Hopp til innhold


Økologisk Innlandet

Bor du i Hedmark eller Oppland og er interessert i økologisk landbruk?

Sjekk ut vår facebook-side og ta gjerne kontakt.

Trua på kua:

Dagsseminar om husdyras rolle i økologisk landbruk

Program

I økologisk landbruk er husdyr en naturlig del av helheten. Spørsmålet er ikke om, men hvordan?

Ordstyrer: Peder Aukrust Osmoen

  • 10.45: Kaffe og te servering
  • 11.00: Styreleder Maria Bjune i Økologisk Innlandet ønsker velkommen, med kort presentasjon av utviklingsprosjekt
  • 11.15: Marianne Lunåsmo: Møkk – ressurs og problem. Husdyrgjødsel som nødvendig ressurs, og utfordringer ved ny gjødselforskrift.
  • 12.00: Thomas Cottis: Hva kan Økologisk landbruk bidra med for å redusere/binde klimagasser, og hvordan produsere mer økologisk mat?

13.00: Økologisk lunsj

  • 14.00: Trond Qvale: Drøvtyggeren – en nøkkelart i friske økosystemer, for jordhelse, plantehelse, dyrehelse, folkehelse og klima.
  • 14.55: Hanne Sickel: Bruk av beiteressurser i utmarka, beitingens betydning for biologisk mangfold, karbonbinding i jord og albedoeffekt
  • 15.45 – 16.00: Avslutning

Innledere

Marianne Lunåsmo har vært heltids bonde i snart 25 år. Hun var med i det første kullet med agroteknikere ved Fagskolen Innlandet, Storsteigen i 2015. I etterkant av det gjennomførte hun årsstudiet i økologisk landbruk som Thomas Cottis underviser i på Blæstad. Hun driver med melkeku, sau og ammeku, i konvensjonell drift. I tillegg har hun en sesong bak seg i forhandlingsutvalget til NBS.
Foto: Emilie Westli Andersen

Thomas Cottis var den tredje økologiske veilederen i Norge i det som i 1988 het FØKO (Forsøksring for økologisk landbruk i indre Østlandet). Fra 1989 til 2019 drev han Høgholen gård i Løten sammen med Kjersti Hoff. Gården var økologisk fra 1990 og produserer økologisk melk, kjøtt og korn. Datter og svigersønn driver nå gården. Fra 1996 har Thomas arbeidet med økologisk landbruk ved Høyskolen i Innlandet på Blæstad. Han er ansvarlig for det nettbaserte studiet i økologisk landbruk, hvor det i år startet 207 studenter, og han underviser også i landbruk og klimakunnskap. Som hobby har Thomas en markedshage på snaue to dekar.

Trond Qvale har vært bonde på Horgen i Nes, Akershus siden slutten av 70 tallet. Produksjonene har gått fra mjølk, kjøtt og korn til kjøtt, frø og korn. Horgen ble omlagt til økologisk fra slutten av 80 tallet og i regenerativ retning de siste 10 - 15 år. Neste generasjon fortsetter og utvider i samme spor.

Hanne Sickel jobber som forsker i avdeling Landskapsovervåking i NIBIO. Siden 1999 har hun jobbet med prosjekter i seterregionen med bl.a. forskning på husdyrs beitepreferanser og beitemønstre i utmark. I det pågående prosjektet «Fjellbeite», med studieområder både i Nord-Østerdalen og Valdres, ser hun og kollegaer spesielt på vegetasjonsendringer som følge av gjengroing, både med hensyn på biologisk mangfold, beitekvalitet, karbonbinding i jord og albedoeffekt.

Bakgrunn

Økologisk Innlandet har arrangert dagsseminar med temaer som belyser økologisk landbruk sin rolle i aktuelle samfunnsspørsmål de siste to årene, i samarbeid med NLR Innlandet, Statsforvalteren i Innlandet (SFIN), og faglagene .

- Desember 2022 på Lena-Valle: «Jordhelse, gjødsling og marked i økologisk landbruk»

- Desember 2023 på Jønsberg: «Økologisk landbruk og matberedskap»

De fleste presentasjonene er tilgjengelige på vår hjemmeside https://okologisknorge.no/omoss/fylkes-og-regionlag/oekologisk-innlandet

Kompetansebygging i mer rene agronomiske spørsmål dekkes av andre aktører. Vi ønsker å belyse praktiske svar på aktuelle samfunnsutfordringer med anerkjente og nytenkende forelesere.

