Selv om vi begynte å dyrke mat, fortsatte vi å sanke og spise ville vekster, som bær, nøtter og andre planter. Ville vekster har blitt brukt som medisin over store deler av verden opp gjennom historien. De ble spist ferske om sommeren, og tørket og brukt til te og krydder gjennom hele året. Ville vekster har også vært viktige i perioder med krig og uår.
Forslag til ville vekster for nybegynnere
Skvallerkål: De unge, lyse bladene smaker best. Kan brukes i salat, pesto eller stuing til for eksempel pasta.
Brennesle (stornesle): Kan brukes på samme måte som spinat, i supper, paier, omelett eller pesto. Husk hansker og langermet genser og bukse når du sanker brennesle!
Løvetann: Bladene kan brukes i salater eller pesto, knoppen kan stekes og roten kan kokes og spises som gulrot.
Gjøksyre: Kan brukes i sauser i stedet for sitron, til fiskemiddager eller bare knaskes fersk.
Granskudd: Bruk de unge lyse granskuddene ytterst på grenene om våren til å lage deilig sirup. Kok granskuddene med vann og sukker, supergodt på pannekaker og is.
Tunbalderbrå: På engelsk heter planten pineapple weed, og smaken kan minne om ananas. Blomsten kan spises rå, og kan gi smak til sirup, saft og saftis.
Last ned skjema Ville vekster for begynnere her.
Viktige ting å tenke på før du sanker ville vekster:
-
Ikke plukk planter du ikke kjenner, plukk kun de du er helt sikker på at kan spises.
-
Hvis det er første gang du spiser en ny plante, spis bare litt av gangen. Selv om planten er spiselig, kan noen være allergiske.
-
Ikke plukk vekster som kan være sprøytet med sprøytemidler. Plukk heller ikke vekster på steder der det er veldig skittent eller forurenset, som rett ved en trafikkert bilvei.
-
Ikke plukk planter i naturreservater eller i andre vernede områder. Gå gjerne på slang, men spør om lov først!
-
Ikke plukk planter som er utrydningstruet (du kan finne informasjon om hvilke planter det gjelder på artsdatabanken.no).
-
Plukk kun det du trenger, finner du en vekst du vil plukke, ikke ta med deg alle plantene på stedet, spar noen så planten kan lage frø og komme tilbake til neste år.
-
Ikke spis planter som ser ut som de er angrepet av insekter eller andre plantesykdommer.