Landbrukets Økoløft er et samarbeidsprosjekt mellom syv sentrale aktører som sammen jobber for økt produksjon, omsetning og forbruk av norsk økologisk mat.
Arbeidet for økt produksjon gjelder særlig varegrupper der etterspørselen er større enn tilbudet av varer som kan produseres i Norge. Landbrukets Økoløft jobber samtidig for at omsetningsleddet og forbrukere, inkludert storkjøkken, velger norske økologiske varer slik at norske bønder får omsetning for produktene sine og dermed velger å satse på økologisk produksjon.
Samarbeid er et nøkkelord. For å oppnå best mulige resultater for norske økologiske bønder og forbrukere, har Landbrukets Økoløft dialog med et bredt lag av norsk landbruk og hele verdikjeden.
Landbrukets Økoløft er en brobygger mellom konvensjonell og økologisk produksjon, og vi jobber på ulike arenaer for å inspirere og dele kunnskap om økologisk produksjon.
Hvem er vi, og hva jobber vi for
Landbrukets Økoløft er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio, Matvalget, Statsforvalteren, Norsk Landbruksrådgiving og Økologisk Norge.
Formålet med prosjektet er å bidra l å øke produksjon, omsetning og forbruk av norsk økologisk mat, i tråd med Nasjonal strategi for økologisk jordbruk 2025 - 2032.
Vi jobber med hele produksjonskjeden: Fra bonden helt frem til varene ligger i handlekurven til forbrukeren. En viktig del av jobben til Landbrukets Økoløft er å bidra til at omsetningen og forbruket av økologisk mat styres over på varer produsert i Norge. Det gjelder også i offentlig innkjøp. Skal vi lykkes med det, må norsk landbruk være i stand til å utnytte markedspotensialet for økologiske varer. For å øke produksjonen må vi beholde de produsentene som allerede driver økologisk og samtidig legge til rette for at flere bønder velger å legge om. Det er en viktig del av jobben til Økoløft.
Inspirasjonsbønder
For å stimulere til økt produksjon har vi dyktige inspirasjonsbønder som benyttes til en rekke oppdrag for å inspirere bønder og nye til næringa til å satse på økologisk produksjon. Inspirasjonsbøndene har også en viktig rolle i å inspirere nøkkelpersoner innen dagligvarekjeder og -butikker, offentlig innkjøp, samt forbrukere, til å prioritere norskproduserte økologiske varer.
Les mer om Inspirasjonsbøndene.
Arbeidsutvalg
Arbeidsutvalg
Norges Bondelag: Lise Wirstad Dynna (seniorrådgiver)
Norsk Bonde og småbrukarlag: Nora May Engeseth (kommunikasjonsansvarlig og redaktør Bonde og Småbruker)
Norsk Landbruksrådgiving: Kjersti Berge (fagkoordinator økologisk landbruk)
Statsforvalteren: Kari Mette Holm (seniorrådgiver landbruk, Statsforvalteren i Vestfold og Telemark)
Debio/Matvalget: Marte von Krogh (teamleder i Matvalget)
Økologisk Norge: Elin Rømo Grande (Prosjektleder Landbrukets Økoløft)
Styringsgruppe
Styringsgruppe
Norges Bondelag: Bodhild Fjelltveit (1. nestleder)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag: Tor Jacob Solberg (leder)
Økologisk Norge: Kari Marte Sjøvik (daglig leder)
Norsk Landbruksrådgiving: Bjarne Holm (direktør)
Debio: Johan Frøstrup (daglig leder)
Statsforvalteren: Anstein Lyngstad (seksjonsleder jordbruk Statsforvalteren i Trøndelag)
Nasjonal ressursgruppe
Nasjonal ressursgruppe
Styringsgruppen samt TINE, Rørosmeieriet, Nortura, Gartnerhallen, Felleskjøpet, Norgesmøllene, BAMA, REMA 1000, Coop, NorgesGruppen, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), Stiftelsen Norsk Mat, Mattilsynet, Matvalget, Bonden Marked, Biologisk-dynamisk Forening, Norges Bygdeungdomslag, Naturbruksskolenes forening, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund, Landbruksdirektoratet og Landbruks- og Matdepartementet.
Fakta om Landbrukets Økoløft
Landbrukets Økoløft ble startet i 2016 og dagens prosjekt bygger i stor grad på erfaringene opparbeidet siden da. Fra 2019 har vi jobbet for å bidra til å nå målene i Nasjonal strategi for økologisk jordbruk 2018-2030 om å øke produksjon og omsetning av økologiske varer som er etterspurt i markedet. Samtidig har samarbeidspartnerne vært samstemte i at det trengs et tallfestet mål for økologisk produksjon. Det fikk vi våren 2025, da Stortinget vedtok at 10 % av jordbruksarealet skal drives økologisk innen 2032. Landbrukets Økoløft jobber nå med det nye målet i sikte, i tråd med ny Nasjonal strategi for økologisk jordbruk 2025 - 2032.
Landbrukets Økoløft blir støttet av utviklingsmidlene l økologisk landbruk, som forvaltes av Landbruksdirektoratet. Formell prosjekteier er Økologisk Norge. Alle samarbeidspartnere er representert i styringsgruppen og arbeidsutvalget. I tillegg er det etablert en nasjonal ressursgruppe bestående av styringsgruppen sammen med representanter fra hele verdikjeden for økologisk mat, samt fra utdanning og forskning. Nasjonal ressursgruppe ble i 2022 slått sammen med Dialogforum for økologisk landbruk, koordinert av LMD. Nasjonal ressursgruppe koordineres nå i samarbeid mellom LMD og Landbrukets Økoløft.