Smør
Hjemmelaget smør er enkelt og godt. Du kan lage smør av både fløte og rømme.
Ingredienser
(1 porsjon smør porsjoner)
- 2 pk fløte eller 2 pk Rørosrømme (eller seterrømme)
- 0,5 ts salt (valgfritt)
Slik gjør du det:
Bruk kjøkkenmaskin eller elektrisk visp når du lager smøret. Bruker du rømme får smøret en litt syrligere smak enn hvis du bruker fløte.
-
Ha fløte eller rømme i en bolle eller en kjøkkenmaskin om du bruker det. Bruker du bolle og elektrisk visp kan du dekke deler av bollen med et kjøkkenhåndkle, så unngår du sprut når du pisker.
-
Pisk fløte eller rømme til massen skiller seg i fett og kjernemelk, det ser ut som at veske skiller seg fra smørmassen. Det tar mellom 10 og 15 minutter. Rømme tar litt lengre tid enn fløte, og det kan også ta lengre tid å bruke elektrisk visp enn kjøkkenmaskin.
-
Ha et kjøkkenhåndkle i et dørslag eller en sikt og sett dette over en bakebolle.
-
Hell smørmassen over kjøkkenhåndkle. Bruk kjøkkenhåndkle til å presse ut kjernemelken fra smøret.
-
Ha smøret over i en bolle med kaldt vann. Vask hende godt og kna smøret i vannet, slik at mer av kjernemelken kommer ut av smøret. Blir vannet grumsete så skift det, gjerne flere ganger. Kna smøret til vannet er klart.
-
Hvis du ønsker salt i smøret kan du kna det inn nå. Vil du ha kryddersmør kan du tilføre hvitløk og urter.
-
Smøret er holdbart to uker i kjøleskap. Det kan også fryses.
Tips! Kjernemelka, altså den væsken som blir igjen etter at smøret er skilt fra fløten, er sunt og næringsrikt og kan drikkes eller brukes i bakverk.