Hopp til innhold

#Inspirasjonsbonde

Kurerte biskrekk med birøkt

– Økologisk drift er det eneste alternativet for meg. Det krever ikke mye ekstra, og jeg kan ha litt bedre samvittighet, sier birøkter Heidi Midtflå, fra Skotselv i Buskerud.


– Jeg tror det stort sett er uvitenhet og mangel på kunnskaper som får folk til å kritisere ting de ikke har greie på, mener birøkter og småbruker Heidi Midtflå, fra bygda Bingen som ligger i Øvre-Eiker kommune i Buskerud. – Så jeg gjør så godt jeg kan med litt «snikopplæring» og prøver ellers å gå forsiktig frem med budskapet.

Heidi Midtflå er relativt fersk som birøkter. Nå er hun også blitt en av #Inspirasjonsbøndene i Landbrukets Økoløft.

Eneste alternativ

– Hva var bakgrunnen for at du begynte med økologisk drift?

– Økologisk har helt fra starten vært det eneste alternativet for meg, slår Heidi Midtflå fast.
– Da jeg starta på nybegynnerkurs i birøkt i februar 2015, spurte jeg kursleder om hvordan jeg kunne gjøre birøkt økologisk. Han mente at jeg burde lære meg birøkt først og så kunne jeg se på økologisk etter noen år hvis det fremdeles var interessant.

Måtte ligge lavt i starten

– Svaret fra kurslederen fikk meg til å se rødt. Jeg begynte å lure på om slike holdninger var gjengs i dette miljøet. Det fikk jeg fort bekreftet da jeg la ut det samme spørsmålet i gruppa ferske birøktere på FB, der jeg fikk mange stygge og frekke spørsmål og svar tilbake. Så jeg bestemte meg for å ligge lavt og jobbe litt i bakgrunnen med dette. Leste meg frem til regelverk og tok kontakt med Debio, og så rullet ballen.

Lite ekstra arbeid

– Jeg har ikke angret ett sekund, slår Heidi fast. – Det er ikke mye ekstra arbeid som mange advarte mot, og jeg har litt bedre samvittighet.

– Kan du fortelle om drifta og hva du produserer, og om dette har endret seg over tid?

– Honning er hovedproduktet. Flere typer. Etter hvert har jeg i tillegg begynt å se på dronningproduksjon, samt voks-, pollen- og propolisprodukter. Det er også et stort behov for pollinering. Det ser jeg også som en mulighet for meg, men jeg går ett skritt om gangen for å ikke gape over for mye på en gang.

Biedød og insektfrykt

– Jeg startet som birøkter i 2015. Dette startet jeg med dels fordi det var mye prat om biedød det året og dels fordi jeg alltid har vært livredd insekter med brodd.
Min filosofi er at jo mer man kan om det man er redd for, jo mindre "farlig" virker det. Det stemmer i dette tilfellet. Aldri hadde jeg trodd jeg noen gang skulle legge hele handa på ei vokstavle stappfull av bier, men det er helt ok faktisk.

Raps og rybs kan gi problem

– Er det noen særlige utfordringer som økologisk drift byr på?

– I mitt område er det heldigvis få utfordringer med økologisk birøkt. Men hvis flere i nærområdet slår seg sammen og dyrker konvensjonell raps/rybs, må honningen selges som konvensjonell det året. Utfordringer andre steder kan være forurensning som motorvei, industriområder osv.

– Er det noe ved din økologiske drift som du tenker at konvensjonelle bønder ville hatt god nytte av?

– Veldig mange birøktere har mulighet til å drive økologisk i Norge. Det koster litt mer, men det gir mer utbytte og mye bedre samvittighet. Omlegging er ikke vanskelig. Og økologisk drift gir barnebarna et bedre sted å arve, mener #Inspirasjonsbonde Heidi Midtflå.

Bikubene til Heidi Midtflå står gjerne plassert i skogkanten.   FOTO: Bi-Smak
Bikubene til Heidi Midtflå står gjerne plassert i skogkanten. FOTO: Bi-Smak

Heidi Midtflå driver småskalabedriften Bi-Smak, som holder til i bygda Bingen i Skotselv, ei drøy mil nord for Hokksund i Buskerud. Småbruket hun kjøpte i 2012 er fradelt det meste av jordveien, men hun trenger ikke egne arealer for å drive birøkt. Ved utvidelse kan nye kuber plasseres hos andre grunneiere. Hele området er velegnet for økologisk honningproduksjon, med dyp og leireholdig jord der det vokser mye villbringebær og blåbær i skogen rundt bigården. 
Heidi startet med to bifolk i 2015 og har gradvis utvidet. Nå i vår har hun hele 14 overvintrede bifolk som er i full gang med sommerjobben sin. Heidi kan smykke seg med tittelen Norgesmester i økologisk honning i 2017. 

Landbrukets Økoløft

I denne serien med portrettintervjuer vil vi presentere alle #Inspirasjonsbøndene i prosjektet Landbrukets Økoløft

I samarbeid med de 7 andre samarbeidende organisasjonene, skal vi sette økologisk landbruk på dagsorden og gi konkrete råd og veiledning til bønder som vil legge om eller er nysgjerrige på økologiske driftsmetoder. 
Les mer HER for å finne eksakt dato i nærheten av deg, og inviter gjerne mange kollegaer til å bli med!

Tilbake til toppen