Hopp til innhold

Inspirasjonsbonde

Fikk ny inspirasjon, gode avlinger og bedre økonomi med økologisk drift

Kornbonde Tommy Rambøl (58) var lei bondeyrket og holdt på å gi opp gårdsdrifta. Et tilfeldig møte med en økokorn-rådgiver ga ny giv: -Bondeyrket har igjen blitt interessant og spennende! 

– Jeg synes dessuten jeg får godt betalt for arbeidet jeg legger ned, samtidig som det er rom for investeringer i nye maskiner og utstyr, sier Tommy Rambøl.

Nå har han blitt ny inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft.

Lei bondeyrket

– Før omleggingen drev jeg vel omtrent som de fleste andre konvensjonelle småskala bønder. Jeg dyrket bygg, havre og hvete, gjødslet med 21-4-10 og sprøytet slik vi ble fortalt av noen såkalte eksperter. Det ble etter hvert både kjedelig og lite overskudd av driften, så jeg vurderte å gi opp produksjonen og forpakte bort eiendommen, forteller Tommy. Litt tilfeldig havnet han på et informasjonsmøte om økologisk kornproduksjon. Der møtte han den «fantastiske inspiratoren» Hans Gaffke, rådgiver i Norsk landbruksrådgiving (NLR).

– Etter dette ble ingenting som før, konstaterer han.

– Først og fremst har bondeyrket igjen blitt interessant og spennende, og jeg synes jeg har godt betalt for arbeidet jeg legger ned, sier Tommy Rambøl, ny inspirasjonsbonde i Landbrukets Økoløft.

Allsidig vekstskifte og næringstilførsel

Tommy vokste opp i Marker kommune i Østfold fylke, på en mangfoldig gård med melkeproduksjon og korn, samt noen høner og griser. Dyreholdet ble avviklet i 1989. Siden ble det drevet ensidig kornproduksjon, noe Tommy fortsatte med da han tok over gården i 1991. I 2003 la han om til økologisk drift, og siden har produksjonen på rundt 250 mål, inkludert noe leiejord, blitt mer variert. Gården har et vekstskifte med hvete, havre, bygg, rug, erter og bønner. I de senere år har også spelt blitt en viktigere del av produksjonen. Det legges også til rette for at 25 - 30 prosent av arealet til enhver tid ligger i grønngjødsling. Grønngjødsling inngår som en del av en variert gjødselstrategi.

- Fordi vi driver gården husdyrløst sørger underkultur, grønngjødsling og belgvekster for naturlig nitrogentilførsel. I senere år har også pelletert hønsegjødsel og bladgjødsling blitt en større del i produksjonen, forteller han.


FORUT FOR SIN TID: Lenge før det ble allmenn problematikk sådde Tommy Rambøl blomsterstriper til pollinerende insekter, noe som er viktig i økologisk landbruk. Foto: Privat

Gode avlinger og god økonomi

Avlingene gikk ned etter omlegging, men er nå tett opptil samme nivå som da han drev konvensjonelt.

– Etter at jeg la om produksjonen opplevde jeg en vesentlig nedgang i avlingene. Så begynte avlingene gradvis å øke, og etter hvert havnet jeg opp mot ca. 70-75 prosent av tidligere konvensjonelt nivå. For fem år siden investerte han i en ny type såmaskin som optimaliserer bruk av pelletsgjødselen. Siden da har avlingsnivået gjort et nytt sprang, og i dag er avlingene omtrent på samme nivå som før 2003. Et viktig aspekt for Tommy er både pris og etterspørsel etter økologiske produkter.

– Jeg opplever økonomien i produksjonen som god og at det er god etterspørsel etter varene som produseres. Med de økotilleggene som utbetales i tillegg til målpris, må jeg si at jeg er fornøyd med prisene.

 Ugras til nytte og besvær

Tommy er ikke i tvil om hva den største utfordringen ved økologisk drift er.

– Ugras, ugras og ugras. Vi kan vel si treenigheten kveke, tistel og dylle. Og størst blant dem: dylle! Kveke og tistel mener jeg å ha grei god kontroll på gjennom luking av tistel og diverse mekanisk bekjempelse av kveke. Men dylle fremstår som et voksende problem, der vårbrakking kanskje må bli en del av løsningen. Uansett ugras er alltid den beste ugrasbekjempelsen tett åker, så god agronomi er alfa og omega, sier han. Erfaringer fra kjemisk fri ugrasbekjempelse kan bli nyttig også for konvensjonelle bønder, mener Tommy.

- Jeg tror konvensjonelle bønder vil nyttiggjøre seg våre erfaringer i ugrasbekjempelsen, etter hvert som det blir satt strengere restriksjoner på sprøytemidler.

Forbilder viktig

Hva har vært viktig for deg for å lykkes med økologisk produksjon?

- Det viktigste har nok vært hyggelige, dyktige og kunnskapsrike forbilder både blant bondekollegaer og ikke minst i landbruksrådgivingen. Man må nok også ha en god porsjon arbeidsglede, for ja, økologisk drift er vesentlig mer arbeidskrevende, mener Tommy. Han anbefaler bønder som vurdere å begynne med eller legge om til økologisk produksjon å møte opp på temakvelder om økologisk landbruk og besøke noen økologiske gårder. Det kan også være lurt å få besøk og førsteråd fra landbruksrådgivingen.

-Etter det kan man gjøre seg opp en formening om dette er noe for en selv. Gir det gjenklang i bondehjertet er det bare å hive seg utpå! Hvis ikke er det bare å styre unna. Økologisk drift er ikke for alle, sier han.

Stor interesse fra omverdenen

Tommy forteller han har fått overaskende mye positiv oppmerksomhet etter at han la om, og han opplever stor interesse selv om det alltid vil være noen som er kritiske.

-Det blir fort stille når jeg forteller hvor fint det er å være bonde og hvor viktig det er å ta vare på jorda for fremtidige generasjoner.

I 15 år, lenge før det problematikken rundt pollinerende insekter ble et allment tema, sådde Tommy blomsterstriper til pollinerende insekter.

- Dette var lenge før det falt inn under tilskuddsordninger og mange var nysgjerrige; turgåere, naboer og folk generelt gravde og spurte om økologisk drift og hensikten med alt jeg holdt på med. Mange endte opp med store blomsterbuketter på vei hjem, og jeg tror et litt mer positivt inntrykk av økologisk jordbruk, avslutter Tommy Rambøl.

Mer om gården og driften:

  • Gården ligger i Marker kommune i Østfold fylke.
  • Jordbruksareal er i dag på 210 daa, samt 40 daa som nydyrkes og legges til produksjonsarealet i løpet av et par år. I tillegg forpaktes naboeiendommen på 40 daa.
  • Gården har også 3 skogteiger på til sammen ca. 1500 daa. Her drives det et aktivt skogbruk samt utleie av areal til vindkraftproduksjon.
  • I tillegg til å være bonde jobber Tommy som byggmester og dykker, samt har engasjement innen eiendom og eiendomsutvikling.

 

 

 

Tilbake til toppen