Hopp til innhold


ØKT 2: Forberedelser til gårdsbesøk eller filmvisning

Besøk en biomangfoldig, økologisk gård og lær om matens opprinnelse og bærekraftig matproduksjon. Gjennomgang av hjemmearbeid.

Type
Klasseromsøkt.

Tidsbruk
2 x 45 min. + eventuell tid til forberedelser.

Målsetning
Elevene får en forståelse for hva de kan forvente seg av et gårdsbesøk og stille mest mulig forberedt slik at de får faglig utbytte av ekskursjonen.

Fagrelevans

Innsikt i norsk(..)matkultur (..)og at profesjonell matproduksjon setter spor etter seg både i samfunnet og i enkeltmennesker. Forstå hvordan vi kan utnytte de ressursene som finnes lokalt, regionalt og globalt (RMF01-03) utforske nye og ukjente råvarer og reflektere over endringer i forbruksmønster (KOS02-01/MPR02-01/BAK02-01).

Fremgangsmåte

  1. Last ned og gjennomgå tilhørende presentasjon 2.Forberedelser Til Gaardsbesok
  2. Alternativt kan dere ta et digitalt besøk med Film fra Eiketoppen gård 

Avtale om gårdsbesøk med Økologisk Norge og Biomangfold fra gård til gaffel
Ved å besøke en økologisk driftet gård, vil elevene få sanselig erfaring med det naturlige kretsløpet og det biologiske mangfoldet i lokale jordbruksområder. Elevene vil få smake, lukte og kjenne på levende dyr og planter og aktivt delta i gårdsdrift og aktiviteter som legger til rette for praktisk læring. De vil introduseres for norske landbruksvarer som er produsert på en bærekraftig måte og som ivaretar biomangfoldet. Detaljer for gjennomføring avtales med prosjektkoordinator i samråd med den enkelte skole. Det blir arrangert transport til og fra og serveres økologisk lunsj underveis. 

Ingen avtale om gårdsbesøk?
Vi oppfordrer alle videregående skoler med restaurant og matfagslinje til å arrangere gårdsbesøk til en økologisk gård for sine elever. Kanskje finnes det offentlige støtteordninger dere kan søke på for å få til dette? Kanskje kan dere gå sammen med andre skoler i nærheten? Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for å skape en minneverdig opplevelse som virkelig setter teorien om til praksis. 

Gårdsbesøkene i prosjektperioden 2023-2025 har blitt gjennomført takket være støtte fra Sparebankstiftelsen

Anbefalinger for organisering av gårdsbesøk

  • Grupper på 15 elever
  • 2 faglærere ledsager, støtter og bidrar aktivt med klasseledelse underveis
  • Sett av 1 - 4 uker for gårdsbesøk avhengig av antall klasser
  • Gårdsbesøk for VG1 bør tidligst gjennomføres på våren når elevene har fått litt kjøkkenerfaring
  • Gårdsbesøk for VG2 kan gjennomføres på høsten eller på våren

Anbefalt utstyr og bekledning

  • Eget forkle
  • Gode sko som tåler fuktig jord/ gummistøvler
  • Turklær/varme klær som tåler kontakt med husdyr

Digitalt besøk
Skoler som ikke har kommet igang med å organisere egne gårdsbesøk, kan om ønskelig ta et digitalt besøk.

Klikk på lenken for å se en kort film fra den økologiske driftede Eiketoppen Gård i Drøbak, der Stina Mehus er bonde:
 #Inspirasjonsbonde Stina Mehus produserer økologisk kjøtt, egg og bær på Eiketoppen gård i Drøbak

Det er mange, gode grunner til å organisere gårdsbesøk for elevene. På et gårdsbesøk til en økologisk driftet gård vil de:

  • Lære om bærekraft, biomangfold og økologi: Et gårdsbesøk gir elevene muligheten til å lære om bærekraftig landbruk, biomangfoldig gårdsdrift og hvordan økologiske prinsipper fungerer i praksis. Elevene kan se hvordan matproduksjon kan gjøres med tanke på miljøet, dyrevelferd og ressursforvaltning, noe som er viktig i dagens samfunn.
  • Få økt forståelse for lokal matproduksjon: Et gårdsbesøk gir en unik mulighet til å lære om hvordan mat produseres lokalt, og hvordan ulike produkter som melk, kjøtt, egg og grønnsaker produseres.
  • Knytte teori til praksis: Gjennom et gårdsbesøk får elevene et konkret innblikk i prosessene og utfordringene som finnes i matproduksjonen. Det knytter teorien de lærer til konkret praksis. 
  • Bli inspirert til kreative matlaging: Elevene kan få inspirasjon til å utvikle nye, kreative, bærekraftige og smakfulle retter.
  • Kunne styrke samarbeid med lokale produsenter: Gårdsbesøk kan føre til et tettere samarbeid mellom skolen og lokale gårder og produsenter.
  • Få erfaring med sesongbaserte råvarer: Elevene kan lære om sesongens råvarer og hvordan man best utnytter dem. 

 

 

Tilbake til toppen