Hopp til innhold


Grov pizzabunn

Vil du teste ut en litt annerledes pizzabunn? Denne bunnen er grovere og litt vanskeligere å jobbe med enn en vanlig pizzabunn, men har en helt unik smak av rug. 

1,5 timer
Vanskelig
1 pizza

Ingredienser

(1 pizza porsjoner)

  • 100 g sammalt svedjerug (kan erstattes med sammalt rugmel)
  • 150 g sammalt speltmel
  • 2 ts tørrgjær
  • ½ ts salt
  • 1,5 dl lunkent vann
  • 2 ss olje

Denne pizzabunnen er litt vanskeligere å jobbe med enn andre bunner, så her kreves det litt tålmodighet. 

Slik gjør du det:

  1. Bland sammen mel, gjær og salt i en bakebolle.

  2. Varm opp vann og olje i en gryte på middels varme til det er lunkent. Det er lunkent når du kan stikke fingeren i melken uten å brenne deg.

  3. Tilsett vann og olje i bakebollen og bland sammen til en deig. Rør godt sammen. Er deigen for klissete kan du tilsette litt mer mel, men pass på at du ikke tilsetter for mye mel, da blir bunnene tørre.

  4. La deigen heve i 1 time.

  5. Kjevle ut deigen til en rund pizza (gjerne rett på bakepapiret) og tilsett ønsket saus og topping. Stek pizzaen ved 250 grader i 10-12 minutter.

Se her for tips til topping med potet, gresskar, tomat og ost eller fenalår og hvit geitost.
Tips! Den grove pizzabunnen smulder lett, det kan derfor være lurt å kjevle den ut rett på bakepapiret. 

Forslag til topping:

  • Neper i tynne skiver
  • Beter i tynne skiver
  • Jordskokk i tynne skiver
  • Grønnkål
  • Mangold
  • Spinat
  • Squash i skiver
  • Sopp i skiver eller biter
  • Pesto av ugress eller andre urter
  • Reinsdyr- eller lammeskav
  • Kjøttdeig av lam
  • Elgpølse

Frøene som forsvant – og kom tilbake! Svedjerug, en gammel kornsort, kom til Norge på 1500-tallet. Svedjerug ble dyrket på gårder kalt svedjebruk, og for å dyrke svedjerug brant bøndene ned en del av skogen, før frøene ble plantet. Den brente skogen ga næring til jorda som hjalp frøene å vokse. Etter hvert ble mange svedjebruk lagt ned, og svedjerugen forsvant. Det fantes rett og slett ingen korn igjen. Men for rundt 50 år siden ble det oppdaget ti små rugkorn i en sprekk i veggen i et gammelt hus på Finnskogen. Frøene ble sådd, og av de ti frøene var det syv som spirte. Disse syv frøene gjør at du i dag kan kjøpe og bake brød med svedjerug.

Les mer om hvorfor urkorn, som svedjerug, er en del av vårt spiselige biomangfold. 

Ingredienser

(1 pizza)

  • 100 g sammalt svedjerug (kan erstattes med sammalt rugmel)
  • 150 g sammalt speltmel
  • 2 ts tørrgjær
  • ½ ts salt
  • 1,5 dl lunkent vann
  • 2 ss olje
Tilbake til toppen