Årets tema

I år har vi valgt å sette søkelys på husdyra, og da særlig drøvtyggerne sin rolle i økologisk landbruk. Det pågår relativt heftige diskusjoner i samfunnet om drøvtyggere som klimaverstinger og om kjøttkutt knyttet til både ernæring, klima og dyrevelferd. Samtidig skal vi øke sjølforsyningsgraden og finne løsninger for å øke bruken av egne fôrressurser. Debatten går også om bøndenes rammevilkår for i det hele tatt å kunne produsere den maten samfunnet trenger og etterspør. Både kjøttforbruket og import av mat og innsatsfaktorer i landbruket har økt mye på en generasjon.

I økologisk landbruk er husdyr en naturlig del av helheten. Spørsmålet er ikke om, men hvordan! Blant annet er vi mer avhengig av husdyrgjødsel enn i konvensjonelt landbruk, og av å utnytte utmarksressurser og egne fôrressurser. Hvordan kan vi best balansere antall, dyreslag og fôrressurser for å optimalisere balansegangene? Hva kan det økologiske landbruket bidra med i diskusjonene om husdyrhold og kosthold?

Økologisk Innlandet skal vinteren 2024-25 gjennomføre et forprosjekt for videre utvikling av økologisk landbruk i Innlandet.  Innlandet Fylkeskommune støtter prosjektet økonomisk, som skjer i samarbeid med Statsforvalteren i Innlandet, NLR, Høgskolen i Innlandet, Økologisk Norge og begge faglagene i fylket. Målet er å beskrive status, identifisere flaskehalser og planlegge et påfølgende hovedprosjekt.

Dagsseminaret i Alvdal blir en anledning til å presentere arbeidet så langt, og å få innspill fra de tilstedeværende.

Seminaret holdes i Aukrustsenteret, Nord-Østerdalsveien 5119, 2560 Alvdal.
Vi takker Innlandet fylkeskommune og Økologisk Norge for økonomisk støtte.
Spørsmål kan rettes til Maria Bjune, maria@hvamstad.net, tlf 414 79 067.

Påmelding:

Fyll inn digitalt skjema https://forms.office.com/e/ABih5T0dd0 og betal kr. 300 til Økologisk Innlandet, vippsnr 770363, eller konto 1822 07 99812 (husk å oppgi navn). Av hensyn til servering må vi ha påmelding seinest 27. november. Påmelding er bindende.

Årsmøte i Økologisk Innlandet

Velkommen til årsmøte i Økologisk Innlandet!

Tid: Lørdag 24. februar 2024, kl. 13.00 – 16.00
Sted: Bolstad Restaurant, Rudshøgda
Innkalling går til: Medlemmene i Økologisk Innlandet

Program

13.00: Økologisk lunsj

14.00 – 15.00: Årsmøtesaker:

  1. Konstituering av møtet.
    2. Godkjenne innkalling og dagsorden.
    3. Valg av møteleder, referent, og 2 til å signere protokollen.
    4. Godkjenne årsmelding for 2023
    5. Godkjenne regnskap for 2023
    6. Innkomne saker.
    7. Godkjenne plan og budsjett for 2024.
    8. Valg av styreleder, styremedlemmer, varastyremedlemmer, valgkomité, revisor.

15.00 – 16.00: Faglig inspirasjon ved Kari Bysveen, NLR: Hvordan lykkes med økologisk jord- og hagebruk? 

Innkomne saker fra medlemmene må være styret i hende senest 3 uker før årsmøtet.

Saksdokumenter:

Årsmelding 2023 Økologisk Innlandet

ØI Økonomi 2023

Revisjonsrapport 2023 Økologisk Innlandet

ØI Plan 2024

ØI Tillitsvalgte 2023

ØI Økonomi 2024

 

Av hensyn til servering ber vi om påmelding innen søndag 18. februar til innlandet@okologisknorge.no.

Vi håper å kunne tilby digital deltakelse via Zoom, men det er ennå ikke avklart.

Stemmeberettigete er medlemmer som er fysisk til stede.

 

Med vennlig hilsen styret
Maria Bjune, Lene Scobie, Jon Inge Skyrudmoen, Mona Thaulow, Hans Braastad

Dagsseminar: Kan økologisk landbruk bidra til økt matberedskap?

Dagsseminaret på Jønsberg 5. desember ble vel gjennomført med rundt hundre personer i salen. Se presentasjonene
Kjøkkenhagen - en del av matvareberedskapen ved Anders Nordrum,
Kan økologisk landbruk bidra til økt matberedskap ved Kjersti Hoff og
Petter Jenssens foredrag om å resirkulere ressurser fra humanavføring i lenkene.
Foredraget til Jorunn Stubsjøen (Statsforvalteren) kan sendes på forespørsel til jorunn.stubsjoen@statsforvalteren.no.

Dagsseminar Jordhelse, gjødsling og marked i økologisk landbruk.

