
Landbrukets Økoløft
Vi jobber for å styrke økologisk matproduksjon, for et større utvalg av og bedre tilgjengelighet for norske økologiske varer i butikk, og for at forbrukere og offentlige storkjøkken velger den norskproduserte økologiske maten.
Dette gjør vi
I samarbeid med aktører i landbruket arrangerer prosjektet åpne møter om økologisk landbruk. Aktivitetene vil i hovedsak bygge videre på etablerte strukturer, kanaler og arenaer, og på eksisterende initiativ. Fundamentet for nye tiltak vil være motivasjons- og rekrutteringsarbeidet som i dag drives gjennom de enkelte deltagerne i prosjektet. Landbrukets Økoløft skal hente ut synergieffektene av eksisterende arbeid, intensivere innsatsen gjennom et felles løft og gi den en tydelig og synlig felles avsender.
30-40 inspirasjonsbønder danner grunnlaget for informasjonsformidling. Disse bøndene er valgt ut av et samlet landbruk på bakgrunn av produksjon, kunnskap og evne til å formidle. Gjennom bonde-til-bonde kommunikasjon ønsker prosjektet å bryte ned barrierer mellom konvensjonelle bønder og økologiske, og legge til rette for konstruktive diskusjoner om agronomi og praktiske løsninger. Inspirasjonsbøndene har også en sentral rolle i bidra med kunnskap og inspirasjon til nøkkelpersoner innen dagligvarehandelen og offentlig innkjøp for at de skal prioritere norske økologiske varer.
Les mer om alle #Inspirasjonsbøndene i vår artikkelserie.
Se kortfilmer fra gårdene til inspirasjonsbøndene og opptak fra møtene i regi av Landbrukets Økoløft på YouTube-kanalen vår.
Formell prosjekteier er Økologisk Norge. Alle samarbeidspartnere er representert i styringsgruppen og arbeidsutvalget. I tillegg er det etablert en nasjonal ressursgruppe bestående av styringsgruppa og representanter fra hele verdikjeden for økologisk mat, samt utdanning og forskning. Ressursgruppa koordineres i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet.
Prosjektet finansieres av Landbruksdirektoratet.