Type
Kjøkkenpraksis.
Beskrivelse
Uttesting av råvarer og oppskrifter i grupper.
Tidsbruk
4-6 skoletimer.
Målsetning
Elevene skal inspireres til å ta i bruk et mangfold av norske urkornsorter i egen praksis og få erfaring med baking og tilberedning av urkorn i ulike varianter.
Kjerneelementer
- Håndverksferdigheter, valg av råvarer og produksjonsprosesser, arbeidsteknikker og handlag
- Bærekraftig produksjon, svinn ift. bærekraft, avfall og konsekvenser av valg av råvarer og produksjonsmetode
- Arbeidsliv og yrkesidentitet, løse oppgaver i samarbeid med andre, utvikle gode arbeidsrutiner
- Kvalitet og trygg mat, oppbevaring, klargjøring, emballering, salg, sporing og merking, for lagring salg og servering
Kompetansemål etter råvare, produksjon og kvalitet
- Planlegge, produsere, dokumentere og vurdere produkt ut fra resept, råvarevalg, produksjonsmetode og produktbeskrivning
- Praktisere personlig hygiene og følge retningslinjer for næringsmiddel- og produksjonshygiene (…)
- Kontrollere råvarekvalitet ved varemottak (….)
- Gjere bevisste val i produksjon og sal av bakar- og konditorvarer (…)
- Gjere greie for korleis produksjonseigenskapane til råvarene (...)
- Gjere greie for bakarens prosent og bruke den til å byggje opp ein resept
- Lage ulike typar brød, småbakst og søtbakst (….)
Bransje og arbeidsliv
- Gjere berekraftige og etiske val ved innkjøp, produksjon og avfallshandtering (…)
- Klargjere og presentere produkt for sal og yte service og kundebehandling
- Utforske nye og ukjende råvarer og reflektere over endringar i forbruksmønster
Fremgangsmåte dag 1
- Fordel elevene i grupper på 3-4 stk. La elevene utnevne en lagleder med særlig ansvar for koordinering av arbeidet og èn som skal ha servitøransvar.
- Fordel gryn og mel av ulike sorter økologisk norsk urkorn som dere deler ut til elevene – husk å holde av litt råvarer til dag 2. Bruk litt tid på å presentere bruk og eventuelt demonstrere baking med urkorn og bløtlegging av hele korn. Dersom dere har fått tak i lokale råvarer – bruk litt tid på å knytte valg av råvarer til temaet biomangfold.
- Assistere elevene med å legge en plan for hva de vil lage, eksperimentere med å utvikle egne oppskrifter og menyer basert på de tilgjengelige ingrediensene.