Hopp til innhold


10. Frukt og bær

Lærerveiledning til undervisning om frukt og bær.

Lenke til hovedtekst:

Kort om tema

Denne teksten handler om frukt- og bærdyrking i Norge. Den forteller hvordan munker brakte kunnskap om dyrking hit, og at det var prisen på sukker som virkelig fikk fart på vårt inntak av frukt og bær. Teksten utforsker eplets rolle i kunst, religion og eventyr, den belyser hvordan import dominerer dagens frukt- og bærmarked, og hvordan vi har mistet et stort spiselig biomangfold. Cavendish-bananens historie illustrerer hvorfor bevaring av biomangfold er viktig for fremtiden.

Læringsmål:

  • Gi eksempler på hvordan eplet er brukt i kunst, religion eller eventyr.
  • Reflektere over hvor mye frukt vi dyrker i Norge, og hvor mye vi importerer.
  • Forklare hvorfor bevaring av biomangfold er viktig, med Cavendish-bananen som eksempel.

Forslag til diskusjonspunkter og oppgaver:

Test deg selv

  1. Hvilken frukt var den første som ble dyrket i Europa?
  2. Hvem brakte kunnskap om frukt- og bærdyrking til Norge?
  3. Hvorfor forsvinner mange gamle frukt- og bærtyper i dag?
  4. Hvor mye av frukt og bær vi finner i butikken i dag er importert fra andre land?

Refleksjonsoppgave

Les fortellingen om Cavendish-bananen i faktaboksen på denne siden. Hvorfor dyrkes det nesten bare en type banan i verden, selv om det finnes tusen forskjellige typer? Hvorfor tror du at forskere er enige om at det er viktig at vi dyrker flere typer bananer i fremtiden?

Praktisk oppgave

Smaksverksted – smak på ulike norske eplesorter!

Gå på epleslang i nabolaget (husk å spørre om lov!). Det går også an å besøke ulike butikker og se om de har ulike sorterer du kan teste ut. Skriv ned hvordan de ulike sortene ser ut og skiller seg fra hverandre. Smak på de ulike sortene. Smaker de ulikt? Tror du at noen sorter passer bedre til noen matretter enn andre?

Faglig relevans:

Mat og helse (MHE01-02)
4. trinn:

  • brukeredskaper, rom- og vektmål og enkle teknikker i forbindelse med matlaging
  • kjenne igjen smaker i mat og undre seg over hvorfor smak er noe vi opplever ulikt
  • utnytte lokale matvarer i matlaging ogpresentere leddene i produksjonskjeden fra råvare til måltid
  • lage enkle måltider og bidra til å skape en trivelig ramme rundt måltider sammen med andre

7. trinn:

  • brukeredskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • brukesansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
  • kjenne igjen og gjøre rede for grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
  • brukeoppskrifter i matlaging og regne ut og vurdere mengden i porsjonene både med og uten bruk av digitale ressurser

Naturfag (NAT01-04)
4. trinn:

  • utforske og sammenligne ulike dyre- og plantearters tilpasninger til miljø og levesteder og drøfte hvorfor noen arter dør ut
  • delta i høsting og bruk av naturressurser og drøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte

Samfunnsfag (SAF01-04)
4. trinn:

  • utforskeog gi eksempler på noen sider ved bærekraftig utvikling

7. trinn:

  • utforskehvordan mennesker i fortida livnærte seg, og samtale om hvordan sentrale endringer i livsgrunnlag og teknologi har påvirket og påvirker demografi, levekår og bosetningsmø
Tilbake til toppen