feltet til venstre og eksempler på bevaringsverdige raser i feltet til høyre.

Norske husdyr

Rase

1. Geit

Norsk melkegeit, kystgeit

2. Sau

 

Telemarksku
Tilbake til toppen