6. desember 2022 på Lena-Valle vgs., Lena.Det ble et svært vellykket seminar med 56 betalende deltakere, 66 til bords, pluss 11 elever fra Valle på bolk 1. Programmets første del, med Halvor Midtsundstad, Hugh Riley og Artur Granstedt,  gikk som planlagt. Programmets andre del måtte endres på kort varsel på grunn av sykdom. Inn kom Petter Jenssen (NMBU) som fortalte om rykende fersk forskning innen miljøteknologi for bedre utnytting av næringsstoffer fra urbane områder, se https://www.nmbu.no/forside/en/projects/sieugreen. Det ble også tid til å presentere arbeidet i Statsforvalterens faggruppe for økologisk landbruk (Julie Slettetveit), og den ferske boka «Økologisk landbruk i Norge gjennom 90 år» (Morten Ingvaldsen).Jon Inge Skyrudmoen, Lene Scobie og Maria Bjune (Økologisk Innlandet) deltok i arbeidsgruppa som planla og gjennomførte seminaret, sammen med Kari Bysveen (NLR Innlandet) og Julie Slettetveit (Statsforvalteren). Økologisk Innlandet er budsjettansvarlig. Takk til Lena-Valle videregående skole som stilte sin flotte gamle festsal til disposisjon, og til kjøkkenet der som serverte oss deilig mat. Årlig seminar framover? Tja, dette ga i alle fall mersmak, og er trolig en fornuftig prioritering av de begrensede ressursene vi har. Presentasjonene til Artur Granstedt, Halvor Midtsundstad, Hugh Riley og Leif Magne Grastveit er nå tilgjengelig lenket, klikk på navnene for å åpne.

Nyhetsbrev oktober 2022

Til medlemmer av Økologisk Innlandet

På årsmøtet for Økologisk Innlandet 2022 ble det valgt nytt styre. Vi har brukt tiden til å bli kjent med hverandre, fastsette mål og handlingsplan, ha kontakt med lokallag, Økologisk Norge og andre aktører i Innlandet. Nå er tiden inne for å la høre fra oss.

Samarbeid med NMBU

To studentgrupper fra Agroøkologi, Institutt for plantefag på NMBU skal i høst gjennomføre studier i «Alternative Food Systems» i Innlandet. Målene er 1. Å kartlegge nåtidssituasjon for alternative matsystemer, 2. Å utvikle en visjon for 2023, 3. Å presentere arbeidet på et åpent møte for tilbakemeldinger og utvikling av handlingsplaner for videre utvikling.

Den ene gruppa skal ha base i Tolga, og fokusere på offentlige/kommunale innkjøp av økologisk og lokalt produsert mat.

Den andre gruppa skal ta for seg Hadeland, der blir Økologisk Innlandet hovedkontakt. Vi håper arbeidet vil kunne bidra til å styrke verdikjedene for økologisk mat på Hadeland, og at det kan ha overføringsverdi til andre steder.

Dagsseminar 6. desember på Lena-Valle

Økologisk Innlandet deltar i Faggruppen for økologisk landbruk hos Statsforvalteren. Der fremmet vi forslag om et dagsseminar rettet mot bønder som allerede driver økologisk, bønder som ønsker å vite mer, og andre interesserte. Flere har deltatt i planlegging og finansiering, resultatet ser dere under. Hjertelig velkommen til Lena-Valle videregående skole tirsdag 6. desember! Fullt program finner dere ved å følge linken til Økologisk Norge. Del det gjerne i relevante nettverk!

Vi som har planlagt seminaret har ønske om et årlig seminar framover som setter søkelys på aktuelle spørsmål knyttet til økologisk landbruk og mat. Dere inviteres herved til å komme med forslag til temaer, og til gjennomføring.

A Soil Deal

Jordhelse har virkelig blitt et høyaktuelt tema, løftet opp av EUs «A Soil Deal for Europe», nye og gamle økologer, med flere. Potensialet er absolutt til stede for økt karbonlagring i jord, og for bedret jordhelse med bruk av metoder som er kjent og brukt i økologisk landbruk. Nå har Innlandet Fylkeskommune invitert til arbeidsmøte for å drøfte om – og evt. hvordan - Innlandet kan ta del i satsingen. Økologisk Innlandet er en av elleve aktører på det første arbeidsmøte 25. oktober. Kontaktpersoner er Sebastian Blomli i Fylkeskommunen og Jorunn Stubsjøen hos Statsforvalteren.

Styret i Økologisk Innlandet:
Maria Bjune, Gran, maria@hvamstad.net
Lene Scobie, Lillehammer, lensco@innlandetfylke.no
Jon Inge Skyrudsmoen, Kirkenær, skyrudsmoen@outlook.com
Hans Braastad, Brumunddal, hbraas@hotmail.com
Mona Thaulow, Atna, mona.thaulow@online.no
Kathrin C.H. Aslaksby, vara
Jan Tore Egge, vara

Kontaktinformasjon

Tilbake til toppen