Hopp til innhold


Kjøkkenpraksis dag 1 - Kokk og servitør (KOS02-01)

Planlegging og utprøving av meny og matretter med lokale råvarer.

Type
Kjøkkenpraksis.

Beskrivelse
Uttesting av råvarer og oppskrifter i grupper.

Tidsbruk
4-6 skoletimer.

Målsetning
Elevene skal inspireres til å ta i bruk det spiselige biomangfoldet i egen praksis og bli nysgjerrige på mangfoldet av mat som er tilgjengelig rundt dem.

KOS02-01 - Råvare, produksjon, salg og service
Kompetansemål etter råvare, produksjon, salg og service
- planlegge, produsere, dokumentere og vurdere produkt ut fra oppskrift, ønsket mengde, råvarevalg, produksjonsmetode og produktbeskrivelse
- praktisere personlyg hygiene og følge retningslinjer (...)
- kontrollere råvarekvalitet (..)og utføre avviksbehandling
- vurdere sluttproduktene ut fra produktbeskrivelser og reflektere over sensorisk og hygienisk kvalitet
- produsere og tilby mat og drikke ut fra norsk, samisk og internasjonal kultur og gjøre rede for hva som kan påvirke endringer i forbruksmønster og vareutvalg

KOS02-01 Bransje og arbeidsliv
Kompetansemål etter bransje og arbeidsliv
- gjøre bærekraftige valg ved produksjon og avfallshåndtering og reflektere over hvordan overskuddsvarer kan utnyttes 
- utforske nye og ukjente råvarer og reflektere over endringer i forbruksmønster

Fremgangsmåte

  • Fordel elevene i grupper på 3-4 stk. La elevene utnevne en lagleder med særlig ansvar for koordinering av arbeidet og èn som skal ha servitøransvar.
  • Fordel lokale, økologiske råvarer i kurver som dere deler ut til elevene – husk å holde av nok råvarer til dag 2. Bruk litt tid på å presentere bruk og eventuelt demonstrere tilberedning av de ulike råvarene. Dersom dere har fått tak i lokale råvarer – bruk litt tid på å knytte valg av råvarer til temaet biomangfold.
  • Assistere elevene med å legge en plan for hva de vil lage, eksperimentere med å utvikle egne oppskrifter og menyer basert på de tilgjengelige ingrediensene.
Tilbake til toppen