Hopp til innhold


Bønnehummus

15 min
Lett
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 2 bokser hvite bønner (rundt 400 g per boks)
  • 1 båt hvitløk
  • 1/2 ts salt
  • 0,5 ts spisskummen
  • 10 ss olje
  • sitronsaft
  • friske urter

Slik gjør du det:

  1. Ha bønnene i en sil eller et dørslag og skyll de i kaldt vann.

  2. Ha bønner, hvitløk, salt, spisskummen og olje i en foodprosessor eller bolle om du bruker stavmikser. Kjør til en fin mos og smak til med sitron.

  3. Server gjerne hummusen med friske urter og godt brød til.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Belgvekster.

Tips: Dyrker du bondebønner (også kalt hestebønner) i egen hage eller skolehagen er de gode til bønnehummus. Kok bønnene i rundt 15 minutter før du følger oppskriften over.

Fakta: Bønner stammer opprinnelig fra Sør-Amerika, allerede for 8000 år siden ble det dyrket bønner av urbefolkningen i Peru. Christopher Columbus brakte bønnene til Europa på 1500-tallet. I dag sies det at det finnes rundt førti tusen forskjellige bønner i verden!

Visste du at bønner og erter kalles belgvekster, og at bakterier som lever i små hus, eller knoller, på røttene til belgvekster kan ta opp nitrogen fra lufta? Nitrogen er et grunnstoff som er viktig for at plantene skal vokse. Ikke rart at erter og bønner har vært populære å dyrke! De kan gro i jord som ikke har så mye næring, også gir de selv næring til jorda ved å ta opp nitrogen fra lufta! Smart, ikke sant?

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 2 bokser hvite bønner (rundt 400 g per boks)
  • 1 båt hvitløk
  • 1/2 ts salt
  • 0,5 ts spisskummen
  • 10 ss olje
  • sitronsaft
  • friske urter
Tilbake til toppen