Hopp til innhold


Smør

Hjemmelaget smør er enkelt og godt. Du kan lage smør av både fløte og rømme.

1 time
Middels
200 gram

Ingredienser

(200 gram porsjoner)

  • 6 dl fløte, eller 600 g seterrømme for en syrligere smak
  • ½ ts salt, om ønskelig

Slik gjør du det:

Bruk kjøkkenmaskin eller elektrisk visp når du lager smøret. Bruker du rømme får smøret en litt syrligere smak enn hvis du bruker fløte.

  1. Ha fløte eller rømme i en bolle eller en kjøkkenmaskin. Bruker du elektrisk visp, kan du dekke bollen med et kjøkkenhåndkle for å unngår sprut.

  2. Pisk til massen skiller seg i fett og kjernemelk, til væske skiller seg fra smørmassen. Det tar ca. 15 minutter. Rømme tar litt lengre tid enn fløte, og det kan også ta lengre tid med elektrisk visp enn med kjøkkenmaskin.

  3. Legg et kjøkkenhåndkle i et dørslag eller en sil over en bakebolle, og hell smørmassen over i kjøkkenhåndkleet. Bruk håndkleet til å presse ut kjernemelken.

  4. Ha smøret over i en bolle med kaldt vann. Vask hende godt og kna smøret i vannet, slik at mer av kjernemelken kommer ut. Skift vannet hvis det blir grumsete, og kna til vannet er klart.

  5. Hvis du vil ha salt eller krydder, som hvitløk og urter, kan du blande dette inn i smøret.

  6. Smøret holder seg i kjøleskap i to uker. Det kan også fryses.

Tips! Kjernemelka, altså den væsken som blir igjen etter at smøret er skilt fra fløten, er sunt og næringsrikt og kan drikkes eller brukes i bakverk. 

Visste du at for å finne ut hvor mye noe var verdt i middelalderen ble det ofte regnet i smør, i stedet for i kroner, som vi gjør i dag? Skatt ble ofte betalt i smør, i tillegg til at smør ble byttet mot andre ting folk trengte. 

Ingredienser

(200 gram)

  • 6 dl fløte, eller 600 g seterrømme for en syrligere smak
  • ½ ts salt, om ønskelig
Tilbake til toppen